2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Hoe kies je het beste de juiste verlichting?

Hoe kies je het beste de juiste verlichting?

[Gastbijdrage] Wil je de perfecte verlichting vinden voor je huis? Heb je advies nodig bij het uitzoeken van de juiste lamp voor elke ruimte? Ik geef je hier wat tips waar je op kunt letten. Zo kies je snel de beste verlichting voor je badkamer, keuken of hal. En voor je woonkamer? Wat dacht je van ijspegelverlichting voor buiten met de feestdagen? Met deze tips kies jij in ieder geval de juiste verlichting. Lees verder!

lichtsterkte bepalen Bepaal de lichtsterkte die je nodig hebt

Bij de keuze moet je weten hoe sterk het licht moet zijn. Dat bepaalt namelijk hoe goed de lamp de kamer zal verlichten. Een plafondlamp wordt vaak gebruikt als hoofdverlichting in een kamer. Denk goed na over hoe fel deze lamp moet zijn. Het licht moet sterk genoeg zijn om de kamer goed te verlichten, maar het mag niet verblinden. Het soort lamp dat je kiest, zoals energiezuinige halogeenlampen of warmwitte LED-lampen, heeft ook veel invloed op de sfeer die je wilt maken.

passende plafondlamp Kies de plafondlamp die past bij de ruimte

Je moet daarnaast letten op de grootte van de ruimte. De grootte van de lamp beïnvloedt namelijk hoe het licht zich verspreidt. Hier zijn wat richtlijnen: voor een kleine ruimte tot 10 vierkante meter kies je een lamp met een diameter van 30 tot 40 centimeter. Voor een ruimte tussen 10 en 15 vierkante meter past een lamp van 40 tot 45 centimeter. Bij 15 tot 20 vierkante meter kies je een lamp van 45 tot 50 centimeter. En voor grotere ruimtes van 20 vierkante meter is een lamp van minstens 60 centimeter aan te raden. Maar onthoud dat dit algemene tips zijn en dat je ze kunt aanpassen aan je eigen stijl en behoeften. In een grote ruimte kan een grotere, opvallende lamp goed zijn, terwijl in een kleine ruimte één goed geplaatste lamp genoeg kan zijn.

locatie lamp De juiste verlichting en lamp op de juiste plek

De locatie van de lamp moet je ook in gedachten houden. Denk na over hoe je de kamer gebruikt en welk soort licht daarbij past. In de keuken en badkamer moet de verlichting niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch en helder. Zet lampen op handige plekken, zoals boven de wasbak of het aanrecht. Je kunt ook extra lampen toevoegen voor meer sfeer. Een staande lamp naast een lekkere stoel is bijvoorbeeld fijn voor als je wilt lezen. Tafellampen geven zacht licht en maken de slaap- of woonkamer gezellig en warm.

originele oplossing Durf te kiezen voor een originele oplossing

Wees creatief met je verlichting! Kies gerust voor een lamp met een bijzonder en opvallend ontwerp, als deze maar genoeg licht geeft voor de ruimte. Lampen kunnen ook een decoratief element zijn dat je persoonlijke stijl laat zien. De vormen en materialen van de lampen die je kiest, kunnen net zo belangrijk zijn voor je interieur als een schilderij of kunstwerk. Neem de tijd om verschillende soorten lampen te bekijken en zoek er een die niet alleen praktisch is, maar ook mooi past bij je huis.

Meer interieurkeuzes >>

[Artikel De juiste verlichting door KerstverlichtingBuiten.com | Foto door Adonyi Gábor via Pexels]


Kies voor de feeërieke nieuwsbrief

 

 

11-12-2023

Tags: Huis Interieur Verlichting

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl