Zo kan je overstappen van energieleverancier
Op zoek naar een andere energieleverancier? Dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Een nieuwe energieleverancier vinden is niet hetzelfde als op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder. Er komt meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het soort energiecontract en of je wel al op mag zeggen bij je huidige energieleverancier. Als je dat te vroeg doet, kun je een opzegvergoeding ofwel boete krijgen. Bovendien dien je bij de nieuwe aanbieder goed te controleren wat de contractduur is. ZoKiesje.nl helpt je overstappen van energieleverancier met deze nuttige tips.
Waar op letten bij een nieuwe energieleverancier kiezen?
Als je een nieuwe energieleverancier wilt kiezen, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Zo dien je te weten:
- hoeveel energie je ieder jaar verbruikt en
- wat daarvan de kosten zijn.
Pas als je deze gegevens helder hebt, kun je op zoek gaan naar de beste energierekening. Het is niet lastig om inzicht te krijgen van het verbruik en de kosten van het afgelopen jaar. Die vind je op je laatste jaarafrekening.
Wat is de duur van het energiecontract?
Ten eerste dien je bij het vergelijken van energieaanbieders te kijken naar het soort energiecontract. Zo zijn er contracten voor onbepaalde tijd of contracten voor bepaalde tijd. De meeste energieaanbieders bieden een energiecontract voor bepaalde tijd aan. Zo weet je dus precies of je één, twee of zelfs voor vijf jaar een contract afsluit.
Meestal krijg je bij de contracten met een langere looptijd ook een hogere welkomstbonus. Deze bonus ontvang je niet onmiddellijk, maar krijg je als je op de helft of het einde van je contract bent. Bij een contract voor bepaalde tijd geldt meestal een opzegboete als je het contract te vroeg opzegt. Bij een contract voor onbepaalde tijd spreek je geen contractduur af. Deze vorm wordt steeds zeldzamer.
Kies ik voor vaste of variabele kosten?
Bij het kiezen voor een energiecontract kun je kiezen op basis waarvan de energierekening wordt berekend. Kies je voor vaste of variabele kosten? Bij een contract met vaste kosten betaal je gedurende de hele looptijd van het contract elke maand hetzelfde, ongeacht of de prijzen van energie omhoog om omlaag gaan. Op die manier weet je altijd wat je moet betalen, maar profiteer je niet van lagere kosten als de energieprijs laag is.
Bij variabele kosten wordt de prijs ieder halfjaar aangepast aan de energieprijs van dat moment. Dat is fijn als de energiekosten lager zijn, maar je loopt ook het risico dat je opeens meer moet gaan betalen voor energie.
Zijn gas en elektriciteit gecombineerd?
Het is niet wettelijk verplicht om gas en elektriciteit van eenzelfde leverancier te kopen. Controleer dus goed of gas en elektriciteit zijn gecombineerd binnen het contract, of dat je alleen elektriciteit of gas afneemt. Bij de meeste aanbieders kun je zowel apart als gecombineerd een contract afsluiten.
Overstappen van energieleverancier? Let op de voorwaarden!
Veel consumenten hebben er een hekel aan: de voorwaarden. Je moet haast een jurist zijn om ze goed te begrijpen. Lees de algemene voorwaarden goed. Krijg je een welkomstbonus? Controleer dan ook daarvan de actievoorwaarden, want zo weet je wat je moet doen om de bonus echt te ontvangen. De voorwaarden zijn per bedrijf verschillend.
Lees de voorwaarden altijd aandachtig door. Kijk voornamelijk naar de volgende punten:
- Wat gebeurt er als ik een keer niet op tijd betaal?
- Wat is de looptijd van het contract?
- Zijn er kosten afgesproken voor het opzeggen van het contract?
- Wordt mijn contract automatisch verlengd?
- Wanneer krijg ik mijn welkomstbonus?
Is een energieleverancier wel betrouwbaar?
In principe zijn alle energieleveranciers in Nederland betrouwbaar. Ze moeten duidelijk zijn over wat ze aanbieden en wie ze zijn. Daarom hebben ze een vergunning nodig van de Autoriteit Consument & Markt. Die vergunning krijgen ze alleen als ze aan de regels voldoen. Niet alle aanbieders zijn aangesloten bij de Gedragscode Consument en Leverancier. Deze is van branchevereniging Energie-Nederland. Het is slim om een energieaanbieder te kiezen die daar wel bij is aangesloten. Zoek verder eerst naar recensies over een energieleverancier voordat je een contract afsluit.
Overstappen van energieleverancier is eenvoudig
Verder is overstappen van energieleverancier echt eenvoudig. Kijk goed naar de opzegtermijn van de huidige energieleverancier. Sluit dan bij de nieuwe leverancier een contract af. De meeste energieaanbieders bieden de overstapservice aan. Zij zeggen dan het oude contract voor je op. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar.
Meer inzicht?
ZoKiesJe.nl hoopt dat je nu meer inzicht hebt in de route naar een beter energiecontract. Laat het graag weten als je een extra hebt of een ervaring hebt met overstappen van energieleverancier om rekening mee te houden. Dat geeft energie, net als zonnepanelen!
Lees ook deze goede tips voor je huis >>
Deze nieuwsbrief moet je hebben
15-04-2021 Deel