Overbruggingskrediet voor tijdelijke financiering
[Gastbijdrage] Het overbruggingskrediet is een kortdurende lening die je als bedrijf kunt aanvragen om een moeilijke financiële periode door te komen. Nu de Corona steunpakketten voor ondernemers ten einde komen kun je als ondernemer ineens met je rug tegen de muur staan. Ja, er is een goed financieel perspectief in het vooruitzicht, alleen nu op dit moment sta je voor kosten die je niet kunt betalen. Waar moet je het geld vandaan halen om deze korte periode door te komen?
Overbruggingskrediet biedt uitkomst
Het feit dat je geld zult moeten lenen om een korte periode van financiële tekorten door te komen lijkt meer dan logisch en dat is het ook. Speciaal voor kortstondige financiële ondersteuning is er immers het overbruggingskrediet. Bij financiële instellingen kun je dit krediet aanvragen, wat op basis van jouw jaarcijfers en korte termijn prognoses al dan niet wordt verstrekt. Het te lenen bedrag wordt eveneens bepaald aan de hand van deze cijfers. Ligt dit bedrag zelfs hoger dan je nodig hebt, dan hoef je natuurlijk niet het volledige bedrag te lenen. Dit kun je afronden naar het bedrag wat je daadwerkelijk nodig hebt.
Wat is een overbruggingskrediet precies?
Het overbruggingskrediet is een kortlopende lening. Het is speciaal bedoeld om kosten die je nu moet betalen, ook kunt betalen. Deze lening moet echter ook weer snel ingelost worden. Met de financiële instelling kom je de hoogte van het bedrag en de betalingstermijn overeen. Natuurlijk kost het je geld om te lenen, je betaalt immers rente over de lening. Bij een overbruggingskrediet ligt de rente meestal zelfs hoger dan bij andere vormen van geld lenen - omdat financiële instellingen meer risico lopen om bedrijven op deze basis geld te lenen.
Toch is dit product voor vele ondernemers aantrekkelijk, want zakelijke kosten kunnen direct betaald worden en de lening is niet langslepend. Kortstondig lenen en kortstondig weer terugbetalen, waarna de lening wordt opgeheven.
In welke situatie vraag je een overbruggingskrediet aan?
Als ondernemer kun je met de handen in het haar zitten zodra zakelijke kosten even niet betaald kunnen worden. Je verwacht betalingen van debiteuren, maar doordat zijzelf ook over onvoldoende financiën beschikken blijven openstaande facturen aan jouw bedrijf uit. Je hebt begrip voor de klant, maar zelf kun je ook niet door terwijl rekeningen zich opstapelen. Je weet dat er betaald zal worden, maar de betalingen komen voor jouw onderneming te laat.
Als credit management ook geen oplossing meer biedt, kan je in dit geval als onderneming tegen flinke consequenties aanlopen. Je hebt bijvoorbeeld geen financiële middelen om op dit moment de huur te betalen, personeel uit te betalen of voorraad in te kopen. Wat nu? Je weet: het geld komt - maar voor jou te laat op dit moment.
Dit is precies het moment waarop je een overbruggingskrediet aanvraagt. Kun je aantonen dat er omzetpieken aankomen, of dat er grotere openstaande facturen uitstaan die binnen afzienbare tijd aan jouw bedrijf voldaan zullen worden, dan is dit een prima uitgangspunt om een overbruggingskrediet aan te vragen.
Op naar een gezonde toekomst?
Middels een overbruggingskrediet help je jouw onderneming een tijdelijke financiële dip uit te zingen. Meer efficiënte tips lees je in de ZoKiesJe-categorie Ondernemen >>
Schrijf je in voor de ondernemende nieuwsbrief
[Gastauteur:] Swishfund wil ondernemers met haar digitale platform het meest aantrekkelijke alternatief bieden voor bedrijfsfinanciering op korte- en middellange termijn. De organisatie heeft een voortrekkersrol in deze innovatieve aanpak.
[Foto:] door Thirdman via Pexels
23-10-2021 Deel