2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Wat doen op Bevrijdingsdag 2023? Dit is leuk!

Wat doen op Bevrijdingsdag 2023? Dit is leuk!

Bevrijdingsdag kan dit jaar zeker weer buitenshuis. Er zijn als vanouds eindelijk weer grote bevrijdingsfestivals waar je met al je vrienden heen kunt. Het thema is dit jaar niet voor niets vrijheid en verbondenheid. Maar er is nog veel meer samen te doen. Wat dacht je van een prachtig bevrijdingsdagprogramma vol muziek, theater, documentaires, colleges, het ontsteken van het bevrijdingsvuur voor het gevoel van echte vrijheid en verbondenheid. ZoKiesJe.nl zet de hoogtepunten van de dag voor je op een rijtje. Zo kan je elk moment wat doen op Bevrijdingsdag 2023.

Ga je wat doen op bevrijdingsdag?

 

wat doen op bevrijdingsdag Agenda 5 mei activiteiten ochtend

0:00 uur: Ontsteken van het Nationale Bevrijdingsvuur op het 5 mei-plein in Wageningen. Vanaf deze historische plek, waar in 1945 de capitulatie werd getekend, starten verschillende loopgroepen om het vuur door Nederland te verspreiden. Deze 'verschilmakers’ maak zo op hun eigen wijze het verschil voor onze vrijheid. De vlam zal dankzij deze nationale bevrijdingsvuurestafette om 13:00 in alle veertien steden waar online bevrijdingsfestivals worden gehouden, aankomen.

6:00 uur: De Nederlandse vlag mag worden gehesen! Vanaf zonsopgang mag je de vlag uithangen voor bevrijdingsdag. Let wel; niet met oranje wimpel. Hang ook een vrolijke vlaggenlijn op.

9:45 uur: Verspreid over de dag, online en op vele locaties waaronder de bevrijdingsfestivals zijn er weer Vrijheidscolleges om jong en oud te inspireren en na te denken over de waarde van vrijheid:

Ook voor en na 5 mei zijn er diverse Vrijheidscolleges verspreid door Nederland. Op Bevrijdingsdag 2023 staand deze colleges op de agenda:

12:00 uur: De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in de provincie Overijssel met een programma rond de 5 mei-lezing. Voorafgaand aan het aansteken van de bevrijdingsvlam geeft dit jaar Herman Van Rompuy de lezing in het provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Hij is de voormalig voorzitter van de Europese Raad, oud-premier van België en schreef het boek Anti-memoires. Na de lezing wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival Overijssel. de 5-mei lezing. Ook Premier Mark Rutte is hierbij aanwezig. De lezing wordt door de NOS uitgezonden op NPO 1.

Draag jij vandaag trouwens de vrijheid-pin?
Zo laat je zien dat je vrijheid belangrijk vindt, zie deze bestelpagina voor de vrijheid-pin.

 

5 mei programma Agenda activiteiten bevrijdingsmiddag

bevrijdingsfestivals 202212:00 uur: Tussen 12.00 en 13.00 uur start het feestelijke programma al van de maar liefst 14 bevrijdingsfestivals.

De ambassadeurs van de vrijheid zijn dit jaar de artiesten Tabitha, Froukje en MEAU. In aanloop naar 5 mei maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2022 deze mini-documentaires.

Bekijk de specifieke website voor het Bevrijdingsfestival bij jou in de regio:

Op socials kan je de festiviteiten ook mede verslaan en volgen via #bevrijdingsfestivals en #geefvrijheiddoor

13.00 uur: Eet je mee deze 5 mei, samen? Dat kan aan een van de tafels van de Vrijheidsmaaltijden in Nederland zoals in Amsterdam, waaronder ook hele pleinen: Javaplein, Zonneplein, Leidseplein, met dezelfde maaltijd. Als lunch of avondmaaltijd, de invulling en tijden verschillen namelijk per regio!

13.30 uur: Premier Rutte ontsteekt samen met een van de ambassadeurs het bevrijdingsvuur. Dit is het officiële startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land. Dan wordt het bevrijdingsvuur ook in de andere plaatsen ontstoken.

activiteiten bevrijdingsdag Avondactiviteiten Bevrijdingsdag 2023

vrijheidsmaaltijdsoep19:00 uur: Tijd voor de vrijheidsmaaltijdsoep! Deze kan je ook heel makkelijk zelf maken aan de hand van het recept gemaakt door London Loy. De bedoeling is dat je tijdens het eten van de soep in gesprek gaat over wat vrijheid voor jou betekent. Deel je resultaten online met de hashtag #vrijheidsmaaltijd.

20:30 uur: Vanaf half negen kijk je op NPO 1 live naar het 5-mei concert op de Amstel door philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. Soy Kroon en Dieuwertje Blok stellen de optredens voor van vele artiesten. We noemen Trijntje Oosterhuis, Jenny Arean, Wibi Soerjadi, Claude, het Orkest Koninklijke Luchtmacht, Alain, Dane Clark, Tabitha en de pas 14-jarige violiste Adinda van Delft Daarnaasts verzorgt de Syrische balletdanser en choreograaf Ahmad Joudeh een dansoptreden.

21:10 uur: Vergeet het rood wit blauw niet binnen te halen voor zonsondergang.

Ga je wel wat doen op Bevrijdingsdag 2023?

Hopelijk kan je de vrijheid goed vieren met bovenstaand bevrijdingsdagprogramma bij de hand. Je kunt natuurlijk ook gewoon op je vrije dag gezellig een van deze spellen samen spelen. Heb je nog een tip die we in ons programma kunnen toevoegen? Laat het ons weten!

Haal vooraf ook nog een rood wit blauw voorjaarsboeket in huis. Veel plezier!

Meer tips voor er op uit vind je hier >>

 


Schrijf je ook in voor de feestelijke nieuwsbrief

 

 

[ Bronnen/beelden Wat doen op Bevrijdingsdag 2023: ] Nationaal Comité 4 en 5 mei | Vrijheidscolleges campagnebeeld | ©Oof Verschuren / foto Vrijheidsmaaltijdsoep 

 

05-05-2023

Tags: Wat doen op bevrijdingsdag bevrijdingsdag 5 mei

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl