2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Vastgoed financieren zonder vermogen

Vastgoed financieren zonder vermogen

[Gastbijdrage] Het investeren in vastgoed is interessanter dan ooit. De hypotheekrente is historisch laag, waardoor het voor praktisch een ieder mogelijk wordt om een eigen woning te kopen, zou je denken. Maar met het dalen van de hypotheekrente zijn het juist de huizenprijzen die op hun beurt enorm gestegen zijn. Je hebt dus een forse hypotheek nodig voor de gemiddelde woning. En eigen geld. Maar wat als je nu niet beschikt over eigen vermogen om de financiering voor vastgoed rond te krijgen? Moet je je investeringsplannen dan maar laten voor wat ze zijn? In dit artikel over vastgoed financieren, kijken we naar de mogelijkheden om tóch de hypotheek rond te krijgen, ook al beschik je zelf over onvoldoende eigen financiële middelen.

Hypotheek nodig, maar geen eigen geld?

Het is wettelijk vastgesteld dat een hypotheek tot maximaal 100% van de woningwaarde mag bedragen. Dit betekent concreet dat je slechts een hypotheek kunt krijgen die alleen de waarde van de woning dekt en dus niet de overige kosten. Heb je interesse in een woning van bijvoorbeeld € 250.000 dan kun je alleen € 250.000 financieren en niet de overige kosten die erbij komen kijken. Want koop je bestaande bouw, en dus niet nieuwbouw, dan komt er gemiddeld nog 10% aan kosten bij van de woningwaarde. Dit betekent dat je dan nog -naar het genoemde voorbeeld- € 25.000 zelf zult moeten financieren. Maar hoe doe je dit indien je zelf niet over dit bedrag beschikt?

We kijken naar de mogelijkheden voor vastgoed financieren:

overwaarde benutten Overwaarde eigen woning benutten

Wil je investeren in vastgoed en heb je daarnaast je eigen koopwoning? In dat geval zou je een deel van de overwaarde kunnen vrijmaken voor de investering in je nieuwe hypotheek. Informeer bij jouw hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn voor deze constructie.

crowdfunding vastgoed financieren Vastgoed financieren met crowdfunding 

Crowdfunding is wellicht niet het eerste waar je aan denkt om je hypotheek rond te krijgen, maar het kan verrassend goed uitpakken. Meld je aan op een erkende crowdfunding website waar je geld vraagt voor jouw plannen, wees transparant en leg helder uit hoe men beloond wordt voor de gedane investering. Ben je handig en communicatief ingesteld, dan kun je mooi gebruikmaken van crowdfunding, waar de gunfactor eveneens een belangrijke rol speelt.

nieuwbouw financieren Nieuwbouw kopen

Nieuwbouwwoningen worden verkocht op basis van 'vrij op naam', de kosten voor de koper liggen dus een behoorlijk stuk lager dan bij bestaande bouw het geval is. Dit maakt de aanschaf van een nieuwbouwwoning dan ook interessant wanneer je over geen, of weinig eigen financiële middelen beschikt.

schenking voor vastgoed Schenking door familie

Wellicht zijn jouw ouders vermogend genoeg om je een (belastingvrije) schenking te geven. Dit mag tot maximaal € 100.000 met als voorwaarde dat jouw leeftijd tussen de 18 en 40 jaar ligt en afhankelijk van wat jouw ouders je eerder geschonken hebben. Echter lang niet altijd kan een schenking belastingvrij worden gegeven, is dit bij jou het geval dan kun je ook denken aan een lening bij ouders of overige familieleden. Deze lening moet wel opgegeven worden aan de hypotheekverstrekker en dit zal ook gevolgen hebben voor het te lenen hypotheekbedrag overigens.

Lees meer over financiële keuzes maken >>


Krijg jij die goede nieuwsbrief al?

 

 

[Gastauteur Vastgoed financieren:] NIBC Vastgoed Hypotheek, al 75 jaar de bank die denkt en doet als ondernemers.
[Foto:] door Kindel Media via Pexels

 

30-11-2021

Tags: Vastgoed financieren financiën huis

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl