2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je een goed dartbord voor thuis

Zo kies je een goed dartbord voor thuis

'One hundred and eighthy' schalt door onze huiskamers bij weer een succesvolle worp van 'onze' dartkampioen Michael van Gerwen! De kreet staat inmiddels dan ook ook synoniem voor succes dankzij de resultaten van Nederlandse darters tijdens kampioenschappen als het PDC World Darts Championship. Deze successen maken het dartspel niet alleen in de horeca maar ook thuis extra populair. Dan gooien we natuurlijk ook graag zo'n triple 20. Oefening baart kunst zeggen ze maar kunnen een goed dartbord of eigen wedstrijdpijltjes een handje helpen? ZoKiesJe.nl verdiept zich daarom hier voor je in het vinden van het juiste dartbord voor thuis. Tot slot kan je 20 veelgestelde vragen en antwoorden lezen over het dartbord, voor beginners en gevorderden!

goed dartbord materiaal Materiaal van een goed dartbord

Je hebt allerlei combinaties van materialen maar kiezen hoeft niet moeilijk te zijn...

Het bord zelf

Er bestaan dartborden in verschillende materialen zoals kurk, hout, gewoon opgerold papier en het vooral populaire sisal. Elk hedendaags dartbord is eigenlijk van dit sisal gemaakt omdat het zeer duurzaam is. In tegenstelling tot een dartbord van papier of hout laat dit veerkrachtige materiaal geen gaatje achter na het gooien van je pijltje (als je het bord raakt tenminste). Tja, je moet maar net van gatenkaas houden he...

Bedrading

Let ook goed op de bedrading van het dartbord oftewel het ijzerwerk dat de scoringsvlakken omvat. Een dunnere bedrading (Blade Wire) is niet voor niets populair want dan ketsen je pijltjes minder snel af. Zo'n bouncer is altijd om te huilen. De goedkopere dartborden tot € 30 herken je aan een vastgeniet raster. Die eeuwig loskomende nietjes zitten zelfs naast de door jou begeerde zijkanten van een triple en maken het vakje kleiner en verhogen de bounce-kans. Je ziet het: een hogere dartscore heeft zo zijn prijs.

Draaibare cijferring

Je bord is extra duurzaam als het een roterende cijferring heeft. Als het goed is ontstaan in de triple 20 de meeste gaatjes. Om eenzijdige slijtage te voorkomen kan je dan de ring steeds wat verschuiven. Zo verdeel je de slijtage gelijkmatig.

merk goed dartbord Wat is een goed merk dartbord?

De beste kwaliteit dartborden zijn van Winmau, QX Max en Nodor vanwege het Afrikaanse Sisal-materiaal met een hoge vezeldichtheid. Een kampioen en nummer 1 onder de dartborden is Winmau Darts. De merknaam betekent dan ook 'win meer'. Hun dartbordtype Blade 6 triple core is overtuigend prijswinnend van 2019 t/m 2021 volgens het platform Dart.info.

Runner up is het Lifetime Dartbord als het beste goedkope dartbord gevolgd door de Unicorn Eclipse Ultra met de classificatie 'mooiste dartbord'. Noemenswaardig is ook het modernste dartbord Target Aspar. Modern staat hierbij voor minimalistisch en stijlvol. Door het wat hardere Sisal herstellen de gaatjes wel wat slechter en vallen de pijltjes er snel uit maar ja, het oog wil ook wat he?

kosten dartbord en pijltjes Wat kosten dartbord en pijltjes?

Het bovengenoemde dartbord Winmau Blade 6 heeft ook nog eens de beste prijs-kwaliteitverhouding. Voor een professioneel goed dartbord is de prijs opvallend laag maar vergelijk wel goed de prijzen want die kunnen echt verschillen per aanbieder. Met een prijs van rond de 55 euro is het dartbord geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde darter. Bij een professioneel dartbord moet je denken aan prijzen tot circa euro 100,-. Je hebt ook leuke combinatieaanbiedingen van een bord met pijlen zoals een echte 'Michael van Gerwen Dartbord Combi-Deal Set'.

goed dartbord als set

Daarnaast is darten zonder pijltjes lastig. Je gooit altijd met een setje van drie pijlen. Ieder pijl heeft vier delen, de:

Meest gangbare dartpijlen zijn de steeltip-pijlen. Je hebt setjes voor beginner tot professional. De prijsrange loopt van heel betaalbare dartpijlen als brass darts tot toppers als tungsten dartpijlen. Bij je keuze kan je letten op gewicht, materiaal en uiteraard de prijs. Wil je vaker raak gooien? Kijk dan eens naar de 'Winmau Michael van Gerwin Aspire 80% tungsten''. Deze dartpijlen zijn in samenspraak met Michael van Gerwen ontwikkeld en zijn dus precies zoals onze topdarter ze het liefst ziet. 180! Schrik echter niet; je hebt dartpijlsets van 9,95 tot maar liefst 460 euro.

levensduur dartbord Gaat een dartbord lang mee?

De levensduur van je dartbord is afhankelijk van de kwaliteit, intensiteit van het gebruik en natuurlijk het onderhoud. Als je echt met grote regelmaat dart speelt, gaat een goed dartbord circa drie jaar mee. Je bepaalt eigenlijk zelf het moment van vervanging, het is net hoe hoog je de lat legt.

darts kopen Waar koop je een goed dartbord?

Kopen van dartpijlen online bij een dartshop is heel gemakkelijk, net als een goed dartbord, zeker nu je onze informatie hebt kunnen lezen. Er bestaan verschillende webshops die gespecialiseerd zijn maar je kunt ook eerst eens proefgooien in een gespecialiseerde sportzaak of warenhuis.

FAQ dartborden 20 Veelgestelde vragen over een dartbord, inclusief de antwoorden:

 1. Wat is de standaardafmeting van een dartbord?
  Het standaardformaat van een dartbord is 18 inch (45,72 cm) in diameter.
 2. Welk materiaal wordt gebruikt om een ​​dartbord te maken?
  Dartborden worden meestal gemaakt van sisalvezels die samengeperst zijn tot een dichte structuur.
 3. Hoeveel segmenten heeft een standaard dartbord?
  Een standaard dartbord heeft 20 segmenten.
 4. Wat is de betekenis van de kleuren op een dartbord?
  De kleuren op een dartbord hebben elk een specifieke betekenis. Rood staat voor dubbel, groen staat voor tripel, en zwart of wit is normaal scoregebied.
 5. Wat is het verschil tussen een elektronisch dartbord en een traditioneel dartbord?
  Een elektronisch dartbord heeft sensoren die de score automatisch bijhouden, terwijl een traditioneel dartbord handmatig bijgehouden moet worden. Elektronische dartborden kunnen ook verschillende spellen weergeven en hebben vaak extra functies.
 6. Hoe hang ik een dartbord correct op?
  Een dartbord moet op een hoogte van 1,73 meter vanaf de vloer worden opgehangen. Het dartbord moet ook worden vastgezet zodat het stevig en stabiel hangt.
 7. Wat zijn de officiële regels voor het spel '501' op een dartbord?
  In het spel '501' beginnen spelers met een score van 501 punten en proberen ze zo snel mogelijk naar nul te werken door punten af ​​te trekken met hun worpen. De laatste worp moet een dubbel zijn om uit te gaan.
 8. Wat is de betekenis van de termen 'triple' en 'double' op een dartbord?
  Een 'triple' verwijst naar het scoren van punten door de pijl in het buitenste dunne segment van een getal te werpen, dat drie keer de waarde van dat getal oplevert. Een 'double' is het scoren van punten door de pijl in het binnenste dunne segment van een getal te werpen, dat twee keer de waarde van dat getal oplevert.
 9. Welke dartpijlen zijn het beste geschikt voor een dartbord?
  De keuze van dartpijlen is persoonlijk en hangt af van je speelstijl en voorkeur. Gewicht, grip en vorm zijn belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van dartpijlen.
 10. Hoe meet ik de afstand tussen het dartbord en de werplijn?
  De officiële afstand tussen het dartbord en de werplijn (ook wel de 'oche' genoemd) is 2,37 meter.
 11. Wat moet ik doen als de dartpijl vast komt te zitten in het dartbord?
  Als de dartpijl vast komt te zitten, kun je proberen de pijl voorzichtig te draaien en langzaam terug te trekken om deze los te maken. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet om het dartbord niet te beschadigen.
 12. Hoe vaak moet ik het dartbord draaien om slijtage te voorkomen?
  Om slijtage gelijkmatig over het dartbord te verdelen, wordt aanbevolen om het dartbord regelmatig (bijvoorbeeld om de paar weken) een kwartslag te draaien.
 13. Kan ik een dartbord buiten ophangen?
  Dartborden zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis. Buitenomstandigheden, zoals vocht en temperatuurverschillen, kunnen het dartbord beschadigen. Het wordt aanbevolen om een dartbord binnen op te hangen.
 14. Hoe kan ik mijn worpen op een dartbord verbeteren?
  Om je worpen te verbeteren, is regelmatige oefening essentieel. Focus op je werptechniek, werk aan je precisie en concentreer je op het verbeteren van je grip en stabiliteit.
 15. Welke accessoires heb ik nodig voor een dartbord?
  Enkele essentiële accessoires voor een dartbord zijn dartpijlen, een scorebord of scorekaart, en eventueel een surround om het dartbord te beschermen.
 16. Wat zijn de verschillende spelvarianten die ik op een dartbord kan spelen?
  Er zijn verschillende spelvarianten die je op een dartbord kunt spelen, zoals '301', 'Cricket', 'Around the Clock', 'Killer', 'Round the World' en nog veel meer.
 17. Is er een strategie die ik kan gebruiken om beter te scoren op een dartbord?
  Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om beter te scoren op een dartbord, zoals het focussen op de dubbels of triples, het plannen van je worpen en het beheersen van je zenuwen.
 18. Wat zijn de meest voorkomende fouten die beginners maken bij het spelen op een dartbord? Enkele veelvoorkomende fouten die beginners maken zijn het vasthouden van de dartpijlen op de verkeerde manier, een onstabiele werphouding, onjuiste grip en onnauwkeurig mikken.
 19. Wat zijn de verschillende soorten dartborden die beschikbaar zijn?
  Er zijn verschillende soorten dartborden beschikbaar, zoals traditionele sisal dartborden, elektronische dartborden en magnetische dartborden voor kinderen.
 20. Hoe lang gaat een dartbord meestal mee voordat het moet worden vervangen?
  De levensduur van een dartbord kan variëren, afhankelijk van het gebruik en de zorg. Over het algemeen kan een goed onderhouden dartbord enkele jaren meegaan voordat het vervangen moet worden.

Hopelijk hebben deze deze vragen en antwoorden je nieuwsgierigheid over dartborden bevredigd.

Doe je een gooi naar een goed dartbord?

We wensen je dan veel sport en spelplezier met je nieuwe dartbord en trefzeker pijlen. Doe de dartsport nog even een plezier en gooi dit bericht op je socials samen met je highscore. 


Schrijf je in voor de prijswinnende nieuwsbrief

 

 

[Foto's:] Sfeerbeeld Geoffrey Bressan via Pexels | Productfoto Mcdartshop.nl

01-02-2022

Tags: Hobby Dartbord Sport Spel

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl