2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je een motorboot of zeilboot

Zo kies je een motorboot of zeilboot

[UPDATE] Het gevoel van vrijheid, de omgeving eens van een andere kant zien, genieten van zon en wind… Goede kans dat jouw reden om te gaan varen er tussen staat. Een dingetje… er moet alleen nog een boot komen. Door je enthousiasme bestaat het gevaar dat je heel snel een keuze maakt. Elke boot lijkt wel leuk door een roze bril immers. Toch doe je er goed aan de tijd te nemen voor zo’n belangrijke keuze. Waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Welke boot past bij jou? Hoe en waar vind jij jouw droomboot?

11 Tips voor de beste keuze van een motorboot of zeilboot

Lees eerst de tips in dit artikel hoe je het beste een nieuwe of tweedehands boot kiest en maak dan pas de beste keuze. Zo blijf je geen rondjes varen in je gedachten en geniet je straks blijvend van je bootkeuze omdat deze echt past bij jouw vaarwensen.

doel motorboot zeilboot 1. Bepaal je vaardoel

Bedenk eerst waarom je en boot wilt kopen. Waar wil je gaan varen, alleen op het binnenwater op ook op de wadden en op zee? Wil je alleen een motorboot, ga je voor een combinatie of ben je een pure zeiler? En met hoeveel mensen vaar je maximaal en hoe lang? Ga je bijvoorbeeld ook meerdaags varen waarbij je op de boot wilt kunnen koken en overnachten? Denk ook vooraf na over tijd en kosten voor onderhoud; wat kan en wil jezelf doen en wat besteed je uit.

Besef dat je voor alleen vakantiegebruik ook heel goed een boot kunt huren of een zeilvakantie kunt boeken. Hou je vaardoel en wensen dus steeds goed voor ogen bij je zoektocht en laat je niet afleiden door mooie verkooppraatjes.

budget motorboot zeilboot 2. Stel je budget vast

Naast je doel is ook je portemonnee bepalend. Neem daarom alle mogelijke kosten mee:

Bereken ook wat een vaaruur je dan ongeveer kost. Zo kan je dit ook vergelijken met eventuele huurkosten. Uiteraard ben je met het huren van een boot wel minder flexibel.

kwaliteit motorboot zeilboot 3. Vertrouw op kwaliteit

Merk

Als je onbekend bent met het botenaanbod is een bekend merk een veilige keuze. Van een goed merk lees je makkelijk meer op de site en social media van de fabrikanten. In de vakbladen en op internet lees je ook veel reviews van boten. Je kunt je favoriete boot ook eerst eens huren. Dit overzicht van de 'Bijbel voor bootonderhoud' geeft je ook een goed beeld van wat je te wachten staat bij verschillende merken en boottypen:

Of check verschillende internetfora voor gebruikerservaringen, bijvoorbeeld:  

Als je een gebruikte boot wilt kopen, schroom dan niet om de merkimporteur te bellen voor meer informatie. Zo vraag je hem bijvoorbeeld naar de punten van aandacht voor jouw type droomboot.

Erkende specialist

Ook de inzet van een, liefst erkende, jachtmakelaar geeft je meer zekerheid. Zo’n jachtmakelaar is gespecialiseerd in de aan- en verkoop van motorboten en/of zeilboten. Zij kunnen je ook helpen met de juiste keuze, een taxatie, keuring en de garantie.

Een erkende jachtmakelaar herken je aan:

motorboot of zeilboot EMCI     motorboot of zeilboot NBMS     motorboot of zeilboot hiswa

proefvaart boot 4. Vaar motorboot of zeilboot op proef:

‘The proof of the pudding is in the eating…’. Koop dus geen boot alleen op het droge want drijfvermogen heeft ook wat…  Vaar en ervaar of alles naar behoren werkt, er geen lekken zijn en heel belangrijk of het varen lekker aanvoelt. Vaar bij voorkeur bij wat slechter weer om dit te bepalen en zo stel je de materialen en vaareigenschappen ook meer op de proef. Check vooraf of jij en de verkoper verzekerd zijn voor de proefvaart en neem een bijdrage voor brandstof of een borg voor lief.

onderdelen checken bootaanschaf 5. Check de hoofdonderdelen

De basis van de boot moet in ieder geval goed zijn; de (buitenboord)motor, de romp, de verf en bij een zeilboot het tuigage, bevestigingspunten, mast(voet), lijnen en de verstaging. Controleer het oliepeil van de motor, vraag de onderhoudsgeschiedenis op, kijk of hij goed start, normaal klinkt en geen signalen geeft bij de proefvaart. Let verder op houtrot van de gangen en spanten en/of roest. We vonden dit informatieve blog over de aankoop van een tweedehands Victoire 26 Kajuitzeilboot. Je leest er goed aan af waar je op moet letten.

Bij polyester boten is het degeneratieproces door osmose weer het gevaar en bij aluminium boten ‘elektrolyse’. Zoals eerder aangegeven geeft een aankoopkeuring door een professional of keurmeester zekerheid. Een inspectie op het droge is daarvoor wel een vereiste.

uitrusting cboot checken 6. Controleer de uitrusting

motorboot of zeilboot accessoiresNaast de 'mainparts' is een complete, goede uitrusting wel zo fijn. Check daarom deze onderdelen:

 

prijs vergelijken motorboot zeilboot 7. Vergelijk de prijs van motorboot of zeilboot

Door goed te vergelijken, achterhaal je al snel de courante prijs voor je beoogde boottype. Let daarbij ook op de ouderdom. locatie en extra’s.

gevoel boot kopen 8. Vertrouw op je gevoel

ACM motorboot of zeilboot

Als je een bootaanbieding vind die te mooi is om waar te zijn dan zal dat meestal kloppen. Ga dus op je ‘niet-pluisgevoel’ af en doe desnoods eerst extra onderzoek. Lees hier meer informatie over zo’n misleidende verkoop.

eigendom boot controleren 9. Controleer het eigendom

Is de boot die je bekijkt wel van de verkopende partij? Bij motorboten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur kan je het kenteken, ook wel het Y-nummer, controleren. Daarnaast hebben boten gebouwd vanaf juni 1998 als kenteken een CIN-code voor info over herkomst, bouwjaar en het serienummer. Deze code vind je  aan de stuurboordzijde op de spiegel van het vaartuig.

Helaas is de registratie van boot, eigenaar en vlagvoering op vele punten nog zo lek is als een mandje. HISWA-RECRO pleit daarom voor de invoering van een eenvoudig en betaalbaar landelijk identificatie- en registratiesysteem voor pleziervaartuigen. Vraag daarom altijd om een eigendomsbewijs of in ieder geval een kopie van de legitimatie van de verkopende partij. Vraag tot slot naar een bewijs dat de BTW betaald is.

koopcontract motorboot of zeilboot 10. Stel een koopcontract op

Zo’n contract krijg je bij een erkend makelaar of je zoek op internet naar een geschikte koopovereenkomst. Lees alles goed door, ook de kleine lettertjes. Het contract behoort alles te vermelden wat er is afgesproken. Naast een bootomschrijving inclusief uitrusting en de koopsom is dat ook de wijze en datum van overdracht en de garantie. Het klinkt wat juridisch maar onderschat het belang van vermelding van een ‘terugnamebeding’ niet. Vraag ernaar bij uw jachtmakelaar! Maak tot slot ook een foto van de overdracht, dat is direct een goede testcase of de eigenaar wel op de foto wil…

motorboot zeilboot zoeken 11. Zoek je motorboot of zeilboot on- en offline

Neem de tijd om je goed te oriënteren. Bekijk wat er zoal te koop is passend bij je wensen. Je ideale boot kan je op verschillende plekken vinden. Je kunt online en offline vergelijken. Kijk op internet, zelfs op een veiling, in een watersportmagazine, gewoon live in een jachthaven of op een van de watersportbeurzen:

Sites voor aan- en verkoop:

Jachtmakelaars:

Onderdelen voor je speedboot:

Watersportbeurzen:

Magazines:

Watersportnieuws

Veel vaarplezier!

Je vaarplezier begint zo hopelijk al bij het maken van je beste keuze. We wensen je alvast een behouden aankoop en vaart! Bekijk ook dit ruime assortiment voor al je watersport benodigdheden en vergeet je watersportkleding niet. Heb je een vraag of aanvullende tip over een boot kiezen of wil je samenwerken met ZoKiesJe.nl? Laat het weten via ons contactformulier

Lees ook over andere mooie hobby's >>


Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

 

19-04-2022

Tags: motorboot zeilboot watersport hobby motorboot of zeilboot

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl