2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Raapsteelrecept: zo oogst en maak je stamppot

Raapsteelrecept: zo oogst en maak je stamppot

Voor alle moestuinliefhebbers, bio-winkelaars en groene kookgekken... Lees hier hoe je raapsteel kunt oogsten en waar je het anders bij gebrek aan een moestuin kunt kopen. Maar ook hoe je raapsteel goed bewaart en vooral hoe je zo'n gezonde raapsteelstamppot bereidt, rijk aan mineralen en vitamines!

raapsteel betekenis Wat is raapsteel?

Raapsteel kan je een echte voorjaarsgroente noemen want het raapsteelseizoen loopt van circa de maand maart tot en met mei. Dat is dus een korte periode maar het is gelukkig een snel groeiend gewas. Je herkent raapstelen aan de langwerpige, lichtgroene blaadjes aan een knapperige steel. Deze blaadjes lijken een beetje op die van jonge spinazie of rucola. In feite zijn de raapsteelblaadjes jonge Chinese koolblaadjes ofwel meiknolletjes. Het hangt van het ras af of je het plantje oogst met de worteltjes er nog aan of dat je het bij de grond afsnijdt.

smaak van raapsteel Hoe smaakt het?

De smaak van raapsteel is fris en knapperig. Het heeft ook best wat pit en je kunt het een beetje vergelijken met de smaak van mosterd of rucola. Maar er zijn ook soorten met een wat bittere nootsmaak. Dankzij de licht pittige smaak pas je raapsteel rauw toe in een stamppot zoals in het recpot hieronder, maar een voorjaarssoep of als onderdeel van een pastagerecht kan ook prima.

 

KokenKoken

 

oogsten raapsteel Oogsten of kopen

raapsteelrecept stamppotEr kan meerdere malen gesneden worden van raapstelen. Raapstelen is een snel gewas; bij mooi weer kunnen we al na 4 of 5 weken weken oogsten. Laat de raapstelen niet te groot worden, ze zijn het malste als ze klein zijn. Wanneer het blad zo’n 10-20 cm hoog staat, knip je met een schaar het blad af tegen de grond. Maar laat het hart van de plant met rus om nog een tweede oogst te doen, net zoals bij spinazie.

Geen moestuin? Je vindt raapsteel in het voorjaarsseizoen ook gewoon bij de groenteboer en supermarkten, bijvoorbeeld bij AH, Jumbo PLUS of Lidl. Er bestaat zelfs een bezorgservice voor biologische groente aan huis.

raapsteel bewaren Raapsteel bewaren 

Je kunt raapsteel niet lang bewaren, knip het zo kort mogelijk voor de maaltijd af en leg het in koud water om niet slap te laten worden. Je kunt van de afgeknipte steeltjes nog een keer oogsten; zorg voor regelmatig water geven in droge periodes en na een week of drie kun je nogmaals van de raapsteeltjes knippen. Daarna zijn de zaailingen uitgeput en kun je verwijderen. Als te veel planten gaan bloeien is het echter beter alles te rooien en opnieuw te zaaien.

raapsteelstamppot Raapsteelrecept stamppot

Hieronder het makkelijke recept voor een stampotje met raapsteel. Kook ook eens vaker oer-Hollandse maaltijden en gebruik een van deze leuke kookboeken over vergeten groenten.


Tijd: 20-30 min

Gang: Hoofdgerecht

Vegetarisch: Nee

Ingrediënten voor 4 personen:

Mis je last minute een ingrediënt? Maak dan gebruik van een van deze flitsbezorgers!

Bereidingswijze:

Kook de aardappelen met een snufje zout gaar. Was de raapstelen en laat ze goed uitlekken of droog
ze in een slacentrifuge. Snij/hak de raapsteel in stukken maar niet fijn. Bak de blokjes mager spek in
een koekenpan op een laag vuur bruin en knapperig. Schil appels en verwijder de klokhuizen met een
appelboor. Snij elke appel in 4 plakken en besprenkel deze met citroensap. Giet de aardappelen af en
maak er met de melk, peper en zout een luchtige puree van. Voeg de spekjes samen met het vet en
de raapstelen aan de aardappelpuree toe. Schep alles goed door elkaar en houd de stamppot warm.
Verhit het klontje boter of margarine in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kanten
goudbruin.

Serveren:

Serveer de stamppot in een schaal en leg de gebakken appelschijven erop.

Raapstelrecept gebruikt? Eet smakelijk van je stamppot!

We zijn benieuwd hoe jouw raapsteelstamppot er uit ziet. Stuur je een foto via onze contactpagina? Wie weet staat jouw culinaire kunstwerk straks bij dit recept dampen!

Bekijk hier meer nieuws over Eten & Drinken >>

 

Ja, ik wil de smakelijke nieuwsbrief

 

[Bron: De Vitale Moestuin]
03-03-2022

Tags: Raapsteelrecept eten en drinken recept groente

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl