Zo kies je voor anders of langer thuis wonen
Gezond van lijf en leden een maximale tijd vitaal leven op onze aardbol... Wie wil dat nou niet? Daarvoor ben je wel ook zelf aan zet en het liefst bewust en tijdig. We hebben namelijk de neiging om lastige levensvragen voor ons uit te schuiven maar pas op dat het niet te laat is. Denk daarom nu al na over plezierig blijven wonen en vooral: gezond oud worden! ZoKiesje.nl verzamelde een aantal vragen voor je die je daarbij van hulp kunnen zijn.
Confrontatie met gezond ouder worden
In de praktijk blijkt dat onderstaande vragen pas aan bod komen als ouderen hun eerste Wmo-aanvraag doen of zijn gevallen. Dan blijkt opeens dat de woning niet meer optimaal is toegerust voor de toekomst. In die situatie worden onderstaande vragen ook veel gesteld maar waarom wachten?
Tien vragen
Je leefsituatie is natuurlijk altijd maatwerk dus zet jezelf aan het roer met antwoorden op deze vragen:
- Woon je prettig in je huidige woning?
- Heb je al eens nagedacht over hoe je wilt wonen in de (nabije) toekomst?
- Zou je er alleen willen blijven wonen?
- Wil je samen met andere leeftijdsgenoten willen wonen?
- Wat mis je aan je huidige woning? Bekijk of deze ook geschikt is als je minder mobiel wordt, bijvoorbeeld dankzij een gelijkvloerse woning met ook nog eens een vlakke vloer en domotica.
- Wat mis je aan je huidige wijk, dorp of stad?
- Heb je al eens met naasten of anderen uit je sociaal netwerk gesproken over wonen?
- Heb je al eens met naasten of anderen uit je sociaal netwerk gesproken over je woonwensen?
- Ben je al ingeschreven voor de woonvorm die je aanspreekt?
- Of heb je al hulp gezocht om een geschikte woonvorm te vinden?
Antwoorden langer thuis wonen
Schrijf je antwoorden zorgvuldig op en bespreek deze met je naasten. Daarbij kan je bekijken welke acties je nu al wilt en kunt ondernemen. Maak daarbij onderscheid tussen actiepunten voor de korte en lange termijn. Oftewel wat moet of kan er wanneer gebeuren. Dit helpt je om orde in deze grote levensvragen op het gebied van wonen te krijgen.
Hulp vragen
Gelukkig hoef je niet alles in je eentje of met je partner op te lossen. Weet dat je er in Nederland absoluut niet alleen voor staat. Vraag hulp en ondersteuning en zoek contact met hulpverleners en organisaties. Zij kunnen je vast verder helpen met je je woonwensen.
- Meer informatie krijg je bij het Wmo-loket van je gemeente.
- Lees over Het Programma Langer Thuis dat ouderen in hun eigen omgeving zelfstandig oud kunnen worden, met een goede kwaliteit van leven.
- Gebruik het platform Alleszelf.nl voor ouderen, naasten, mantelzorgers én hulpverleners. Je vindt er heel veel diensten en oplossingen op het gebied van langer thuis wonen.
- Renoveren van de bestaande woning kan ook, ook bijvoorbeeld met een nieuwe stoffering.
- Zorg voor een veilige woning met de juiste veiligheidssloten.
- Langer Thuis in Huis is een digitale gids voor iedereen die langer thuis wil blijven wonen. Zij schrijven over en onderzoeken alles wat daarbij komt kijken: hoe blijf je veilig, hoe hou je het gezellig en hoe zorg je ervoor dat alles betaalbaar blijft?
- Bekijk deze badkamer inspiratie en lees over meer slaapcomfort
- Hier jouw tip?
Meer wooninspiratie?
ZoKiesje.nl hoopt dat je met deze vragen en tips nu al wat bewuster bent over een passende thuisomgeving. Ons doel is je te inspireren om hier zelf mee aan de slag te gaan. Laat het graag weten als je meer tips hebt of je ervaring wilt delen.
Meer tips voor goede zorg vind je hier >>
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief
20-04-2021 Deel