2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Creepy Halloween vieren: zo kies je waar en hoe

Creepy Halloween vieren: zo kies je waar en hoe

Halloween is een feest dat steeds populairder wordt in Nederland. Dit jaar valt Halloween op dinsdag 31 oktober 2023 maar in de aanloop naar deze dag valt er al genoeg te griezelen. Hoewel het oorspronkelijk een Amerikaanse traditie is, hebben Nederlanders de afgelopen jaren Halloween namelijk omarmd als een gelegenheid om te sidderen en plezier te hebben. Als je je afvraagt waar en hoe je Halloween in Nederland kunt vieren, dan ben je hier aan het juiste adres. ZoKiesJe.nl leidt je hier je langs de beste locaties en activiteiten voor een 'spooktaculaire' Halloween-ervaring. Maar eerst duiken in de 'creepy' geschiedenis...

Inhoud:

- Historie Halloween
- Halloween pretparken
- Halloweenfeesten en evenementen
- Pompoen snijden en decoreren
- Halloweenfilms en -series
- Spookhuizen
- Trick-or-treating
- Nog 13 extra enge tips

Halloween gaat ver (terug)

Halloween, zoals we dat tegenwoordig kennen, heeft zijn wortels in een mix van oude Keltische, christelijke en volkstradities. Lees hieronder eerst een beknopte uitleg van de oorsprong en evolutie van Halloween zoadta je begrijpt wawar het én jij misschien wel voor staat...

Keltisch feest Samhain

De oorsprong van Halloween gaat terug tot het oude Keltische festival genaamd "Samhain." Dit werd gevierd rond 31 oktober en 1 november en markeerde het einde van de zomer en het begin van de winter. De Kelten geloofden dat op de avond van Samhain de grens tussen de wereld van de levenden en de doden vervaagde, waardoor geesten en bovennatuurlijke wezens vrij konden rondlopen op aarde.

Christelijke invloed

In de 9e eeuw probeerde de katholieke kerk heidense festivals te kerstenen. Het feest van Samhain werd vermengd met christelijke elementen, en op 1 november werd Allerheiligen (All Saints' Day) gevierd, een dag om alle heiligen te eren. De avond ervoor, 31 oktober, werd bekend als All Hallows' Eve, wat later Halloween werd.

Immigratie naar Amerika

In de 19e eeuw brachten Ierse en Schotse immigranten Halloween-tradities naar de Verenigde Staten. Deze omvatten het snijden van pompoenen en het verkleden in enge kostuums.

Commerciële invloeden

Halloween begon zich in de VS te verspreiden en werd al snel een commercieel succes. De verkoop van kostuums, snoep en decoraties groeide gestaag. Halloween-evementen zoals spookhuizen en trick-or-treating werden populair.

Globalisering en modern Halloween

Dankzij films, tv-shows en commerciële invloeden begon Halloween ook in andere delen van de wereld populair te worden, waaronder Nederland. Tegenwoordig wordt Halloween gevierd met een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder het dragen van kostuums, het snijden van pompoenen, het versieren van huizen en tuinen met enge decoraties, en het deelnemen aan feesten en evenementen. Trick-or-treating is een populaire traditie in veel landen, hoewel de aard van de viering kan variëren van plaats tot plaats.

Kortom, Halloween is geëvolueerd van een oud Keltisch festival tot een wereldwijd gevierde gelegenheid waarbij mensen zich verkleden, snoep verzamelen en genieten van griezelige festiviteiten ter ere van de herfst en de bovennatuurlijke. Zo kan je Halloween vieren in ons Nederland:

Halloween in pretparken Halloween in pretparken

halloween vieren ToverlandEen van de meest populaire manieren om Halloween te vieren in Nederland is een bezoek aan een van de vele pretparken die speciale Halloween-evenementen organiseren. Parken zoals Walibi Holland en Toverland transformeren zichzelf in angstaanjagende wonderlanden met enge attracties en angstaanjagende personages. Vanaf zaterdag 7 oktober 2023 zal Attractiepark Toverland transformeren in een Halloween-wonderland, met zestien gezinsvriendelijke Halloween Days en dertien angstaanjagende Halloween Nights tijdens de avonduren.

Walibi Holland organiseert het inmiddels beruchte "Fright Nights" met huiveringwekkende spookhuizen en scare zones. Dit is een van de experiences die je kunt boeken:

Je kunt hier zelfs overnachten in een van hun "slaap-ervaringen," zoals de Halloween Scare Maze. Als je van spanning houdt, is dit zeker een plek om te bezoeken.

Halloween festivals Halloweenfeesten en evenementen

Als je liever de nacht doorbrengt met dansen en feesten, dan zijn er tal van Halloween-feesten en evenementen of festivals in Nederlandse steden. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en andere grote steden organiseren vaak speciale Halloween-feesten in nachtclubs en bars. Trek je engste kostuum aan en dans de hele nacht op griezelige muziek.

Bovendien zijn er evenementen zoals "Halloween Parade" in Amsterdam, waar je kunt genieten van kleurrijke optochten en de creatieve kostuums van deelnemers bewonderen. Deze evenementen zijn vaak gratis en openbaar toegankelijk, wat betekent dat iedereen kan deelnemen en plezier kan hebben, zelfs als je geen kaartje voor een club wilt kopen.

Pompoen snijden Pompoen snijden en decoreren

Een van de leukste en meest traditionele Halloween-activiteiten is het snijden en decoreren van pompoenen. Verschillende plaatsen in Nederland organiseren workshops Halloween-pompoenen waar je kunt leren hoe je een pompoen kunt transformeren in een angstaanjagend kunstwerk. Dit is een geweldige activiteit om met vrienden of familie te doen, en je kunt je creaties vervolgens gebruiken om je huis te versieren voor Halloween. Maak je huis of Halloween-feestje zo eng mogelijk met deze Halloween-decoraties.

halloween frightnights

Halloweenfilms kijken Spookachtige Halloweenfilms en -series kijken

Als je liever een rustigere Halloween wilt vieren, kun je ervoor kiezen om thuis te blijven en te genieten van enge Halloweenfilms en -series. Er zijn tal van klassiekers die perfect zijn voor een gezellige Halloweenavond zoals:

Daarnaast bieden streamingdiensten vaak speciale Halloween-afspeellijsten met enge films en series. Organiseer je eigen horrorfilmavond: Nodig vrienden uit voor een filmavond met enge klassiekers of nieuwe horrorfilms. Maak popcorn, zorg voor dekens om onder te kruipen, steek wat kaarsen aan en geniet van een griezelige filmavond in je eigen huis op:

spookhuizen Halloween Halloween in het spookhuis

amsterdam dungeonVoor de dapperen onder ons is een bezoek aan een spookhuis tijdens Halloween een must. Nederland heeft verschillende spookhuizen die het hele jaar door geopend zijn, maar tijdens Halloween pakken ze extra uit met enge thema's en acteurs die je de stuipen op het lijf jagen. Een van de bekendste spookhuizen in Nederland is "The Amsterdam Dungeon." Hier kun je door donkere gangen dwalen terwijl acteurs historische en huiveringwekkende verhalen vertellen.

snoep ophalen Trick-or-treating

Hoewel trick-or-treating (langs de deuren gaan voor snoep) niet zo wijdverbreid is in Nederland als in sommige andere landen, kun je nog steeds deelnemen aan deze leuke traditie. Sommige buurten, vooral in grote steden, verwelkomen kinderen die verkleed zijn en snoep ophalen.

trick or treat

Het is een goed idee om van tevoren te controleren welke buurten en wijken trick-or-treating toestaan, zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan. Vergeet niet om je kinderen veilig te begeleiden en alleen huizen te bezoeken die versierd zijn en bereid zijn om snoep uit te delen.

eng Halloween vieren Halloween vieren kan eindeloos: nog 13 enge tips

Hier zijn nog (13!) wat extra tips om Halloween nog griezeliger en leuker te maken:

 1. Halloween-thema diner: Organiseer een speciaal Halloween-diner met thematisch eten en drankjes. Je kunt bijvoorbeeld gehaktbrood in de vorm van een hand maken (de "hand van Frankenstein") of griezelige cocktails serveren met drijvende oogballetjes.
 2. Enge muziek en geluiden: Creëer een griezelige sfeer met enge muziek en geluidseffecten. Er zijn tal van afspeellijsten en apps beschikbaar die speciaal zijn samengesteld voor Halloween.
 3. Halloween-spellen: Vermaak je gasten met leuke Halloween-spellen zoals een spookachtige schattenjacht, pompoenbowlen of een kostuumwedstrijd. Zorg voor leuke prijzen voor de winnaars.
 4. Griezelige verhalenverteller: Als je een talent hebt voor verhalen vertellen, overweeg dan om je gasten te trakteren op een enge verhalenvertellingssessie. Dim de lichten en vertel spookachtige verhalen om iedereen de rillingen te bezorgen.
 5. Halloween-knutselen: Organiseer een knutselmiddag waarbij je pompoenen kunt schilderen of versieren, zelfgemaakte spookdecoraties kunt maken of Halloween-kaarten kunt ontwerpen.
 6. Griezelige make-up: Experimenteer met enge make-up voor je kostuums. Er zijn tal van tutorials online te vinden voor zombie-make-up, vampierlook, of andere griezelige creaties.
 7. Halloween-fotobooth: Richt een fotobooth in met Halloween-achtergronden en kostuumaccessoires. Laat je gasten grappige en enge foto's maken om herinneringen vast te leggen.
 8. Halloween-cocktails en mocktails: Mix speciale Halloween-cocktails voor volwassenen en mocktails voor de jongere gasten. Geef ze suggestieve namen om in de griezelsfeer te blijven.
 9. Buitenversieringen: Versier de tuin, stoep en/of voordeur met enge spookachtige scènes, grafstenen, en zelfs een zelfgemaakt spookhuis. Dit zal voorbijgangers zeker verrassen en amuseren.
 10. Halloween-quiz: Stel een Halloween-quiz op met vragen over enge films, folklore en geschiedenis. Laat je gasten hun kennis testen en beloon de winnaar met een prijs.
 11. Griezelige boekenclub: Als je van lezen houdt, kun je een Halloween-boekenclub organiseren en enge boeken bespreken met vrienden. Kies boeken zoals "Dracula" van Bram Stoker of "The Shining" van Stephen King.
 12. Griezelige desserts: Bak enkele heerlijke, maar angstaanjagende Halloween-desserts, zoals spinnenwebcupcakes, mummiekoekjes of bloederige chocoladetaarten.
 13. Vampierenbal: Organiseer een vampierenbal en moedig je gasten aan om zich te kleden als vampieren, met bleke gezichten en rode lippen.

Met deze tips maak je Halloween nog specialer en bezorg je je gasten een onvergetelijke tijd. Vergeet niet om de veiligheid in acht te nemen, vooral als kinderen bij de viering betrokken zijn, en geniet van de griezelige festiviteiten!

Halloween vieren eng goed!

Halloween is een groeiend fenomeen in Nederland, en er zijn dus tal van manieren om dit angstaanjagende feest te vieren. Of je nu van enge attracties houdt, de voorkeur geeft aan feesten en evenementen, of gewoon thuis wilt ontspannen met een enge film, je ziet het: er is voor elk wat wils. Vergeet niet om je kostuum uit te kiezen, pompoenen te snijden en van het griezelige plezier te genieten tijdens deze Halloween. Wat je ook kiest, we wensen je een griezelig goede tijd!
 
Meer voor de feestdagen >>

[Foto's Halloween vieren via Pexels:] Pompoen door Monstera Production | Snoepjes door Kristina Paukshtite | Illustratie 6273236 © Kristina Afanasyeva van Dreamstime.com.


Kies voor de griezelig goede nieuwsbrief

 

 

31-10-2023

Tags: Feestdagen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl