2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Schotse whisky kiezen: de zachte kracht

Schotse whisky kiezen: de zachte kracht

[Gastbijdrage] November 2023 ging bij Sotheby's de duurste Schotse whisky ooit onder de hamer. Het veilinghuis ving uiteindelijk meer dan het dubbele van de geschatte prijs. Met een prijskaartje van 2,4 miljoen euro is de Macallan 1926 Single Malt meteen ook de duurste fles sterke drank ooit geveild.

Jonny Fowle, de man die bij Sotheby's over de whisky gaat, mocht vooraf een miniem druppeltje proeven. De expert maakte whisky-liefhebbers wereldwijd op slag jaloers met zijn extatische beschrijving van een werkelijk ongelooflijke Schotse whisky met een krachtig smaakpalet van gedroogd fruit en kruiden. En hout niet te vergeten. Want tenslotte had deze Macallan maar liefst zestig jaar gerijpt in een eikenhouten sherryvat, voor het eigenlijk bottelen in 1986.

Schotse whisky vergelijken

De kans dat je ooit zelf een slokje van deze godendrank zal nippen, is nihil. Er werden destijds maar veertig flessen van deze kostbare Macallan 1926 gebotteld. Maar je kan gelukkig ook met een kleiner budget al verschillende kwaliteitsvolle Schotse whisky's kopen. Hier vergelijken we The Famous Grouse en Ballantines whisky voor je.

'Blended Scotch Whisky'

The Famous Grouse en Ballantines zijn beide 'Blended Scotch Whisky'. Ze bestaan dus uit een samenstelling van andere whisky's. Door meerdere whisky's van verschillende distilleerderijen te mengen, krijg je een nieuwe whisky met een compleet eigen uniek karakter.

Whisky is een zaak van staatsbelang voor de Schotten. De Schotse whisky staat wereldwijd bekend om zijn consistente smaak en kwaliteit. Je mag in Schotland dus niet zomaar een etiket met 'Scotch Whisky' op je fles kleven.

Integendeel. De strenge regels stipuleren dat de gebruikte gerst op Schotse grond gedistilleerd wordt. Vervolgens moet de sterke drank minstens drie jaar in eikenhouten vaten rijpen.

The Famous Grouse The Famous Grouse

The Famous Grouse blik terug op een rijke geschiedenis. Het merk met de Schotse sneeuwhoen op het etiket gaat terug tot het einde van de 19de eeuw. Toen lag deze whisky nog in de winkels als The Grouse Brand.

De opvallend democratisch geprijsde en tegelijkertijd bijzonder kwaliteitsvolle blended whisky van Matthew Gloag veroverde vanuit de stad Perth aan de oevers van de Tay in enkele jaren heel Schotland. Die populariteit vertaalde zich in zijn huidige naam.

'Scotlands No. 1'

Deze whisky imponeert met zijn krachtige smaak, die tegelijkertijd ook nog zacht genoeg blijft voor beginnende whiskydrinkers. Al meer dan veertig jaar draagt The Famous Grouse de eretitel van 'Scotlands No. 1'. Hij is dan ook samengesteld uit gereputeerde 'Single Malt' whisky's als Highland Park en The Macallan.

Ballentines Schotse Whisky Ballantines Whisky

Ook Ballantines Whisky schuwt de grootspraak niet in zijn marketingcampagne. Het Schotse merk profileert zich als 'The Finest Scotch Whisky'. Het merk is vandaag in handen van de Franse drankgigant Pernod Ricard, die ook mooie terrasmomenten van een fris glaasje pastis voorziet.

De whisky zelf wordt natuurlijk nog steeds op Schotse grond gemaakt. In 1827 experimenteerde George Ballantine met het mengen van whisky’s. Bijna tweehonderd jaar later is Ballantines de tweede best verkochte whisky van Schotland.

'The Finest Scotch Whisky'

Deze 'Blended Scotch Whisky' vormt een indrukwekkende geografische staalkaart van Schotland. Hij dankt zijn smaak namelijk aan wel veertig moutsoorten verspreid over de vier grote Schotse whiskyregio’s.

Dat resulteert in een zachte whisky waarin je onder meer appel, vanille en zoete bloemen ontwaart. Leuk weetje: Ballantines is de sponsor van Dumbarton FC, Schotland oudste nog bestaande voetbalclub.

Meer Eten & Drinken kiezen >>

[Artikel Schotse whisky kiezen en foto door Dirck3]


Kies voor de culinaire nieuwsbrief

 

 

28-11-2023

Tags: Eten & Drinken

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl