2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies en koop je het beste bloembollen

Zo kies en koop je het beste bloembollen

Dat is eigenlijk raar he? We gaan naar de winter en kunnen nu al een keuze maken voor de bloemen in de tuin van volgend voorjaar en zomer. Met bloembollen heb je nu namelijk al de zomer in je bol dus maak snel een keuze, bestel en plant. Voor je het weet is de deadline verstreken en de grond bevroren. ZoKiesje.nl helpt je bij de keuze voor mooie bloemenweelde in elke maand die ook nog mooi met elkaar matcht. Kies de beste bloembollen!

bleombollenplan Maak een plan met de beste bloembollen

Doordat bollen op verschillende momenten uitkomen en ook nog eens in verschillende hoogtes en kleuren is een bloemenplan wel zo handig. Draai het om en bepaal wat je in welke maand waar wilt zien. Vervolgens kies je er makkelijker de geschikte bloembollen voor uit die passen bij de bodem en hoeveelheid zonlicht. Online vind je ook speciale plant- en bloeikalenders voor een evenwichtig bloemenbeeld de seizoenen door.

bloembol eisen Let op de specificaties van bloembollen

Er bestaan drie soorten bollen: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. De enkeljarige bol, de naam verklapt het al, bloeit in het eerste jaar het mooist. Daarna komt de bol nog wel op maar bloeit steeds minder goed. Daar heb je bij meerjarige bollen geen last van. Een verwilderingsbol is winterhard en komt ieder jaar gezellig weer terug. Ze vermeerderen zich zelfs dus tel uit je voordeel.

Je kunt je keuze verder laten afhangen van technische specificaties zoals de hoogte van de bloem en de plant- en bloeitijd. Zo plant je voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen, tulpen of hyacinten vanaf september tot december en vóór de eerste nachtvorst. Ook de bekende vroege bloeiers zoals het sneeuwklokje en irissen plant je al in het najaar.

Daarnaast geldt er vaak een advies voor de onderlinge afstand van de bloemen. Let hier goed op zodat je het juiste aantal bollen koopt voor de border of pot van je voorkeur. Hoe voor de plantafstand drie maal de breedte van de bol aan.

Handig om te weten is dat voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen en hyacinten winterhard zijn. Je kunt ze dus lekker in de grond laten zitten voor weer een jaar bloei. Helaas zijn veel zomerbloeiende bloembollen vorstgevoelig. Die rooi je dus beter en bewaar je op een droge, vorstvrije maar toch koele plaats zoals je schuur of kelder.

plantinstructies Hou je aan de plantinstructies voor bloembollen

De plantinstructies verschillen ook nog eens vaak per bloembol. Veel aanbieders geven gelukkig een duidelijke instructie in hun webshop per artikel en kijk voor aankoop in de winkel anders eerst even op het etiket. Maar ook een goed gedocumenteerd tuinboek voor beste bloembollen en bloemen biedt uitkomst.

bloembollen bioek

Ook leuk als cadeau-idee of haal er anders een bloembollengids in de bibliotheek. Zo weet je of je keuze op het het eerst gezicht wel bij jou en je tuin of border past. Let daarbij op de:

bloembollen kopen Koop beste bloembollen op juiste moment en plek

Je koopt je bloembollen, knollen en wortelstokken altijd in het juiste seizoen. Koop de soorten die je in het najaar kunt planten in de herfst voor bloei in het voorjaar en sommige bloeien ook in de zomer. Plant je in het voorjaar? koop dan pas in het vroege voorjaar veelal voor een zomerse bloei. In de zomer koop je het beste je bollen voor bloei in de herfst bloeien.

Bloembollen koop je veelal het beste bij tuincentra en gespecialiseerde webshops. Uit consumentenonderzoek* is eerder gebleken dat de kwaliteit van de bloembollen op markten en in toeristenwinkels vaak veel te wensen over laat. Maar 1% van de bloembollen kwam tot bloei... Mogelijk heb je bij actieaanbiedingen in branchevreemde outlets ook minder garantie op een goede bloei uit de bol. De zogenaamde fopbollen...

Inspiratie op bloembollenkopen.nl

bloembollenwinkel

Geen tijd om naar de Keukenhof te gaan? Deze gespecialiseerde website is handig voor iedere tuinder. Je vindt er inspiratie, of je nu hobbyist of een echte professional bent. Bloembollenkopen.nl heeft namelijk een bijzonder groot assortiment in bloembollen, met zelfs bijna de meeste bloembollen in Europa op een plek! Je doet er daardoor makkelijk kleurrijke ideeën op dankzij de typische voorjaarsbollen zoals tulpenbollen, bloembollen voor narcissen, krokus bolletjes tot (ook exotische) zomerbollen zoals de mooie dahlia, lelies, gladiolen en Begonia’s. 

Maar je kunt via hun aparte webshops ook terecht voor bloem- en groentezaden, tuinplanten en -benodigdheden. Zo ben je weer in een klap 'tuinklaar'.

De beste bloembollen gekozen?

Met deze tuintips zit je volgend seizoen vast tussen de fleurige bloemen. Lees hier door voor andere keuzes die je kunt maken een heerlijke tuin >>

 


Krijg jij de fleurigste nieuwsbrief al?

 

 

* Onderzoek 2019 | Gemeente Amsterdam en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB)

[Beelden:] Hoofdvisual door Tetyana Kovyrina via Pexels | Boek Kleur je tuin van Bol.com | Website Bloembollenkopen.nl

22-11-2021

Tags: Zo kies en koop je het beste bloembollen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl