2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kan je het beste dieren helpen in de winter

Zo kan je het beste dieren helpen in de winter

De winter is een heerlijk jaargetijde met veel feestdagen en gezelligheid. Maar voor dieren kan de winter een moeilijke tijd zijn, vanwege de donkere en koude dagen. Veel dieren moeten zien te overleven omdat er weinig voedsel te vinden is. Gelukkig zijn er veel mensen die deze dieren een beetje helpen in de winter. Ze voeden egels en vogels in de tuin. Hieronder staan wat tips van ZoMaakJe.nl hoe je dat het beste kunt doen.

dieren helpen nestkast Dieren helpen aan schuilplaatsen

Egels vinden het fijn om te schuilen onder bladeren en oude takken van je boom. Ruim die dus niet op. Tijdens de vorstperiode kan je voedsel aanbieden maar wel met mate. Als het blijft liggen kan het namelijk gaan schimmelen of minder geliefde dieren aantrekken.

Je kunt vogels, vlinders, egels en vleermuizen helpen door nestkasten in je tuin te plaatsen, of een vogelhuisje:

dieren sneeuw ijs Dieren beschermen bij het water

dieren helpen voer

Als je een vijver hebt, moet je daar de bladeren vanaf halen zodat bijvoorbeeld egels niet erin vallen. Mochten ze toch in het water terecht komen, zorg dan dat er een loopplankje is, zodat ze er makkelijk weer uit kunnen komen. Het is beter om gezonde egels met rust te laten. en geef hen nooit melk te drinken. Daar kunnen ze niet goed tegen. Je kunt wel water geven of, bij een bevroren vijver, wat ijs op een schoteltje schaven.

Vogels vriezen vaak vast rond ijswakken. Omdat te voorkomen kan je een strolaagje aanbrengen rond een wak. Als een vogel toch is vastgevroren, mag je hem nooit lostrekken, maar moet je proberen om het ijs rond te poten voorzichtig te laten smelten.

vetbol maken Dieren voeren

Geef egels nooit melk te drinken want daar kunnen ze niet goed tegen. Je kunt wel water geven of, bij een bevroren vijver, wat ijs op een schoteltje schaven. Egels houden van kattenvoer, maar er is ook speciaal egelvoer verkrijgbaar. Vogels kan je beter geen voer geven waar zout in zit, omdat dat uitdroging veroorzaakt. Een vetbol, bijvoorbeeld aan je vogelhuisje, is wel geschikt voor de vogels en die kan je ook eenvoudig zelf maken:

Vetbol maken

Zo maak je makkelijk zelf een vetbol maken voor de vogels:

knaagdieren helpen Thuis je dieren helpen

Honden

Ook honden kunnen last hebben van de kou. Zeker als er sneeuw ligt, want dan zijn de voetzolen van een hond heel kwetsbaar. Je kunt ze insmeren met speciale teer, verkrijgbaar bij de dierenarts, zodat wondjes worden gedicht en de zooltjes worden verhard. Dit helpt ook tegen pekel.

Katten

Katten hebben echt een hekel aan kou. Ze liggen in de winter het liefst de hele dag bij de verwarming. Als ze buiten zijn, zoeken ze ook warmte, bijvoorbeeld op de motorkap van een auto. Zet voor zwerfkatten ergens een kartonnen doos neer met wat oude lappen, of geef een zwerfdier tijdelijk onderdak in een schuur of garage. Voor je huiskat maak je het extra fijn binnen met een goede krabpaal.

Knaagdieren

Konijnen en andere knaagdieren kunnen vooral slecht tegen grote temperatuurwisselingen. Zet het hok op een goede plaats waar het tochtvrij is en zorg voor extra stro.

dieren wennen vuurwerk Vuurwerk blijft wennen

hond vuurwerk

Met Oud & Nieuw wordt er ondanks de nodige verboden en beperkingen toch veel vuurwerk afgestoken. Mooi om te zien voor ons, maar dieren vinden het toch minder leuk. Ze horen het veel harder en begrijpen niet waar het lawaai opeens vandaan komt en dat levert stress op. Tegenwoordig zijn er trainingen waarbij u uw hond langzaam kan laten wennen aan vuurwerk. Houd om 12 uur ’s nachts uw katten en honden binnen, sluit de gordijnen en zet de radio of televisie aan. Doe of er niets aan de hand is; dus niet je dier overdreven troosten of juist straffen.

Meer tips voor een diervriendelijke winter?

Met deze tips voor de winter, wensen we iedere dierenliefhebber een supergezellige winter.

Kent u nog andere tips die dieren helpen in de winter? Laat het weten via een berichtje via de contactpagina. Zo wordt dit een steeds beter bericht.  

Lees ook over andere tips voor thuis >>

 

Schrijf je ook in voor de duurzame nieuwsbrief

 

17-12-2021

Tags: dieren helpen tuin

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl