2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Wat doen op Bevrijdingsdag 2021? Dit is leuk!

Wat doen op Bevrijdingsdag 2021? Dit is leuk!

Bevrijdingsdag is dit jaar voor de tweede keer anders dan gewoonlijk. Geen grote bevrijdingsfestivals waar je met al je vrienden heen kunt, maar wél nog een vol bevrijdingsdagprogramma met muziek, theater, documentaires, colleges, het ontsteken van het bevrijdingsvuur en het gevoel van vrijheid vanuit je eigen woonkamer. ZoKiesJe.nl zet de hoogtepunten van de dag voor je op een rijtje. Zo kan je elk moment wat doen op Bevrijdingsdag 2021.

Ga je wat doen op bevrijdingsdag?

 

wat doen op bevrijdingsdag Agenda 5 mei activiteiten ochtend

0:00 uur: Start verspreiding bevrijdingsvuur. Vanuit Wageningen, waar in 1945 de capitulatie werd getekend, starten verschillende loopgroepen om het vuur door Nederland te verspreiden. De vlam zal dankzij deze bevrijdingsvuurestafette om 13:00 in alle veertien steden waar online bevrijdingsfestivals worden gehouden, aankomen.

6:00 uur: De Nederlandse vlag mag worden gehesen! Vanaf zonsopgang mag je de vlag uithangen voor bevrijdingsdag. Let wel; niet met oranje wimpel. Hang ook een vrolijke vlaggenlijn op.

8:00 uur: Start. Bevrijdingsdag begint dit jaar vroeg. Dit jaar werken alle bevrijdingsfestivals samen. Het programma begint al vanaf 8 uur ’s ochtends met een livestream vanuit Gelderland en wat later het aftellen naar het ontsteken van de bevrijdingsvlam. Op socials ook te vinden en te volgen via #bevrijdingsfestivals en #geefvrijheiddoor

Draag jij vandaag trouwens de vrijheid-pin?
Zo laat je zien dat je vrijheid belangrijk vindt, zie deze bestelpagina voor de vrijheid-pin.

12.00 uur: Voorafgaand aan het aansteken van de bevrijdingsvlam geeft Angela Merkel de 5-mei lezing, vanuit Berlijn via een livestream. De lezing wordt door de NOS uitgezonden op NPO 1. Ze gaat samen met minister-president Rutte in gesprek met studenten over 75 jaar vrijheid.

5 mei programma Agenda activiteiten bevrijdingsmiddag

bevrijdingsfestivals13:00 uur: Aansteken bevrijdingsvlam. De start van het feestelijke programma van de online bevrijdingsfestivals wordt ingeluid met het aansteken van de bevrijdingsvlam door minister-president Mark Rutte.

De bevrijdingsvlam wordt aangestoken op alle plekken van waaruit het festival wordt gestreamt: Amsterdam, Den Haag, Brabant, Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Haarlem, Limburg, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland. Zo kan je in elke regio wat doen op Bevrijdingsdag 2021. Volg het ook via #bf2021.

14:00 uur: Start feestelijke programma. Vanaf 13:00 begint het muzikale deel van het programma. Vanuit veertien steden wordt er een programma uitgezonden. Maar niet alleen voor de muziekliefhebbers is er van alles te zien, er is ook theater en er worden documentaires uitgezonden.  Bekijk de pdf van het volledige 5 mei-programma met blokkenschema van het bevrijdingsfestival.

vrijheidscolleges 5 mei

13.30 uur: De Vrijheidscolleges willen jong en oud ook op 5 mei na laten denken over de waarde van vrijheid. Comedian Soundos El Ahmadi trapt af met een livestream-college over kansen en vooroordelen.

16.00 uur: Livestream van auteur Haroon Ali. Zijn Vrijheidscollege gaat over zijn zoektocht naar identiteit. 

17:00 uur: Documentaire op de vlucht Op de bevrijdingsdag livestream vanuit Utrecht is het tweede deel van de driedelige documentaire over het Joodse gezin Hein te zien. De andere afleveringen worden op 4 en 6 mei uitgezonden. Zij zaten lange tijd ondergedoken en hebben daardoor de oorlog overleefd. De documentaire focust niet alleen op de periode waarin ze ondergedoken zaten, maar ook op de lange termijn gevolgen hiervan in de rest van hun leven.

17.30 uur: Vrijheidscollege als livestream van Joris Linssen over individuele vrijheid en over het recht om anders te zijn dan de massa. 

activiteiten bevrijdingsdag Avondactiviteiten Bevrijdingsdag 2021

Wat doen op bevrijdingsdag maaltijdsoep 18.40 uur: Journalist en schrijver Robert Vuijsje vertelt over de vrijheid om je gekwetst te voelen. Zie hier de informatie voor zijn Vrijheidscollege-livestream

19:00 uur: Tijd voor de vrijheidssoep! Eet vandaag de vrijheidsmaaltijdsoep, een recept gemaakt door chef Yvette van Boven. De bedoeling is dat je tijdens het eten van de soep in gesprek gaat over wat vrijheid voor jou betekent. Deel je resultaten online met de hashtag #vrijheidsmaaltijd.

20:35 uur: 5 mei-concert. Vanaf half negen kijk je op NPO 1 live naar het 5-mei concert vanuit Koninklijk Theater Carré. Onder andere André van Duin, Claudia de Breij, Maan en het Metropole Orkest treden dan op.

21:10 uur: Vergeet het rood wit blauw niet binnen te halen voor zonsondergang.

Ga je wel wat doen op Bevrijdingsdag 2021?

Hopelijk kan je de vrijheid goed vieren met bovenstaand bevrijdingsdagprogramma bij de hand. Je kunt natuurlijk ook gewoon op je vrije dag gezellig een van deze spellen samen spelen. Heb je nog een tip die we in ons programma kunnen toevoegen? Laat het ons weten!

Haal vooraf ook nog een rood wit blauw voorjaarsboeket in huis. Veel plezier!

Meer tips voor er op uit vind je hier >>

 


Schrijf je ook in voor de feestelijke nieuwsbrief

 

 

[Bronnen/beelden:] Nationaal Comité 4 en 5 mei | Vrijheidscolleges campagnebeeld | ©Oof Verschuren / foto Vrijheidsmaaltijdsoep 

 

05-05-2021 Deel
Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl