2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
De speksteenkachel: werking en voordelen

De speksteenkachel: werking en voordelen

[Gastbijdrage] Speksteen is een unieke steensoort die warmte buitengewoon goed vasthoudt. Als je een haard met speksteen hebt, blijft de warmte van het vuur nog lang nadat je gestookt hebt. Het fijne is dat de warmte ook gelijkmatig wordt afgegeven aan de ruimte. Je hoeft dus niet de hele tijd hout toe te voegen om je houtkachel speksteen warm te houden. Dit maakt speksteenkachels niet alleen energiezuinig en efficiënt, maar ook zeer populair als verwarming. Laten we eens verder kijken naar deze populaire kachel.

speksteenkachel werking De werking van een speksteenkachel

Een speksteenkachel wordt vaak gemaakt van een speciale natuursteen die warmte echt geweldig kan opslaan. Deze kachel is in staat om de warmte van het stoken lang op te slaan en geeft deze geleidelijk af. Je hoeft dus maar kort te stoken om de hele dag warmte te hebben. Hoe dat werkt? De kachel is gewoon efficiënt ontworpen. Niet alleen houden de spekstenen de warmte goed vast, maar ze halen ook warmte uit de hete rookgassen. Ze leiden de rookgassen eerst door kanalen in de kachel voordat ze de schoorsteen in gaan. Tijdens dit proces geeft de warmte van de rookgassen zich over aan de spekstenen, waardoor alle warmte maximaal wordt benut. Hierdoor kun je met maar weinig hout stoken en toch lekker warm blijven.

voordelen speksteenkachel De voordelen van speksteenkachels

Speksteenkachels hebben veel voordelen. Ze zijn enorm efficiënt, waardoor je veel warmte krijgt met weinig brandstof. Dit resulteert weer in een lagere energierekening. Bovendien zijn ze zuinig, omdat ze de warmte lang vasthouden en je niet constant hoeft te stoken. Ze zorgen voor een schone verbranding en hebben niet veel onderhoud nodig. Speksteenkachels bieden een comfortabele stralingswarmte die zich gelijkmatig verspreidt in de kamer. Je kunt verschillende soorten hout verbranden (ook de goedkopere), en je kunt ze op maat laten maken. Deze kachels zijn dus niet alleen praktisch, maar passen ook geweldig in je interieur.

Het rendement van speksteenkachels

Het rendement van een speksteenkachel is opvallend hoog dankzij de unieke eigenschappen van de stenen. Deze kachels bereiken een verbrandingsrendement van 80 tot 90%, wat betekent dat ze veel warmte genereren met relatief weinig hout. De hoeveelheid benodigd hout varieert afhankelijk van de grootte van de kachel en de ruimte die je wilt verwarmen, maar is over het algemeen aanzienlijk lager dan bij een open haard of traditionele metalen houtkachel. Je bespaart dus kosten en bent goed bezig voor het milieu.

warmte speksteenkachels Het soort warmte

Het mooie aan speksteenkachels is het soort warmte dat ze verspreiden. In tegenstelling tot gewone open haarden die vooral de lucht opwarmen, stralen speksteenkachels een heerlijke, gelijkmatige warmte uit in alle richtingen. Hierdoor ontstaat een knusse en comfortabele sfeer zonder vervelende luchtcirculaties zoals bij convectiewarmte. Heb jij al een speksteenkachel?

Meer handige keuzes voor in huis >>

[Artikel over de Speksteenkachel door BlinqKachels incl. foto van Jydepejsen Cozy modern speksteen]


Kies voor de hartverwarmende nieuwsbrief

 

 

11-12-2023

Tags: Huis Verwarming Aanleg

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl