2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Wat doen op Bevrijdingsdag 2024? Dit is leuk!

Wat doen op Bevrijdingsdag 2024? Dit is leuk!

Bevrijdingsdag kan ook dit jaar zeker weer buitenshuis. Er zijn als vanouds weer grote bevrijdingsfestivals waar je met al je vrienden heen kunt. Maar er is nog veel meer samen te doen. Wat dacht je van een prachtig bevrijdingsdagprogramma vol muziek, theater, documentaires, colleges, het ontsteken van het bevrijdingsvuur voor het gevoel van echte vrijheid en verbondenheid. Het thema is dit jaar 'Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid'. ZoKiesJe.nl zet de hoogtepunten van deze zondag 5 mei voor je op een rijtje. Zo kan je elk moment wat doen op Bevrijdingsdag 2024.

Ga je wat doen op bevrijdingsdag?

 

wat doen op bevrijdingsdag Agenda 5 mei activiteiten zondagochtend

0:00 uur: Ontsteken van het Nationale Bevrijdingsvuur op het 5 mei-plein in Wageningen. Vanaf deze historische plek, waar in 1945 de capitulatie werd getekend, starten verschillende loopgroepen om het vuur door Nederland te verspreiden. Deze 'verschilmakers’ maak zo op hun eigen wijze het verschil voor onze vrijheid. De vlam zal dankzij deze nationale bevrijdingsvuurestafette om 13:00 uur in alle veertien steden waar online bevrijdingsfestivals worden gehouden, aankomen.

6:00 uur: De Nederlandse vlag mag worden gehesen! Vanaf zonsopgang mag je de vlag uithangen voor bevrijdingsdag. Let wel; niet met oranje wimpel. Hang ook een vrolijke vlaggenlijn op.

9:45 uur: Verspreid over de dag, online en op vele locaties waaronder de bevrijdingsfestivals zijn er weer Vrijheidscolleges om jong en oud te inspireren en na te denken over de waarde van vrijheid:

Ook voor en na 5 mei zijn er diverse Vrijheidscolleges verspreid door Nederland. Op Bevrijdingsdag 2024 staan deze colleges op de agenda:

12:00 uur: De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in de provincie Limburg met een programma rond de 5 mei-lezing. Voorafgaand aan het aansteken van de bevrijdingsvlam geeft dit jaar Lilian Gonçalves-Ho Kang You de lezing. Zij is een jurist, mensenrechtenactivist en voormalig staatsraad. Ze heeft een actieve rol gespeeld bij organisaties zoals het Landelijk Bureau Racismebestrijding, de Commissie Gelijke Behandeling en Amnesty International. Haar inzet voor vrijheid en burgerrechten heeft haar verschillende prestigieuze prijzen opgeleverd vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid. De lezing wordt door de NOS uitgezonden op NPO 1.

Na de lezing wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival Limburg en wel op het ARLO-terrein te Roermond, aan de IJsseloever. 

Draag jij vandaag trouwens de vrijheid-pin?
Zo laat je zien dat je vrijheid belangrijk vindt, zie deze bestelpagina voor de vrijheid-pin.

 

5 mei programma Agenda activiteiten bevrijdingsmiddag

bevrijdingsfestivals 202212:00 uur: Tussen 12.00 en 13.00 uur start het feestelijke programma al van de maar liefst 14 bevrijdingsfestivals. met dik 200 optredens!

De ambassadeurs van de vrijheid zijn dit jaar Claude, Flemming, Son Mieux en Wende. In aanloop naar 5 mei maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid mini-documentaires.

Bekijk de specifieke website voor het Bevrijdingsfestival bij jou in de regio:

Op socials kan je de festiviteiten ook mede verslaan en volgen via #bevrijdingsfestivals en #geefvrijheiddoor

13.00 uur: Eet je mee deze 5 mei, samen? Dat kan aan een van de tafels van de Vrijheidsmaaltijden in Nederland zoals in Amsterdam, waaronder ook op hele pleinen met dezelfde maaltijd. Als lunch of avondmaaltijd, de invulling en tijden verschillen namelijk per regio!

13.30 uur: Tijdens de ceremonie in Wageningen, ontsteekt de burgemeester in de nacht van 4 op 5 mei het vuur bij Hotel de Wereld, waar in 1945 de overgave werd getekend. Vanaf daar vertrekken loopgroepen om het vuur door het land te verspreiden, onder andere naar de 14 Bevrijdingsfestivals. Dit markeert de overgang van herdenken op 4 mei naar het vieren van vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de gemeente luidt de lokale 5 mei activiteiten in.

activiteiten bevrijdingsdag Avondactiviteiten Bevrijdingsdag 2023

19:00 uur: Tijd voor de vrijheidsmaaltijdsoep! Deze kan je ook heel makkelijk zelf maken aan de hand van het recept gemaakt door Nick Toet. De bedoeling is dat je tijdens het eten van de soep in gesprek gaat over wat vrijheid voor jou betekent. Deel je resultaten online met de hashtag #vrijheidsmaaltijd.

20:30 uur: Vanaf half negen kijk je op NPO 1 live naar het 5-mei concert op de Amstel.

21:10 uur: Vergeet het rood wit blauw niet binnen te halen voor zonsondergang.

Ga je wel wat doen op Bevrijdingsdag 2024?

Hopelijk kan je de vrijheid goed vieren met bovenstaand bevrijdingsdagprogramma bij de hand. Je kunt natuurlijk ook gewoon op je vrije dag gezellig een van deze spellen samen spelen. Heb je nog een tip die we in ons programma kunnen toevoegen? Laat het ons weten!

Haal vooraf ook nog een rood wit blauw voorjaarsboeket in huis. Veel plezier!

Meer tips voor er op uit vind je hier >>


Schrijf je ook in voor de feestelijke nieuwsbrief

 

[ Bronnen/beelden Wat doen op Bevrijdingsdag 2024: ] Nationaal Comité 4 en 5 mei | Vrijheidscolleges campagnebeeld.

 

 

05-05-2024

Tags: Bevrijdingsdag 5 mei

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl