2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Thematische stemwijzers om partij te kiezen

Thematische stemwijzers om partij te kiezen

Iedereen heeft zo zijn stokpaardje, ook als het gaat om politieke issues. Daarom is het goed om te weten hoe de verschillende politieke partijen over zulke thema's denken. Daarvoor hoef je gelukkig niet meer de politieke programma's voor uit te pluizen. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen 2021 kan je gemakkelijk allerlei thematische stemwijzers raadplegen. Hieronder geven we een overzicht van deze bijzondere kieswijzers op thema.

Thematische stemwijzers en meer

Deze kieswijzers hebben weer een andere insteek dan ons overzicht van stemhulpen voor bepaalde doelgroepen. Laat je oren echter niet hangen naar een enkele kieswijzer... Combineer de specifieke stemwijzers ook met enkele van deze algemene stemhulpen en vergelijk de uitkomsten. Zo mogelijk helpt het je om je plaats te bepalen in het politieke landschap. De uitslag is immers niet bindend maar wel op verkiezingsdag!

Hier kiezen we niet voor

We beperken ons hier tot het interactieve kieswijzeraanbod in websitevorm. Hier zul je dus bijvoorbeeld geen Instagram-swipes zien. Hoe actueel ook; statische overzichten, verkiezingsbarometers, klimaatlabels en scorekaarten laten we ook buiten beschouwing. Weet ook dat we geen waardeoordeel geven, raadpleeg dus zelf de verantwoording op de websites.

overzicht thema's verkiezingen Hét overzicht thematische stemwijzers:

 

boerderij thematische stemwijzersBoerderij Kieswijzer >>

Deze kieswijzer is gericht op de agrarische sector en wel het beleid voor de land- en tuinbouw. Je kunt je antwoorden vergelijken met een aantal partijen aan de hand van stellingen. Je bepaalt zelf welke stellingen je beantwoord en kunt er drie extra gewicht geven. Hoe specifiek wil je het hebben... Komen jouw antwoorden overeen met die van de politieke partijen? De afzender ontbreekt op de site maar het logo en de subdomeinnaam verraden dat het een stemtool is van het blad 'Boerderij' door Misset Uitgeverij.

cannabis kieswijzerCannabis Kieswijzer >> 

Krijg hier online op cannabisbeleid toegesneden stemadvies. Deze wijzer werkt met de antwoorden van politieke partijen op 12 vragen over cannabis. Zo krijg te de partij te zien die het beste bij jou aansluit. Stem jij cannabisvriendelijk op verkiezingsdag met een stem voor 'de plant'? Of laat je zo'n speciale stem liever in rook opgaan? Deze kieswijzer is gemaakt in opdracht van Stichting Maatschappij en Cannabis. 


ken je stem wijzerKen Je Stem, een van de persoonlijkste thematische stemwijzers >>

Deze nieuwe kieswijzer koppelt je aan een kandidaat op basis van jouw persoonlijke eigenschappen. Bijzonder he? De tool doet dit aan de hand van acht eigenschappen: je geslacht, leeftijd, woonplaats, woonomgeving, opleiding en werksector. Maar ook of je een migratieachtergrond hebt en of je deel uit maakt van de LHBTIQA+ gemeenschap. Zo vind je jouw politieke alter ego! Ken Je Stem is onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek vanuit de Radboud Universiteit naar 'descriptieve representatie'.

kieswijzer wonenKiesWijzerWonen >>

De KiesWijzerWonen laat je kennis maken met de woningmarktstandpunten van de politieke partijen. Op basis van de belangrijkste woonthema’s krijg je 16 setllingen voorgeschoteld. Deze gaan over de koop- en huurmarkt zodat je inzicht krijgt in de politieke partijen die matchen met jouw woonvisie. Van VBO, de onafhankelijke brancheorganisatie van makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars.

 

onderwijs kieskompasOnderwijskieskompas >>

Dit is een van de thematische kieskompassen van het bekende algemene Kieskompas. Met deze versie kom je erachter hoe de politieke partijen specifiek denken over het onderwijs. Vind de partij die het dichtst bij je mening ligt aan de hand van maar liefst 31 onderwijsstellingen! Onderdeel van (het algemene) Kieskompas in samenwerking met Trouw.

 

ongemakkelijke kieswijzerDe Ongemakkelijke Kieswijzer >>

Het is maar net waar je je ongemakkelijk bij voelt... Dankzij deze kieswijzer denk je bewuster na over de vrijheid die je in Nederland hebt om te kiezen. Wat dacht je van en hoe denk je over je eigen dood, abortus, liefde en onderwijs? Durf hierin te kiezen met de informatie over de standpunten van verschillende politieke partijen in Nederland. Deze online tool is van het Humanistisch Verbond om aandacht te vragen voor hun thema's zelfbeschikking en een humane samenleving.

stemhulp onerwijs laudiusOnderwijs Stemhulp >>

Deze stemhulp behandeld belangrijke thema's op het gebied van onderwijs. Verdiep je in de onderwijsplannen van verschillende partijen voor om- en bijscholing van personeel en de studiefinanciering. En voor welke oplossingen voor het lerarentekort ga jij? We geven toe, deze tool is niet interactief maar geeft met menu's wel heel goed de knelpunten weer. Ontwikkeld door Online opleidingsinstituut Laudius.

 

politieke sekswijzerPolitieke Sekswijzer >>

Is seks, seksualiteit en seksuele gezondheid een politieke aangelegenheid?Jawel, gelukkig ook meer dan dat en toch echt voor alle leeftijden. Opvallend daarom dat De Sekswijzer zich vooral op jongeren richt... Zij kunnen zo met 15 stellingen een partij kiezen die aansluit op hun eigen seksuele mening. Dit is een brede samenwerking van Rutgers, het Aidsfonds - Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality.

 

privacy kieswijzerPrivacy kieswijzer >>

Aan de hand van deze kieswijzer wordt het voor kiezers inzichtelijk welke standpunten politieke partijen innemen met betrekking tot de belangrijke (online) privacy thema's. De 12 stellingen hebben dan ook te maken met privacy, technologische ontwikkelingen en cybersecurity. Deze kieswijzer is een initiatief van VPNGids.nl, een website over alle aspecten van online privacy, cybersecurity en, hoera... vrij internet!

 

technologie stemwijzerTechnologie Kieswijzer >>

Fake news, online privacy en de macht van bedrijven als Facebook en Google... Stuk voor stuk technologische thema's waar veel echt nieuws over verschijnt. Maar hoe willen politieke partijen fake news bestrijden en online privacy bevorderen? De Technologie Kieswijzer leert je hoe politieke partijen omgaan met deze thema's. Een invuloefening met 17 stellingen waar je niet technisch voor hoeft te zijn. Een ontwikkeling i.s.m. Het Nieuwe Kiezen, onderdeel van STT96: Toekomst van de democratie.

voedselwijzer tappcVoedselstemwijzer >>

Met deze eenvoudige maar functionele kieswijzer achterhaal je of er wel gezond voedsel op het verkiezingsmenu staat. Deze kieswijzer is opgezet in quizvorm om, in de beeldspraak te blijven, te zien welke partij in de Tweede Kamer jouw smaak heeft. Lekker duurzaam? Deze voedselstemwijzer is van De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) om de consumptie en productie van eiwitten duurzamer maken.

 

woon kieskompasWoonkieskompas >>

Wil je nog meer de diepte in op het gebied van het thema wonen?
Dit Woonkieskompas toont met 26 stellingen hoe de politieke partijen denken over wonen. Vind zo de partij die het dichtst bij je woonvisie ligt. Na de stellingen kan je het effect zien als je bepaalde woonthema's meer gewicht geeft. Van thema's als bouwen & omgeving of verhuur tot financiering, sociale woningbouw, duurzaamheid en energie. Onderdeel van (het algemene) Kieskompas in samenwerking met Trouw.

zorgkieskompasZorgkieskompas >>

Ook op het gebied van de zorg kan je de diepte in? Zie in dit kompas welke zorgvisie de partijen hebben. Na je mening over 25 stellingen geef je gewicht aan extra zorgthema's; preventie, zorgsysteem, basispakket, werken in de zorg, ethiek en gemeentelijk zorg. Eveneens onderdeel van (het algemene) Kieskompas in samenwerking met Trouw.

 

Stemmen een issue voor je?

Dat geeft natuurlijk niets want iedereen heeft zo zijn of haar issues. Misschien staat jouw favoriete, speciale, interactieve stemwijzer er nog niet bij. Laat dit dan weten via onze contactpagina. Zo maken we er samen een steeds completer overzicht van thematische stemwijzers van!

Meer over onze maatschappij >>

We geven nu ook deze tips als stemhulp voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 >>


Stem ook voor de gratis nieuwsbrief

 

10-03-2021

Tags: Thematische stemwijzers kieswijzers verkiezingen stemmen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl