2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
9 Feiten over chocolade die je nog niet wist

9 Feiten over chocolade die je nog niet wist

Veel mensen weerstaan de verleiding van chocola maar al te vaak omwille van hun figuur. Dat hoeft niet, want chocolade is niet alleen lekker, maar ook een schoonheids- en gezondheidswondertje, een snoepje met traditie en nog veel meer. Hier zijn negen interessante chocolade-gerelateerde feiten die je zeker gaan verrassen. Lees snel verder!

Chocolade geschiedenis #1 – Chocolade is al eeuwenlang geliefd en heeft een rijke geschiedenis

Het genot van chocolade is geen recente ontdekking. Chocolade heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude Meso-Amerikaanse beschavingen, zoals de Maya's en de Azteken. Deze oude culturen gebruikten cacao niet alleen als voedsel, maar ook als een waardevolle valuta en voor rituele doeleinden. Na de Spaanse verovering van Amerika werd chocolade geïntroduceerd in Europa, waar het al snel populair werd als een exclusieve lekkernij voor de adel. Sindsdien is chocolade geëvolueerd en uitgegroeid tot een wereldwijde traktatie die in vele vormen en smaken verkrijgbaar is.

chocolade huid #2 – Chocolade maakt je huid mooi

Chocolade opeten is niet altijd gezond voor je huid, maar opsmeren en verzorgen kan wél. Niet voor niets is chocolade een belangrijk onderdeel van veel schoonheidsproducten, bijvoorbeeld in gezichtsmaskers of lotions. De aanwezige polyfenolen vangen vrije radicalen op en zorgen zo voor een egale tint. Tip: Je kunt heel eenvoudig zelf een gezichtsmasker maken van gesmolten chocolade met een scheutje verzorgende olijf- of amandelolie. Een soort gezondheidssupplement, maar dan van buitenaf.

chocolade zonde #3 – Chocolade als zonde

In de Middeleeuwen begon chocolade langzaam aan populariteit te winnen in Europa, zij het voornamelijk in de vorm van een drinkbaar goed. Deze opkomst bracht echter een dilemma met zich mee voor veel christenen, die nu voor een belangrijke beslissing stonden: moest chocolade als een drankje worden beschouwd en dus ook tijdens de vastentijd worden genuttigd? De discussie ontbrandde, en theologen en kerkelijke autoriteiten voerden levendige debatten over de kwestie. Sommigen beschouwden chocolade als een vloeistof en dus als acceptabel tijdens de vastentijd, terwijl anderen het als een dessert beschouwden, waardoor het consumeren ervan tijdens vastenperiodes als een zonde zou worden beschouwd.

Deze controverse gaf aanleiding tot talloze theologische verhandelingen en geschriften over de vraag of chocolade een speciale status had in de religieuze context. Het is bekend dat sommige kloosters speciale dispensaties ontvingen om chocolade te consumeren tijdens vastenperiodes, terwijl anderen strenge restricties oplegden aan het gebruik ervan.

Binnen de Europese samenleving van die tijd werd chocolade ook geassocieerd met exotisme en luxe, omdat het werd geïmporteerd uit verre landen zoals Meso-Amerika. Dit bracht een extra laag van fascinatie en soms zelfs van argwaan met zich mee ten opzichte van dit nieuwe genotmiddel. Volgens historische verslagen werd Paus V, die bekend stond om zijn verfijnde smaak, verliefd op chocolade en zou hij er zelfs van hebben genoten tijdens de vastentijd, ondanks eventuele theologische bezwaren. Deze anekdote illustreert niet alleen het groeiende belang van chocolade in de Europese samenleving, maar werpt ook een interessant licht op de relatie tussen religie, culinaire gewoonten en sociale normen in die periode.

haar en choco #4 – Chocolade maakt je haar mooi

Het hoge vetgehalte en de vele mineralen in chocolade kunnen je haren nieuwe soepelheid geven.

chocoladefeit

luxe cacao #5 – Chocolade is een luxe

In de 16e eeuw was chocolade in Europa een waar symbool van luxe en rijkdom. Het was een exclusieve lekkernij die alleen toegankelijk was voor de elite, met name de adel en de rijke handelaren. De introductie van cacao door Spaanse zeelieden zorgde voor een revolutie in de Europese smaakpapillen en cultuur. De aristocratie omhelsde de nieuwe exotische drank met open armen en maakte het tot een integraal onderdeel van hun weelderige levensstijl.

Deze cacaohandel bloeide snel op, waardoor chocolade een kostbaar goed werd dat alleen beschikbaar was voor de welgestelden. Het was niet alleen een drankje, maar een symbool van sociale status en verfijning. De adel organiseerde zelfs speciale bijeenkomsten en sociale evenementen waar chocolade in overvloed werd geserveerd, waardoor het een centraal element werd in hun extravagante festiviteiten.

Terwijl de populariteit van chocolade groeide, ontstond er een hele industrie rondom deze luxe lekkernij. Ambachtslieden begonnen met het creëren van verfijnde chocoladerecepten en het experimenteren met verschillende smaken en texturen om aan de steeds verfijndere smaak van de elite te voldoen. Chocolatiers werden al snel bewonderd om hun vakmanschap en werden beschouwd als kunstenaars in hun vakgebied.

Na verloop van tijd verspreidde de liefde voor chocolade zich door alle lagen van de samenleving, maar het bleef nog steeds een traktatie die geassocieerd werd met luxe en weelde. Zelfs vandaag de dag wordt chocolade vaak geassocieerd met speciale gelegenheden en wordt het beschouwd als een verwennerij voor de zintuigen. Dus de volgende keer dat je een mok warme chocolademelk drinkt, mag je jezelf zeker bevoorrecht voelen 😉.

chocoladehart #6 – Chocolade is goed voor het hart

Polyfenolen – de kleine 'multitaskers' in chocolade – gaan vetophopingen in de bloedvaten tegen. Af en toe witte chocolade snacken kan verharding van de slagaders en zelfs hartaanvallen voorkomen.

positief effect #7 – Chocolade bevat stoffen die een positief effect kunnen hebben op de stemming en het gevoel van geluk.

Chocolade staat erom bekend dat het mensen een goed gevoel geeft en vaak wordt geassocieerd met comfort en genot. Dit komt doordat chocolade verschillende bioactieve stoffen bevat, zoals fenylethylamine, serotonine en endorfines, die kunnen helpen om de stemming te verbeteren en gevoelens van geluk en tevredenheid te bevorderen.

gezondheidsvoordelen #8 – Pure chocolade heeft nog meer gezondheidsvoordelen vanwege het hoge cacaogehalte.

Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (70% cacao of meer) heeft verschillende potentiële gezondheidsvoordelen. Cacao is rijk aan antioxidanten, zoals flavonoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam en ontstekingen verminderen. Bovendien kan pure chocolade het cholesterolgehalte verbeteren, de bloeddruk verlagen en de bloedstroom naar de hersenen stimuleren, wat mogelijk gunstig is voor de cognitieve functie.

melkchocolade favoriet #9 – Melkchocolade is het populairste type chocolade ter wereld.

Hoewel er verschillende soorten chocolade zijn, is melkchocolade veruit de populairste variant over de hele wereld. Melkchocolade bevat naast cacao ook melkpoeder of gecondenseerde melk, wat resulteert in een romige en zoete smaak. Het is een veelzijdige chocoladesoort die wordt gebruikt in tal van desserts, snoepjes en repen.

Meer feiten over chocolade?

Loopt het water je al in de mond? Eet uiteraard uitgebalanceerd, dat kan ook smakelijk zijn. Ken je een 10e feitje over chocolade dan horen we het graag via onze contactpagina.

Bekijk ook deze wereldtoetjes en of meer nieuws en recepten op Eten & Drinken >>


Schrijf je ook in voor de smulnieuwsbrief

 

 

[Foto's via Pexels:] Hoofdfoto door DRAKE NICOLLS | Inzetfoto door RODNAE Productions

23-11-2021

Tags: Chocolade Eten & drinken Gezondheid

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl