2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je voor een collectieve campagne

Zo kies je voor een collectieve campagne

Na de pandemie heb je als ondernemer ongetwijfeld een inhaalslag te maken. Maar hoe doe je dat met minder man- en investeringskracht? Lees waarom en hoe je voor een collectieve campagne kiest.

Werk samen naar succes met een collectieve campagne

Met nieuwe vormen van samenwerking kan je op veelal eenvoudige en daardoor op kostenvriendelijke wijze je gezamenlijke doelen bereiken. Werk samen met andere ondernemers met aanverwante doelstellingen, producten of diensten. Zo breng je specialismen en vakmanschap samen. Positioneer en profileer je zo onderscheidend en waarom niet; roer de trom met een collectieve campagne. Nieuwe kansen zijn met de start van jouw collectief zo geboren!

een collectief Wablief een collectief?

Laten we aftrappen met een definitie van een collectief:

‘Een collectief als samenwerkingsverband is een groep mensen die één of meerdere bepaalde belangen nastreeft  door middel van innovatieve samenwerking. Een collectief concentreert zich alleen op dit gezamenlijk belang en streeft nooit naar niet-groepsgerelateerde individuele doelen.’

Deze redelijke volzin biedt direct al een aantal nuttige handvatten om een collectief concept eerst te toetsen op werkbaarheid en effectiviteit.

ondernemers collectieve campagne Voor elke ondernemer

Zo’n collectief is eigenlijk voor elke ondernemer te bedenken, groot of klein, structureel of informeel:

voordeel collectieve campagne Behaal samen voordeel

In de strijd om de consument biedt een collectief het vermogen om je onderneming en merkstrategie inhoudelijk nog sterker te profileren, ook met een completer aanbod. Daarnaast heb je met een slim collectief samen een groter budget en dat levert een grotere concurrentiekracht op. Je koopt bijvoorbeeld gezamenlijk scherper in en je werkt kostenefficiënter. Daar hoort ook de promotie bij.

Wellicht beperkt jouw collectief zich straks wel tot enkel een overkoepelende ‘co branding’-campagne waar elk van de leden profijt van heeft. Al was het alleen al voor een betere vindbaarheid. Nog een voordeel? Het zal duidelijk zijn dat je samen meer marktkennis en een groter netwerk in huis hebt. Samen weet je meer en kan je meer!

voorbeelden collectieve campagne Zes voorbeelden van een collectieve campagne

Wat overtuigt meer en spreekt meer aan dan wat treffende voorbeelden?

collectieve campagne

  1. De9straatjes is de verzamelnaam van 9 schilderachtige winkelstraatjes in Amsterdam die zich ook online in de etalage zetten;
  2. Het Friends collectief van de Ontwerpfabriek bestaat uit creatieve ondernemers die samenwerken in marketing, reclame, communicatie, online-producties, film- en fotografie.
  3. Zij hielpen ook Het Autorijschoolcollectief aan een betere vindbaarheid; een slimme, promotionele samenwerking van zelfstandige RIS-rijschoolleraren uit Utrecht en ’t Gooi e.o.
  4. Het Keuken- en Badkamercollectief: een lokale samenwerking rond feest- en koopzondagen voor verschillende keuken- en sanitairspeciaalzaken op een industrieterrein;
  5. Ken je de stickers ‘na het plassen handen wassen’ nog? Deze waren onderdeel van onze handhygiëne basisschoolcampagne in opdracht van de papieren- en katoenen handdoekautomaatfabrikanten. Immers als je je handen moet wassen moet je ze ook afdrogen…
  6. En wellicht binnenkort op de radio een ’ga toch fietsen’ campagne van de fietsfabrikanten?

Ben je inmiddels enthousiast gemaakt? Dan is het hoog tijd om te gaan sparren met ‘concurrenten’, medewerkers, leveranciers, distributeurs, stakeholders, branchegenoten en/of retailers in de buurt.

Sparren kan je ook goed met een specialist erbij. Met een goed idee alleen ben je er nog niet… bedenk in ieder geval dat het succes staat en valt met goede onderlinge afspraken en evalueer regelmatig. Maak ook gebruik van deze tips voor een optimale briefing aan een bureau. Leve het collectief!


Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

 

26-06-2021

Tags: marketing campagne ondernemen een collectieve campagne

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl