2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Wat doen op Bevrijdingsdag 2022? Dit is leuk!

Wat doen op Bevrijdingsdag 2022? Dit is leuk!

Bevrijdingsdag kan dit jaar zeker weer buitenshuis. Er zijn als vanouds eindelijk weer grote bevrijdingsfestivals waar je met al je vrienden heen kunt. Het thema is dit jaar niet voor niets vrijheid en verbondenheid. Maar er is nog veel meer samen te doen. Wat dacht je van een prachtig bevrijdingsdagprogramma vol muziek, theater, documentaires, colleges, het ontsteken van het bevrijdingsvuur voor het gevoel van echte vrijheid en verbondenheid. ZoKiesJe.nl zet de hoogtepunten van de dag voor je op een rijtje. Zo kan je elk moment wat doen op Bevrijdingsdag 2022.

Ga je wat doen op bevrijdingsdag?

 

wat doen op bevrijdingsdag Agenda 5 mei activiteiten ochtend

0:00 uur: Ontsteken van het Nationale Bevrijdingsvuur op het 5 mei-plein in Wageningen. Vanaf deze historische plek, waar in 1945 de capitulatie werd getekend, starten verschillende loopgroepen om het vuur door Nederland te verspreiden. Deze 'verschilmakers’ maak zo op hun eigen wijze het verschil voor onze vrijheid. De vlam zal dankzij deze nationale bevrijdingsvuurestafette om 13:00 in alle veertien steden waar online bevrijdingsfestivals worden gehouden, aankomen. Ook Duncan Laurence haalt het bevrijdingsvuur op en brengt dit naar Den Bosch.

6:00 uur: De Nederlandse vlag mag worden gehesen! Vanaf zonsopgang mag je de vlag uithangen voor bevrijdingsdag. Let wel; niet met oranje wimpel. Hang ook een vrolijke vlaggenlijn op.

9:45 uur: Verspreid over de dag, online en op vele locaties waaronder de bevrijdingsfestivals zijn er weer Vrijheidscolleges om jong en oud te inspireren en na te denken over de waarde van vrijheid. Zo gaat Joris Linssen al deze ochtend (van 9.45 tot 10.30 uur) op het Bevrijdingsfestival Flevoland in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. De laatste deze 5 mei is 's-avonds een live talkshow vanuit poppodium TivoliVredenburg.

12:00 uur: De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in de provincie Noord-Brabant met een programma rond de 5 mei-lezing. Voorafgaand aan het aansteken van de bevrijdingsvlam geeft dit jaar Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman in Oss de 5-mei lezing. Ook Premier Mark Rutte is hierbij aanwezig. De lezing wordt door de NOS uitgezonden op NPO 1.

Draag jij vandaag trouwens de vrijheid-pin?
Zo laat je zien dat je vrijheid belangrijk vindt, zie deze bestelpagina voor de vrijheid-pin.

 

5 mei programma Agenda activiteiten bevrijdingsmiddag

bevrijdingsfestivals 202212:00 uur: Tussen 12.00 en 13.00 uur start het feestelijke programma al van de maar liefst 14 bevrijdingsfestivals.

De ambassadeurs van de vrijheid zijn dit jaar de artiesten Donnie, Duncan Laurence, Suzan & Freek en Fresku. In aanloop naar 5 mei maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid 2022 deze mini-documentaires.

Bekijk de specifieke website voor het Bevrijdingsfestival bij jou in de regio:

Op socials kan je de festiviteiten ook mede verslaan en volgen via #bevrijdingsfestivals en #geefvrijheiddoor

13.00 uur: Eet je mee deze 5 mei, samen? Dat kan aan een van de duizenden tafels in Amsterdam en heel Nederland, met dezelfde maaltijd: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Als lunch of avondmaaltijd, de invulling en tijden verschillen namelijk per regio!

13.30 uur: Premier Rutte ontsteekt in Den Bosch samen met Duncan Laurence het bevrijdingsvuur. Dit is het officiële startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land. Dan wordt het bevrijdingsvuur ook in de andere plaatsen ontstoken.

activiteiten bevrijdingsdag Avondactiviteiten Bevrijdingsdag 2021

Wat doen op bevrijdingsdag 2022 maaltijdsoep 19:00 uur: Tijd voor de vrijheidssoep! Eet vandaag de vrijheidsmaaltijdsoep, een recept gemaakt door chef Yvette van Boven. De bedoeling is dat je tijdens het eten van de soep in gesprek gaat over wat vrijheid voor jou betekent. Deel je resultaten online met de hashtag #vrijheidsmaaltijd.

20:30 uur: Vanaf half negen kijk je op NPO 1 live naar het 5-mei concert op de Amstel door philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. Eric Corton stelt de optredens voor  van onder andere Fresku, Tania Kross, Anita Meyer, Merijn van Haren, Wasim Arslan en Ella van Poucke.

21:10 uur: Vergeet het rood wit blauw niet binnen te halen voor zonsondergang.

Ga je wel wat doen op Bevrijdingsdag 2022?

Hopelijk kan je de vrijheid goed vieren met bovenstaand bevrijdingsdagprogramma bij de hand. Je kunt natuurlijk ook gewoon op je vrije dag gezellig een van deze spellen samen spelen. Heb je nog een tip die we in ons programma kunnen toevoegen? Laat het ons weten!

Haal vooraf ook nog een rood wit blauw voorjaarsboeket in huis. Veel plezier!

Meer tips voor er op uit vind je hier >>

 


Schrijf je ook in voor de feestelijke nieuwsbrief

 

 

[ Bronnen/beelden Wat doen op Bevrijdingsdag 2022: ] Nationaal Comité 4 en 5 mei | Vrijheidscolleges campagnebeeld | ©Oof Verschuren / foto Vrijheidsmaaltijdsoep 

 

03-05-2022

Tags: Wat doen op bevrijdingsdag bevrijdingsdag 5 mei

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl