2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je een passende seniorenwoning

Zo kies je een passende seniorenwoning

Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig thuis. Toch wonen veel 65-plussers in een woning, die op termijn niet meer geschikt is. Wist je dat 40% van hen een verhuiswens heeft omdat de woning niet gelijkvloers is en 39% kleiner wil wonen? Veel senioren willen graag verhuizen naar een woning die goed past bij hun leeftijd en omstandigheden. Zo kunnen ze langer zelfstandig thuis wonen én het voordeel is dat er ook woningen vrij komen voor gezinnen. ZoKiesJe.nl geeft hieronder meer informatie over de keuze van een seniorenwoning.

seniorenwoning Bestaande woning als seniorenwoning?

Daarentegen denkt een ruime meerderheid van de zelfstandig wonende 55-plussers dat hun woning op dit moment wel geschikt is om in te blijven wonen. Zelfs zonder het aanbrengen van nieuwe voorzieningen of aanpassingen bij gezondheids- of ouderdomsklachten. En als de woning dan in de toekomst (toch) niet geschikt blijkt, willen de meeste 55-plussers de woning liever aanpassen dan verhuizen. Dit blijkt uit het CBS-onderzoek Belevingen 2019.

prettig wonen ouderen Prettig ouder worden: kopen of huren?

Een passende woning is hoe dan ook cruciaal om prettig ouder te worden. Toch blijkt dat ouderen drempels ervaren om te verhuizen. Samen met de woningcorporaties willen gemeenten senioren hierbij zoveel mogelijk ondersteunen. Zo gebeurt er al veel op het gebied van nieuwbouw van de seniorenwoning en komen er daardoor meer passende woningen bij. Daarnaast is goed inzicht in het bestaande aanbod van belang.

Wil je professionele hulp bij je zoektocht? Op Makelaarzoeker ontvang je tot maximaal 3 offertes van makelaars die het beste bij je passen. Vraag ook deskundig en onafhankelijk hypotheekadvies.

Huren

direct wonen seniorenwoning

  1. Op Direct Wonen kom je als huurder in contact met verhuurders, makelaars, beleggers en woningbouwcorporaties voor woningen dus ook van een seniorenwoning.
  2. Ook het online platform Woonz biedt een breed Overzicht huren seniorenwoning. Kopen hoeft dus niet per se!

huren seniorenwoning

 

 

 

 

 

 

woonvormen Verschillende woonvormen

Kijk ook verder dan je woonhorizon... Er bestaan tegenwoordig ook hele creatieve woonvormen voor op hogere leeftijd. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van meergeneratiewonen, een woonzorgzone, erfdelen of groepswonen? En wat dacht je van wonen met gelijkgestemden? Het consortium BeterOud komt zelfs tot 14 woonvormen tussen zelfstandig wonen en verpleeghuis. Lees ook onze tips over langer thuis wonen en je beste woningkeuze.

woonpakket Pakket aan maatregelen

Vanuit provincies wordt er subsidie verstrekt voor een pakket aan maatregelen om tegemoet te komen aan de verhuiswensen van ouderen. Daarvoor werken gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties in de regio nauw samen. Zo ontstaat bijvoorbeeld voorrang op een woning of een verhuissubsidie. En ben je als oudere met een beperking op zoek naar een alternatieve woonvorm? Bekijk dan deze Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) voor een tegemoetkoming met een vereenvoudigde subsidieregeling.

verhuiswens Hulp bij je verhuiswens

Om ouderen te helpen bij het vinden van een passende woning, presenteren steeds meer gemeenten en woningcorporaties informatie over woningen voor senioren. Vaak hoort hier ook een praktische online kaart bij. Informeer naar de mogelijkheden voor je ideale seniorenwoning en de bestaande informatie bij:

Dit pakken ze bijvoorbeeld in de Zaanstreek al goed aan.

voorbeeld seniorenwoning Voorbeeld in de Zaanstreek

Voor de gemeente Zaanstreek is er bijvoorbeeld al een goede brochure en online kaart beschikbaar voor de verhuiswens naar een seniorenwoning.

Seniorenwoning, aanleun- of zorgwoning

seniorenwoningVoor de gemeente Zaanstreek is er bijvoorbeeld al een goede brochure en online kaart beschikbaar voor de verhuiswens naar een seniorenwoning. Zo staan in de brochure ‘Woningen voor senioren’ maar liefst 48 complexen afgebeeld met senioren-, aanleun en zorgwoningen. Per complex maakt een beschrijving en een plattegrond het overzicht compleet. De brochure is aan te vragen via het informatienummer van de gemeente 14075.

Digitale brochure seniorenwoning

Een digitale versie van de brochure staat op de sitepagina Overzicht woningen voor senioren. Daarnaast kunnen mensen op deze site een online kaart met alle complexen bekijken. Daarop is te zien waar precies in Zaanstad een complex staat. De brochure en de kaart zijn ook beschikbaar via de woningcorporaties.

Beslissing voor levensfase

Namens de woningcorporaties licht Harry Platte, directeur van Parteon, toe: “Een deel van de oudere huurders woont in een woning die niet goed bij hun levensfase past. Toch blijkt dat de meeste ouderen niet verhuizen of pas verhuizen als hun gezondheid het niet anders toelaat. Reden is onder andere dat zij onbekend zijn met het woningaanbod. Deze brochure gaat ons, onze seniorenmakelaars en onze huurders daarom goed helpen. Het biedt een mooi overzicht van wooncomplexen in Zaanstad en handige informatie die kan helpen bij verhuizen of het maken van een beslissing.”

Passende seniorenwoning gevonden?

We zijn benieuwd naar voorbeelden en woonwensen in jouw gemeente. Laat het ons weten via onze contactpagina. Ook als je extra tips hebt zodat dit hulpbericht steeds completer wordt!

Lees meer over producten en diensten kiezen voor een fijn huis >>.

Schrijf je ook in voor de informatieve nieuwsbrief

 


[Bronnen:] Onderzoek Belevingen 2019 van het CBS en persbericht 'Zaanstad brengt woningen in kaart voor senioren met verhuiswens'. Hoofdvisual van website Alletop10lijstjes.

14-01-2022

Tags: Seniorenwoning wonen ouderen senioren verhuizen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl