2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je voor een universele Regenboogvlag

Zo kies je voor een universele Regenboogvlag

We zijn allemaal wel bekend met de regenboogvlag. Het is hét symbool van de LGBTQ+ gemeenschap. Maar wat betekenen de kleuren van de vlag precies? En welke betekenis hebben de verschillende varianten van de vlag? Zo kies je een regenboogvlag.

regenboogvlag kleuren De kleuren van de regenboog

De regenboogvlag werd in 1978 ontworpen door Albert Baker, en had toen nog acht kleuren: Roze voor seks, rood voor leven, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turquoise voor magie en kunst, donkerblauw voor sereenheid en paars voor karakter. Over de jaren zijn enkele kleuren verdwenen, voornamelijk door de praktische belemmering dat sommige kleuren stof niet genoeg beschikbaar waren. Vandaag de dag kennen de meeste mensen de vlag met zes kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

Naast het feit dat alle kleuren een eigen betekenis hebben, staat de diversiteit aan kleuren ook voor de diversiteit aan seksualiteiten en genders binnen de LGBTQ+ gemeenschap. LGBTQ staat voor: Lesbian, Gay, Biseksueel, Transgender en Queer, en de plus staat onder andere voor overige letters, zoals interseksualiteit, panseksualiteit en androgeenheid. Kortom: de regenboogvlag representeert een heel scala aan mensen.

wanneer regenboogvlag Wanneer hang je de regenboogvlag uit?

De regenboogvlag is een symbool van trots en steun voor de LGBTQ+ gemeenschap. Als je wil kun je de vlag dus het hele jaar uithangen, maar er zijn momenten waarop het gebruikelijker is dan anders. Ten eerste kan de vlag de hele maand juni uit. Juni staat bekend als de ‘Pride maand’, een maand waarin het draait om acceptatie en emancipatie van de LGBTQ+ gemeenschap. Dit is een maand waarin veel bedrijven actie voeren, er in de media veel aandacht komt voor de positie van seksuele minderheden en waarin de homogemeenschap extra in het zonnetje wordt gezet. Het idee van de Pride maand komt uit de Verenigde Staten maar wordt in veel landen, waaronder Nederland, ook gevierd.

regenboogvlag pride amsterdamIn Nederland hebben veel grote steden ook een eigen Pride periode. De bekendste is Amsterdam Pride, dat dit jaar plaatsvindt tussen 31 juli t/m 8 augustus, met de alom bekende Canal Parade op 7 augustus in Amsterdam, voor de 25e keer. Steeds meer steden organiseren ook een eigen Canal Parade- en week. Tijdens zo’n periode kunt je dus ook zeker de vlag extra hoog uithangen!

Pridevlag Andere Pride-vlaggen

Naast de standaard regenboogvlag zijn er een hoop andere opties om uit te kiezen. Zo ontstond er in 2017 een regenboogvlag waarbij bovenaan de kleuren bruin en zwart zijn toegevoegd, om mensen van kleur aan te duiden, die het vaak extra moeilijk hebben binnen de homo-gemeenschap. Een andere bekende vlag is de transgender vlag, waarbij lichtblauw voor mannen staat en lichtroze voor vrouwen, en de witte streep in het midden alles wat daartussenin zit belichaamt. Deze vlag werd in 1999 ontworpen door Monica Helms, die zelf ook transgender is. Deze twee vlaggen worden dan weer gecombineerd met de regenboogvlag in de ‘progress’ Pride vlag, ontworpen door Daniel Quasar in 2018. Verder zijn er nog een hoop andere vlaggen voor groepen op het LGBTQ+ spectrum, in totaal meer dan twaalf. Genoeg keuze dus!

Waarom regenboogvlag Waarom hang ik de regenboogvlag uit?

Tot slot vraag je je wellicht af: Waarom zou ik de vlag uithangen als ik geen onderdeel ben van de LGBTQ+ gemeenschap? Het is belangrijk om te weten dat de regenboogvlag voor veel mensen die wél onderdeel zijn van deze gemeenschap, zich meer gerepresenteerd, gewaardeerd en vooral ook veiliger voelen als er ergens regenboogvlaggen hangen. Daarnaast is het een symbool dat zegt: het is oké om jezelf te zijn, ongeacht hoe je bent geboren of hoe je je identificeert. Dat is een universele boodschap, die niet alleen geldt voor de LGBTQ+ gemeenschap.

Heb jij al een regenboogvlag in huis?

Laat het ons weten in een reactie! Lees ook over andere maatschappelijke onderwerpen >>


Schrijf je in voor de kleurrijke nieuwsbrief

 

01-08-2021

Tags: regenboogvlag

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl