Thematische stemwijzers om partij te kiezen
Iedereen heeft zo zijn stokpaardje, ook als het gaat om politieke issues. Daarom is het goed om te weten hoe de verschillende politieke partijen over zulke thema's denken. Daarvoor hoef je gelukkig niet meer de politieke programma's voor uit te pluizen. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november 2023 kan je gemakkelijk allerlei thematische stemwijzers raadplegen. Hieronder geven we een overzicht van deze bijzondere kieswijzers op thema.
Inhoud:
- Klimaat en jouw portemonnee
- Boerderij Kieswijzer
- Cannabis Kieswijzer
- KiesWijzerWonen
- Onderwijskieskompas
- Politieke Sekswijzer
- Technologie Kieswijzer
- Regiokieskompas
- Woonkieskompas
- Zorgkieskompas
- Klimaat- en Energiekieskompas
- Amnesty's Mensenrechtenwijzer
Thematische stemwijzers en meer
Deze kieswijzers hebben weer een andere insteek dan ons overzicht van stemhulpen voor bepaalde doelgroepen. Laat je oren echter niet hangen naar een enkele kieswijzer... Combineer de specifieke stemwijzers ook met enkele van deze algemene stemhulpen en vergelijk de uitkomsten. Zo mogelijk helpt het je om je plaats te bepalen in het politieke landschap. De uitslag is immers niet bindend maar wel op verkiezingsdag!
Hier kiezen we niet voor
We beperken ons hier tot het interactieve kieswijzeraanbod in websitevorm. Hier zul je dus bijvoorbeeld geen Instagram-swipes zien. Hoe actueel ook; statische overzichten, verkiezingsbarometers, klimaatlabels en scorekaarten laten we ook buiten beschouwing. Weet ook dat we geen waardeoordeel geven, raadpleeg dus zelf de verantwoording op de websites.
Hét overzicht thematische stemwijzers:
Klimaat en jouw portemonnee >>
Een rechtvaardig klimaatbeleid moet serieus genomen worden. Iedereen heeft immers het recht op een gegarandeerde basis met een goed geïsoleerde woning, betaalbare energiekosten en efficiënt openbaar vervoer. Op de site kies je een van de 6 thema's energie, wonen, boodschappen of werk, vervoer en vakantie waarna je ziet welke partijen wel en niet helpen. De verdeling van de kosten voor klimaatmaatregelen moet eerlijk zijn: op 22 november heb jij de mogelijkheid om hiervoor te kiezen stelt deze kieswijzer.
Boerderij Kieswijzer >>
Deze kieswijzer is gericht op de agrarische sector en wel het beleid voor de land- en tuinbouw. Je kunt je antwoorden vergelijken met een aantal partijen aan de hand van stellingen. Je bepaalt zelf welke stellingen je beantwoord en kunt er drie extra gewicht geven. Hoe specifiek wil je het hebben... Komen jouw antwoorden overeen met die van de politieke partijen? De afzender ontbreekt op de site maar het logo en de subdomeinnaam verraden dat het een stemtool is van het blad 'Boerderij' door Misset Uitgeverij.
Cannabis Kieswijzer >>
Krijg hier online op cannabisbeleid toegesneden stemadvies. Deze wijzer werkt met de antwoorden van politieke partijen op 12 vragen over cannabis. Zo krijg te de partij te zien die het beste bij jou aansluit. Stem jij cannabisvriendelijk op verkiezingsdag met een stem voor 'de plant'? Of laat je zo'n speciale stem liever in rook opgaan? Deze kieswijzer is gemaakt in opdracht van Stichting Maatschappij en Cannabis.
KiesWijzerWonen >>
De KiesWijzerWonen laat je kennis maken met de woningmarktstandpunten van de politieke partijen. Op basis van de belangrijkste woonthema’s krijg je 16 setllingen voorgeschoteld. Deze gaan over de koop- en huurmarkt zodat je inzicht krijgt in de politieke partijen die matchen met jouw woonvisie. Van VBO, de onafhankelijke brancheorganisatie van makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars.
Onderwijskieskompas >>
Dit is een van de thematische kieskompassen van het bekende algemene Kieskompas. Met deze versie kom je erachter hoe de politieke partijen specifiek denken over het onderwijs. Vind de partij die het dichtst bij je mening ligt aan de hand van maar liefst 31 onderwijsstellingen! Onderdeel van (het algemene) Kieskompas in samenwerking met Trouw. Mogelijk is deze website in onderhoud.
Politieke Sekswijzer >>
Is seks, seksualiteit en seksuele gezondheid een politieke aangelegenheid?Jawel, gelukkig ook meer dan dat en toch echt voor alle leeftijden. Opvallend daarom dat De Sekswijzer zich vooral op jongeren richt... Zij kunnen zo met 15 stellingen een partij kiezen die aansluit op hun eigen seksuele mening. Dit is een brede samenwerking van Rutgers, het Aidsfonds - Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality.
Technologie Kieswijzer >>
Fake news, online privacy en de macht van bedrijven als Facebook en Google... Stuk voor stuk technologische thema's waar veel echt nieuws over verschijnt. Maar hoe willen politieke partijen fake news bestrijden en online privacy bevorderen? De Technologie Kieswijzer leert je hoe politieke partijen omgaan met deze thema's. Een invuloefening met 17 stellingen waar je niet technisch voor hoeft te zijn. Een ontwikkeling i.s.m. Het Nieuwe Kiezen, onderdeel van STT96: Toekomst van de democratie.
Regiokieskompas >>
Dit specifieke kieskompas is, de naam zegt het al, toegespitst op de standpunten per regio. Hier kan je op basis van je postcode. Welk regionaal standpunt van welke partij bevalt je? Deze regiokieswijzer is onderdeel van onderzoeksbureau Kieskompas.
Woonkieskompas >>
Wil je nog meer de diepte in op het gebied van het thema wonen?
Dit Woonkieskompas toont met 26 stellingen hoe de politieke partijen denken over wonen. Vind zo de partij die het dichtst bij je woonvisie ligt. Na de stellingen kan je het effect zien als je bepaalde woonthema's meer gewicht geeft. Van thema's als bouwen & omgeving of verhuur tot financiering, sociale woningbouw, duurzaamheid en energie. Onderdeel van (het algemene) Kieskompas in samenwerking met Trouw.
Zorgkieskompas >>
Ook op het gebied van de zorg kan je de diepte in? Zie in dit kompas welke zorgvisie de partijen hebben. Na je mening over 25 stellingen geef je gewicht aan extra zorgthema's; preventie, zorgsysteem, basispakket, werken in de zorg, ethiek en gemeentelijk zorg. Eveneens onderdeel van (het algemene) Kieskompas in samenwerking met Trouw.
Klimaat- en Energiekieskompas >>
Het Kieskompas Klimaat & Energie, biedt kiezers de kans om hun standpunten over klimaat en energie te vergelijken met de posities van politieke partijen. Door het invullen van 25 stellingen over de energietransitie en klimaatbeleid, kunnen mensen inzicht krijgen in hun politieke positie op deze kwesties zonder specifieke stemadviezen te ontvangen. De tool geeft de kiezer duidelijkheid over waar ze staan ten opzichte van 18 politieke partijen in Nederland. Het kompas is gemaakt door Kieskompas en is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) met steun van EBN, Gasunie en Netbeheer Nederland.
Amnesty's Mensenrechtenwijzer >>
Ben je op de hoogte van de mate waarin verschillende politieke partijen mensenrechten hoog in het vaandel hebben staan? Ontdek het met de Mensenrechtenwijzer. Amnesty verstrekt geen stemadvies, wat betekent dat je geen ranglijst krijgt van partijen die het beste bij jou passen. Die keuze maak je volledig zelf. Bij elke stelling bieden zij echter inzicht in de standpunten van elke partij en wat mensenrechtenverdragen erover zeggen. Wil je weten op wie je moet stemmen? Dat laten we aan jou over. Maar als je wilt weten welke partijen zich inzetten voor mensenrechten, start dan met deze kierswijzer voor mensenrechten!
Stemmen een issue voor je?
Dat geeft natuurlijk niets want iedereen heeft zo zijn of haar issues. Misschien staat jouw favoriete, speciale, interactieve stemwijzer er nog niet bij. Laat dit dan weten via onze contactpagina. Zo maken we er samen een steeds completer overzicht van thematische stemwijzers van!
Meer over onze maatschappij >>
Stem ook voor de gratis nieuwsbrief
22-11-2023 Deel