2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je de juiste fiets voor je sport

Zo kies je de juiste fiets voor je sport

[Gastbijdrage] Fietsen is een geweldige manier om lekker in beweging te blijven. Je traint met deze sport niet alleen je been en bilspieren, maar profiteert ook van de gezonde kwaliteiten van het sporten in de buitenlucht. Fietsen is een sport die je overal kunt beoefenen. Zo zijn er in Nederland vele plaatsen waar je uitgebreid kunt fietsen.

Naast gravelrijden en mountainbiken zijn er nog vele andere fietssporten te onderscheiden. Voor elke sport zijn er andere soorten fietsen benodigd. En met een ruim aanbod fietsen op de markt, kan het lastig zijn om de juiste te kiezen. Gelukkig maak je met dit artikel het uitzoeken van de juiste fiets een stuk gemakkelijker. Lees snel verder en ontdek waar je op moet letten wanneer je een fiets voor de fietssport gaat aanschaffen.

4 Tips voor het kiezen van de juiste fiets

Om de juiste fiets te kiezen, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden. Zo zijn sportfietsen vaak niet goedkoop en is de ene band meer geschikt voor een bepaalde sport dan de andere. Met de volgende tips kies je echter gemakkelijk de juiste fiets voor de juiste doeleinden.

tweedehands fiets kopen 1. Koop een tweedehands fiets

Er zitten vele voordelen aan het kopen van een tweedehands fiets, voordat je je stort in de wereld van nieuwe sportfietsen. De eerste, en waarschijnlijk meest voordehandliggende reden, is dat je met een klein budget een prima fiets kunt kopen. Zo is er bijvoorbeeld niks mis met het aanschaffen van een tweedehands marktplaats fiets, vooral wanneer je deze bij een gerenommeerde handelaar koopt. Vaak zijn deze fietsen goed onderhouden en net zo goed als een nieuwe fiets.

levertijd sportfiets 2. Let op de levertijd van de fiets

De fietssport is erg populair en daarom kan het zijn dat je soms weken tot maanden moet wachten op de levering van je nieuwe fiets. Dit komt doordat de buitensport door de pandemie zo populair is geworden, dat het moeilijk is om snel aan een fiets te komen. Het kan dus zijn dat wanneer je een fiets wilt aanschaffen, deze vanuit een ander land of werelddeel verscheept moet worden. Kijk daarom altijd wat de levertijd van de fiets is of koop een tweedehands fiets die snel geleverd kan worden.

afmetingen fiets 3. Kijk naar de afmetingen van de fiets

Ongeacht wat voor soort fiets je gaat aanschaffen, is het altijd belangrijk om te kijken naar de afmetingen van de fiets. Het allerbelangrijkste is hierbij het bepalen van de juiste framemaat. Door een fiets met de juiste framemaat te kiezen, kun je comfortabel op je fiets zitten, voorkom je blessures en zorg je dat je genoeg kracht kunt zetten op de trappers.

De juiste framemaat bepaal je door tegen de muur te gaan staan met je voeten 20 cm uit elkaar. Meet de afstand tussen de grond en je kruis en vermenigvuldig dit met 0,68. Hieruit komt een framemaat. Zit je tussen twee maten in? Kies dan altijd de kleinste maat, zodat je comfortabel kunt opstappen en zitten.

juiste fiets kiezen 4. Kies je juiste fiets voor de juiste sport

Het is misschien geen verrassing, maar voor elke sport is er een fiets te krijgen. Deze fietsen hebben allemaal erg uiteenlopende karakteristieken, liggend aan waar je de fiets gaat gebruiken. Zo is het voor gravelbiken belangrijk dat je veel grip hebt, om niet uit te glijden, en kies je bij wielrennen vaak voor een lichtgewicht, aerodynamisch frame.

Wat je ook kiest, doe goed onderzoek naar wat er nodig is om jouw rit zo veilig en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Vergeet daarnaast ook zeker niet om de juiste fietsgadgets en verzekeringen aan te schaffen, om jezelf te beschermen en blessures te voorkomen.

Meer keuzes voor je Hobby >>

Artikel De juiste fiets voor je sport kiezen door Bucycyle - voor en door fietsers | Foto van Unsplash.com door Coen van de Broek.


Kies de sportieve nieuwsbrief

 

 

13-03-2024

Tags: Fiets Hobby Sport

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl