2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Stijgende hypotheekrente: wat betekent dat voor mij?

Stijgende hypotheekrente: wat betekent dat voor mij?

[Gastbijdrage] Na de huizenbubbel, die zich afspeelde in 2012/2013, stabiliseerde de huizenmarkt zich van lieverlee, tot 2020. Toen zakte de hypotheekrente steeds stapje bij stapje. Het bleek de opmaat naar de overspannen huizenmarkt van dit moment. Momenteel is het al bijna niet meer mogelijk om onder de 150.000 euro een tweekamerappartement te kopen. Logisch dat woningeigenaren zich in de handen wrijven. Heb je nu een woning gekocht, dan heb je de hoofdprijs betaald - hetzij tegen een zeer lage rente. Maar wat komt er aan? Wat betekent een stijgende hypotheekrente voor het krijgen van een hypotheek? We kijken ernaar in dit artikel.

stijgende rente hypotheek Lage rente? Meer hypotheek

Het lijkt zo leuk, een ruimere hypotheek kunnen krijgen dankzij de lage rente. Doordat de hypotheekrente dermate laag staat kun je een grotere hypotheek krijgen, meer geld lenen en dus meer besteden aan een woning. Nú moet je kopen: dat is het sentiment wat leeft onder de bevolking. Te zien is in dit overzicht huidige hypotheekrentes, dat de rente ondanks een lichte stijging nog steeds zeer laag staat. Zet je de rente vast voor 15 of 20 jaar? Ook dat levert niet heel veel verschil op met de variabele rente. Zo zit je dus altijd goed momenteel. Alleen die huizenprijzen, dát is jammer. Door de lage rente schieten deze nog steeds door het dak. Ja, je kunt (fors) meer lenen dankzij de lage hypotheekrente, maar met de stijging van de huizenprijzen betekent dit dus niet dat jouw speelveld erg verruimd wordt. Daar komt nog eens bij dat investeringsmaatschappijen, zoals pensioenfondsen, eveneens de huizenprijzen opstuwen door woningen op te kopen voor de verhuur. De huizenprijzen zijn gemiddeld, blijkt uit de media, het afgelopen jaar met bijna 20% gestegen.

rente meer Stijgende hypotheekrente?

Aangekomen in het najaar van 2021 is er een licht stijgende hypotheekrente waarneembaar. Het gaat in kleine stapjes, met max 0,15%, maar toch, de trend is gezet. Wat betekent dit voor woningkopers en starters? Zij kunnen iets minder geld lenen voor de hypotheek.

rentestijging Gevolgen van rentestijging

Je ziet, een kleine stijging van de hypotheekrente achter de komma maar liefst, zorgt al voor hogere maandlasten. In dit geval betreft het slechts 0,15% rente. Stijgt de rente echter met een half procent, dan heeft dit op jaarbasis echt serieuzere gevolgen. Het maakt dus echt een serieus verschil of je 1,4% rente betaalt of bijvoorbeeld 1,9% rente. Niet alleen betaal je meer rente aan de bank maandelijks, maar ook het te lenen hypotheekbedrag wordt hierdoor verminderd (je krijgt immers hogere maandlasten door de rentestijging en kunt daardoor minder lenen).

prijzen huizenmarkt Stijgende hypotheekrente versus prijzengekte

Op dit moment zal de kleine hypotheekrente stijging naar verwachting de huizenmarkt 'gekte' nog niet afremmen. Wellicht krijgen nu nog meer consumenten het gevoel dat ze 'nog snel even' een woning moeten kopen. Pas wanneer de rente echt noemenswaardig stijgt (iets wat niet ondenkbaar is in de toekomst), dan zal de oververhitting afnemen.

Lees ook artikelen over keuzes maken voor je huis >>


Krijg jij de gratis nieuwsbrief al?

 

 

[Gastauteur stijgende hypotheekrente:] NIBC Direct, een kleine bank met grote dromen en een rijke historie.
[Foto:] Van SHVETS production via Pexels

29-11-2021

Tags: Stijgende hypotheekrente financiën huis

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl