2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Een echt gazon kiezen: dit moet je weten!

Een echt gazon kiezen: dit moet je weten!

[Gastbijdrage] Gras is altijd mooi in de tuin. Bij elke woning is een grasveldje een rustgevend stukje natuur. Je kunt gras op verschillende manieren in de tuin toepassen. Je kunt bijvoorbeeld graszoden leggen of graszaadjes zaaien. Weet nog niet welke methode het beste bij je past? Wil je meer weten over verschillende soorten gras? En wil je weten hoe je een mooi gazon krijgt? Lees dan verder.

Van nature groeit gras in weilanden, bij bossen en bij sloten. Koeien zijn er dol op en eten het om hun spijsvertering bezig te houden. Het zijn groene planten, die uit meerdere stengels bestaan. De sprietjes groeien uit graszaad en uit de aarde. Grassen worden overal toegepast als bodembedekker. Tuinen, golfbanen en voetbalvelden beschikken allemaal over gazons.

gras in je tuin Wat zijn de voordelen van gras in je tuin?

Gras zorgt voor rust en is zacht. Het creëert een mooi contrast met andere planten in de tuin. Gras maakt de tuin netjes en zorgt voor afwisseling. Je kunt er in spelen, overheen lopen en in liggen. Ook voor je gezondheid is gras een aanrader. De plantjes zorgen namelijk voor veel zuurstof en verminderen mentale klachten. Je gaat jezelf eigenlijk meer "zen" voelen, als je een gazon in de tuin hebt. Een half uurtje in het gras liggen vermindert stressklachten aanzienlijk. Ook helpt gras tegen blessures. Door in het gras te spelen of te liggen, zullen blessures sneller genezen. Bovendien vangt gras vieze deeltjes op. Hierdoor zal de rest van de tuin schoner blijven. Een gazon heeft dus een filterende werking.

soorten graszaad Deze soorten graszaad kun je aanschaffen

Als je wilt kijken naar graszaad, is het handig om jezelf te oriënteren. Doe onderzoek en ga na welk grassoort je mooi vindt. In grasvelden zie je vaak raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras terugkomen. Deze soorten worden door veel mensen gebruikt. Sportvelden bevatten vaak goed onderhouden raaigras. Deze soort beschikt namelijk over dikke sprieten en zorgt daardoor voor een vol gazon. Wil je weinig onderhoud aan je tuin? Kies dan voor veldbeemdgras. Tuinen die in de schaduw liggen, kunnen het beste een gazon van roodzwenkgras zaaien. Deze soort verdort namelijk minder snel.

graszaad kopen Hier moet je rekening mee houden als je graszaad koopt

Ga na of de grond geschikt is voor een gazon. Soms moet je de tuin aanvullen met compost of extra bemesten om het gras beter te laten groeien. Sommige tuinen hebben een veengrond, kleigrond of een zandgrond. Zoek dan naar graszaad voor deze ondergronden. Op een droge ondergrond moet je gras vaker bewateren. Verder moet je naar de stand van de zon kijken. Heeft je tuin veel bomen of schaduw van andere huizen? Kijk dan eens om graszaad dat het beste in (half)schaduw groeit. Wil je kinderen laten spelen op het gazon? Dan is dik en stevig gras aan te raden. Bekijk dus eerst de ondergrond en bepaal daarna wat het beste graszaad is om te gebruiken.

gras zaaien Manieren om gras te zaaien

Je verspreidt het gras over een vlakke ondergrond met tuinaarde. Verdeel de zaadjes gelijkmatig. Je kunt ze met een roller of met je voeten aanstampen, om in de grond te drukken. Druk ze ondiep de grond in, anders groeien ze niet naar boven. Koop mest om het gazon te laten groeien. Kies de meststof die bij het soort gras past. Je kunt beter wat dikker dan te dun zaaien. Het zaad moet wel stevig in de grond worden verankerd. Maak het gazon licht nat met wat sproeiwater. Op deze manier worden de zaadjes gestimuleerd om te gaan ontkiemen.

Een echt gazon aanleggen?

Met deze tips over de soorten graszaad, grond en compost kom je direct al een heel eind. Doe het ook nog eens op de goede wijze en je geniet vast snel van een echt gazon oftewel een strakke grasmat!

Meer goede keuzes voor een fijne tuin maak je met de berichten in de Categorie Tuin >>

[ Foto Een echt gazon :] van PublicDomainPictures via Pixabay.
[Gastauteur Een echt gazon :] Tuin en Gras.

03-10-2022

Tags: Een tuin met een echt gazon: dit moet je weten!

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl