Waarom zou je voor glasvezel kiezen?
[Gastbijdrage] De tijd van inbellen en traag internet is al lang verleden tijd. Met de komst van glasvezel is het internet zelfs nóg sneller geworden. Maar wat is glasvezel nou eigenlijk? In dit blog lees je er alles over.
Wat is glasvezel?
Glasvezel is een netwerk dat bestaat uit kabels die zijn opgebouwd uit extreem dunne glasvezels. Deze vezels zijn net zo dun als een menselijk haar, maar zijn in staat om enorme hoeveelheden data met de snelheid van het licht te verzenden. Een flinke verbetering ten opzichte van de traditionele koperen kabels die voorheen gebruikt werden voor internetverbindingen. Het geheim zit in de manier waarop glasvezelkabels gegevens transporteren. Glasvezel maakt geen gebruik van elektrische signalen, maar van lichtsignalen. Wanneer je informatie verstuurt met glasvezel, wordt deze data omgezet in lichtpulsen die als het ware door de vezels reizen. Deze lichtpulsen kunnen enorm snel knipperen, wat resulteert in een zeer hoge gegevensoverdrachtsnelheid. Dit proces is vergelijkbaar met hoe vroeger informatie werd gecommuniceerd via morsecode, maar dan vele malen sneller en efficiënter.
Waarom glasvezel?
Steeds meer mensen kiezen voor glasvezel in plaats van een DSL of kabelaansluiting. Maar waarom zou je deze keuze maken? Natuurlijk is de snelheid van het internet een belangrijke reden. Bij een traditionele kabelverbinding deel je de lijn vaak met je buren. Dit kan betekenen dat je internetsnelheid flink naar beneden gaat als veel mensen in de buurt online zijn. Met een glasvezelabonnement heeft elk huishouden een eigen kabel die rechtstreeks naar een centrale leidt. Hierdoor is je verbinding minder gevoelig voor storingen en kun je profiteren van ultrasnel internet tot wel 1 gigabit per seconde. Bijkomend voordeel? Je downloads en uploads hebben weinig invloed op je internetsnelheid. Zo kun je grote bestanden downloaden via WeTransfer, je nieuwste vlog uploaden en tegelijkertijd de nieuwste films streamen. Ideaal! Hecht je veel waarde aan duurzaamheid? Ook dan is glasvezel internet de beste keuze. Glas is bijna onderhoudsvrij en kan hergebruikt worden. Bovendien is het aanzienlijk moeilijker om glas af te tappen, waardoor het veiliger is dan een internetverbinding via een koperen lijn
Geschiedenis van glasvezel
Het gebruik van glasvezel is relatief nieuw, maar is al in 1966 uitgevonden. De Chinese wetenschapper Charles Kao ontdekte hoe je via glasvezelkabels gegevens kan verzenden en ontvangen door middel van lichtsignalen. In de jaren daaropvolgend is de technologie verder verfijnd, wat heeft geresulteerd in een stabiele en betrouwbare communicatiemethode. De eerste glasvezelkabels zijn pas in de jaren '90 in Nederland in de grond gelegd, waardoor Nederland pionierde op het gebied van deze technologie.
Glasvezel in Nederland
Een heel groot deel van Nederland kan inmiddels profiteren van de voordelen van een glasvezelnetwerk. Veel hoofdleidingen en aftakkingen naar wijkcentrales maken gebruik van glasvezel en steeds meer woningen en bedrijven worden rechtstreeks op het netwerk aangesloten. De aanbieders en prijzen kun je online makkelijk vergelijken. De verwachting is dat er de komende vijf jaar nog minimaal een miljoen woningen toegang krijgen tot glasvezel.
Gastauteur Glasvezel: Mobiel.nl | Foto Glasvezel Oleksandr P via Pexels.
Kies voor de snelle nieuwsbrief
05-10-2023 Deel