2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kun je een goede studie kiezen in 5 stappen

Zo kun je een goede studie kiezen in 5 stappen

Als je een kind vraagt wat 'ie' wil worden, krijg je meestal een concreet antwoord: brandweerman, dokter, dolfijnentrainer of actrice. Op latere leeftijd is de keuze voor een studie toch een stuk moeilijker. Sommige mensen weten het nog steeds erg snel, maar voor vele anderen blijft het een lastig vraagstuk. Waar moet je nou echt op letten bij het kiezen van een studie

Maak je studiekeuze in deze vijf stappen:

 

leuke studie kiezen 1. Wat vind je leuk?

Wat zijn je hobby’s? Als je niet veel verder komt dan afspreken met vrienden of sporten, zal je toch iets dieper moeten graven. Welke vakken vond je op de middelbare school leuk? Of welke onderdelen van die vakken spraken je specifiek aan? Welke thema’s interesseren jou als je het nieuws leest of televisie kijkt?

Al deze zaken kunnen je een hoop vertellen over wat je leuk vindt en waar je wellicht je studie van zou kunnen maken. Vind je bijvoorbeeld het vak Nederlands helemaal niets, maar de keren dat je in de les ging debatteren wel? Dan is een carrière in de activistische of politieke wereld wellicht wat voor jou. Kijk je graag naar misdaadseries? Misschien moet je eens een kijkje nemen op de politie opleiding of bij de studie criminologie.

studie kiezen passend 2. Waar ben je goed in?

Vaak vinden we leuk waar we goed in zijn, maar niet altijd. Het is belangrijk om bij je studiekeuze te letten op waar je talenten liggen. Je gaat er na je studie immers je werk van maken. Wat hierbij ook belangrijk is, is om te kijken naar het soort onderwijs dat goed bij je past. Werk jij het beste als je in je eentje moet leren voor een toets of tentamen, of haal je betere cijfers voor presentaties of projecten? Elke studie is anders opgebouwd, dus neem vooral een kijkje in de studiegids van de studie die je overweegt, om van elk vak te zien hoe je wordt getoetst. Zo kies je niet alleen een studie die leuk is, maar die je ook met goede cijfers kunt afronden en waarmee je succesvol wordt.

overleg studiekeuze 3. Praat er met mensen over

Als je al een iets beter idee hebt van wat je wil en wat bij je past, maar bijvoorbeeld nog twijfelt tussen een aantal opleidingen, maak dan niet te snel een keuze! Het is belangrijk om met mensen uit je omgeving over je keuzes te praten. Vrienden en familie die jou goed kennen, kunnen vaak waardevol advies geven wat betreft je studiekeuze. Daarnaast is het ook verstandig om eens met een studiecoördinator en een student die nu al de opleiding volgt te praten. Meestal kan je makkelijk met hem in contact komen en staan ze er helemaal voor open dat je ze het hemd van het lijf vraagt. Leg vooral ook je verwachtingen van de studie aan hen voor, want dan kunnen ze bevestigen of dit klopt of niet.

meelopen studiekeuze 4. Loop eens een dagje mee

Bijna alle studies hebben tegenwoordig open dagen. Die zijn erg leuk en leerzaam, maar hier worden de studies wel van hun beste kant gepresenteerd. Loop daarom vooral eens een dagje mee met een student die de opleiding al volgt. Vaak kan je je voor meeloopdagen ook gewoon opgeven en zo wordt je gekoppeld aan een student die je een dag onder zijn of haar hoede neemt. Naast het feit dat je zo al wat ouderejaars, docenten en potentiële medestudenten kunt leren kennen, zie je zo ook hoe een dag les van je studie eruit ziet zonder dat het mooier gemaakt wordt.

optie studie opleiding 5. Hou je opties open

studie kiezen opties houdenAls laatste tip is het nog belangrijk om te weten dat een studiekeuze een stuk minder definitief hoeft te zijn dan je soms denkt. Er zijn heel veel mensen die er later achter komen dat ze toch niet de goede keuze hebben gemaakt. Als je je voor de helft van het jaar uitschrijft bij je studie, krijg je een heel groot deel van je collegegeld terug. Dan kun je het jaar daarop gewoon met een andere studie beginnen.

Ook kan je vaak met een pre-master nog best veel masters binnenkomen als je tijdens je studie merkt dat je misschien toch een iets andere richting op wil. Tegenwoordig is het trouwens ook steeds beter mogelijk om twee studies naast elkaar te volgen. Leg dus niet te veel druk op het maken van een studiekeuze, want uiteindelijk zal je vast je plekje vinden.

Meer informatie voor je studie kiezen

Oriënteer je ook hieronder verder via de verschillende studiesites en studiebeurzen die er zijn:

Sites:

* Partijen zonder winstoogmerk met als primair doel een eerlijke en betrouwbare voorlichting richting aankomend studenten.

Studietesten:

Maak je gebruik van een beroepskeuzeadviseur? Kijk of vraag of deze is aangesloten bij het Register BKA.

keurmerk beroepskeuze

Beurzen studie kiezen:

Persoonlijk advies:

Inspiratie opleidingen:

Fijne studie!

Hopelijk heb je nu wat meer houvast en kan je een goede studie kiezen. Heb je nog meer tips of wil je samenwerken met ZoKiesJe.nl? Laat het dan hier weten. Veel succes met je studiekeuze!

Wil je meer lezen over studeren en handige studietips? Lees dan deze berichten op ZoKiesje.nl >>
 


Schrijf je ook in voor onze leuke nieuwsbrief

 

 

04-04-2022

Tags: studie studiekeuze opleiding studeren

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl