2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
9 Feiten over chocolade die je nog niet wist

9 Feiten over chocolade die je nog niet wist

Veel mensen weerstaan de verleiding van chocola maar al te vaak omwille van hun figuur. Dat hoeft niet, want chocolade is niet alleen lekker, maar ook een schoonheids- en gezondheidswondertje, een snoepje met traditie en nog veel meer. Hier zijn negen interessante chocolade-gerelateerde feiten die je zeker gaan verrassen. Lees snel verder!

Chocolade geschiedenis #1 – Chocolade is al eeuwenlang geliefd en heeft een rijke geschiedenis

Het genot van chocolade is geen recente ontdekking. Chocolade heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude Meso-Amerikaanse beschavingen, zoals de Maya's en de Azteken. Deze oude culturen gebruikten cacao niet alleen als voedsel, maar ook als een waardevolle valuta en voor rituele doeleinden. Na de Spaanse verovering van Amerika werd chocolade geïntroduceerd in Europa, waar het al snel populair werd als een exclusieve lekkernij voor de adel. Sindsdien is chocolade geëvolueerd en uitgegroeid tot een wereldwijde traktatie die in vele vormen en smaken verkrijgbaar is.

chocolade huid #2 – Chocolade maakt je huid mooi

Chocolade opeten is niet altijd gezond voor je huid, maar opsmeren en verzorgen kan wél. Niet voor niets is chocolade een belangrijk onderdeel van veel schoonheidsproducten, bijvoorbeeld in gezichtsmaskers of lotions. De aanwezige polyfenolen vangen vrije radicalen op en zorgen zo voor een egale tint. Tip: Je kunt heel eenvoudig zelf een gezichtsmasker maken van gesmolten chocolade met een scheutje verzorgende olijf- of amandelolie. Een soort gezondheidssupplement, maar dan van buitenaf.

chocolade zonde #3 – Chocolade als zonde

In de Middeleeuwen was chocolade in drinkbare vorm in Europa in opkomst. Veel christenen stonden nu voor een belangrijke beslissing. De vraag rees of chocolade als drankje moet worden beschouwd en dus ook tijdens de vastentijd genuttigd mocht worden. Als het als een dessert wordt beschouwd, zou het een zonde zijn om het tijdens de vastentijd te consumeren. Naar verluidt was Paus V zo enthousiast over het snoepgoed, dat hij de chocolade liet eten.

haar en choco #4 – Chocolade maakt je haar mooi

Het hoge vetgehalte en de vele mineralen in chocolade kunnen je haren nieuwe soepelheid geven.

chocoladefeit

luxe cacao #5 – Chocolade is een luxe

Toen in de 16e eeuw bij Spaanse zeelieden chocolade in de vorm van cacao naar Europa kwam, was dat een zeldzaamheid. De adel hield van de dure drank. Dus de volgende keer dat je een mok warme chocolademelk drinkt, mag je jezelf zeker bevoorrecht voelen 😉.

chocoladehart #6 – Chocolade is goed voor het hart

Polyfenolen – de kleine 'multitaskers' in chocolade – gaan vetophopingen in de bloedvaten tegen. Af en toe witte chocolade snacken kan verharding van de slagaders en zelfs hartaanvallen voorkomen.

positief effect #7 – Chocolade bevat stoffen die een positief effect kunnen hebben op de stemming en het gevoel van geluk.

Chocolade staat erom bekend dat het mensen een goed gevoel geeft en vaak wordt geassocieerd met comfort en genot. Dit komt doordat chocolade verschillende bioactieve stoffen bevat, zoals fenylethylamine, serotonine en endorfines, die kunnen helpen om de stemming te verbeteren en gevoelens van geluk en tevredenheid te bevorderen.

gezondheidsvoordelen #8 – Pure chocolade heeft nog meer gezondheidsvoordelen vanwege het hoge cacaogehalte.

Pure chocolade met een hoog cacaogehalte (70% cacao of meer) heeft verschillende potentiële gezondheidsvoordelen. Cacao is rijk aan antioxidanten, zoals flavonoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam en ontstekingen verminderen. Bovendien kan pure chocolade het cholesterolgehalte verbeteren, de bloeddruk verlagen en de bloedstroom naar de hersenen stimuleren, wat mogelijk gunstig is voor de cognitieve functie.

melkchocolade favoriet #9 – Melkchocolade is het populairste type chocolade ter wereld.

Hoewel er verschillende soorten chocolade zijn, is melkchocolade veruit de populairste variant over de hele wereld. Melkchocolade bevat naast cacao ook melkpoeder of gecondenseerde melk, wat resulteert in een romige en zoete smaak. Het is een veelzijdige chocoladesoort die wordt gebruikt in tal van desserts, snoepjes en repen.

Meer feiten over chocolade?

Loopt het water je al in de mond? Eet uiteraard uitgebalanceerd, dat kan ook smakelijk zijn. Ken je een 10e feitje over chocolade dan horen we het graag via onze contactpagina.

Bekijk ook deze wereldtoetjes en of meer nieuws en recepten op Eten & Drinken >>


Schrijf je ook in voor de smulnieuwsbrief

 

 

[Foto's via Pexels:] Hoofdfoto door DRAKE NICOLLS | Inzetfoto door RODNAE Productions

23-11-2021

Tags: 5 Feiten over chocolade die je nog niet wist Feiten over chocolade eten & drinken gezondheid

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl