2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Aangifte inkomstenbelasting in 10 antwoorden!

Aangifte inkomstenbelasting in 10 antwoorden!

De blauwe envelop op je deurmat. Wie kent hem niet? Elk jaar kunnen we er dan ook niet om heen; de aangifte inkomstenbelasting. Voor je het weet is het weer tijd voor deze aangifte van je inkomsten en dat roept soms vragen op. Wat doe je bijvoorbeeld met inkomsten uit een bijbaantje? En je cryptomunten, moet je die ook opgeven? Daarom maakt ZoKiesJe.nl het je makkelijk met deze tien antwoorden op tien veel gestelde vragen over je jaarlijkse belastingaangifte.

leeftijd aangifte 1. Vanaf welke leeftijd moet je aangifte inkomstenbelasting doen?

Er is geen leeftijdsgrens. Aangifte doen moet je pas als je inkomsten hebt. En sommige mensen hebben dat al vanaf hun 15e door een bijbaantje. Je bent dan niet verplicht om aangifte te doen, maar je kunt checken of het loont om het wel te doen, want je kan soms geld terugkrijgen.

wie aangifte 2. Wie moet er aangifte doen?

Dat zijn in ieder geval mensen die een aangiftebrief ontvangen van de Belastingdienst. Heb je geen brief gekregen? Dan moet je misschien toch aangifte doen. Bijvoorbeeld omdat inkomsten of kosten die je mag aftrekken nog niet bekend zijn bij de Belastingdienst. Heb je bijvoorbeeld kosten voor je opleiding gemaakt en zijn die niet vergoed? Dan kun je misschien belasting terugkrijgen of hoef je minder belasting te betalen.

TIP! Belastinggids 2022, Wolters Kluwer >>

 

hoe aangifte inkomstenbelasting doen 3. Hoe kan ik aangifte doen?

Aangifte doen kan eenvoudig via de aangifte-app. Hiermee kun je je gegevens controleren en verzenden. Maar wil je iets aanpassen of is je aangifte wat complexer? Doe dan aangifte via de website MijnBelastingdienst.

privacy belastingdienst 4. Mijn aangifte is grotendeels vooraf ingevuld. Hoe komt de Belastingdienst eigenlijk aan mijn gegevens?

De Belastingdienst heeft zelf veel gegevens en ook krijgt de Belastingdienst gegevens van onder meer banken, verzekeraars, hypotheekverstrekkers en werkgevers. Met deze gegevens maakt de Belastingdienst aangifte doen zo makkelijk mogelijk. Controleer de vooraf ingevulde gegevens wel even goed en vul waar nodig aan. Want je bent er altijd zelf verantwoordelijk voor dat je aangifte juist en volledig is.

opgave belasting 5. Wat moet ik allemaal opgeven voor de aangifte inkomstenbelasting?

Je geeft je inkomsten door uit bijvoorbeeld je vaste baan, een eigen bedrijf of uitkering. Heb je bitcoins of andere cryptomunten? Deze geef je op bij je overige inkomsten waarin je ook je bezittingen uit spaargeld en beleggingen kunt opgeven. En je hanteert hierbij de koersprijs van 1 januari van het aangiftejaar.

Een voorbeeld:

aangifte inkomstenbelasting 2021

Had je bijvoorbeeld een halve bitcoin? Dan kijk je naar de waarde van bitcoin op 1 januari van je aangiftejaar. Stel dat was 6.000 euro, dan geef je bij de overige inkomsten een waarde op van 0,5 keer 6.000. Dat komt neer op 3.000 euro

Daarnaast geef je door welke aftrekbare kosten je hebt gemaakt. Bijvoorbeeld voor zorg, studie of om een woning te kopen. Je mag momenteel echter alleen rente aftrekken die je betaalt voor lenen van geld als je een persoonlijke lening hebt afgesloten. Check hier de volledige lijst met aftrekposten.

datum aangifte 6. Tot wanneer heb ik de tijd om aangifte te doen?

Normaal heb je de tijd tot 1 mei maar soms geeft de Belastingsdienst uitstel. Zo moet de aangifte 2021 vóór 14 juli 2022 bij de Belastingdienst binnen zijn. En als je voor 8 april aangifte hebt gedaan, ontvang je voor 1 juli al bericht over je definitieve aanslag. Je weet dan direct hoeveel belasting je terugkrijgt of misschien moet bijbetalen. En als je geld terugkrijgt, staat dit binnen één week op je rekening. Je kunt ook zelf uitstel aanvragen: doe dit voor de aangifte over 2021 vóór 1 mei 2022.

aangifte vergeten 7. Wat gebeurt er als ik wél aangifte moet doen, maar het vergeet?

Je krijgt dan eerst een herinnering van de Belastingdienst. Als je daarna nog steeds geen aangifte doet krijg je een aanmaning met een nieuwe termijn waarbinnen je het alsnog moet doen. En als je het daarna nog steeds niet doet dan maakt de Belastingdienst zelf een schatting van je inkomen. Je krijgt hiervan dan een aanslag plus een verzuimboete van bijna 400 euro.

hulp bij aangifte inkomstenbelasting 8. Ik vind het lastig om aangifte te doen. Kan de belastingdienst helpen?

Jazeker, want veel mensen vinden aangifte doen best lastig. Daarom maakt de Belastingdienst aangifte doen zo makkelijk mogelijk. Bijvoorbeeld door in de aangifte steeds meer gegevens vooraf in te vullen.
Ook vind je op op deze pagina net als hier het antwoord op de meeste vragen. Je kunt je vraag ook stellen op de social media of aan de Belastingtelefoon. Kom je er toch niet uit, dan kun je persoonlijke hulp krijgen. De Belastingdienst werkt hiervoor samen met onder meer vakbonden, ouderenbonden en studenten. Check dit overzicht voor meer informatie.

regels belasting 9. Wat gebeurt er nadat ik mijn aangifte heb verstuurd?

Zodra je op verzenden drukt, wordt je aangifte naar de datacenter van de Belastingdienst in Apeldoorn verstuurd. Deze komt in een geautomatiseerd proces terecht waar het systeem controleert of
de gegevens compleet zijn en of deze kloppen met de gegevens van de Belastingdienst. Ook controleert het systeem of de ingevulde gegevens overeenkomen met de geldende fiscale regels. Is dat niet zo, dan wordt je aangifte handmatig onderzocht. Het is dus werk van computers en mensen.

bestemming belastinggeld 10. Hoeveel inkomstenbelasting wordt er geïnd en wat wordt daarmee gedaan?

De Belastingdienst verwacht zo'n 4,4 miljard euro te innen. Dat is een smak geld. De inkomstenbelasting en de loonbelasting samen vormen meer dan 20 procent van alle inkomsten van de Belastingdienst. Hiermee betalen we allerlei voorzieningen voor ons allemaal, zoals goede scholen, veiligheid, natuur en zorg.

Sterkte met je aangifte inkomstenbelasting!

Zo, dat waren alle vragen met antwoorden. Hopelijk weet je nu meer over je aangifte inkomstenbelasting en wil je alles op je gemak eens teruglezen. Dat kan op de website van de Belastingdienst. Lees ook hoe je er voortaan veiliger kunt inloggen. Hopelijk vind je deze tien antwoorden over je aangifte inkomstenbelasting nuttig. Toch sterkte straks met het doen van je aangifte. Wil je meer beste keuzes maken in financiën? Lees dan deze berichten op ZoKiesje.nl >>.
 


Geef je ook aan voor de nieuwsbrief

 

 

[Bron:] Belastingdienst
[Foto:] Hoofdvisual answers door Pixabay en Bitcoin-visual Worldspectrum via Pexels

01-03-2022

Tags: aangifte inkomstenbelasting

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl