2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo stem je met deze doelgroepen stemwijzers

Zo stem je met deze doelgroepen stemwijzers

Naast de algemene, reguliere stemnhulpen voor de Tweede Kamerverkeizingen 2023 bestaat er een groeiend aantal stemwijzers voor specifieke doelgroepen. Het is altijd leuk om je politieke voorkeur bevestigd te zien door een kieswijzer. Of het is een wake-up call als de uitslag je verrast. Het is altijd raadzaam, zeker als zwevende kiezer, om meerdere kieswijzers te raadplegen en de resultaten te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van je keuze. Het schijnt zelfs dat stemhulpen zorgen voor meer zelfvertrouwen. Zou dat ook gelden voor deze doelgroepen stemwijzers?

Inhoud:

Hét overzicht doelgroepen stemwijzers

Maak gebruik van ons overzicht van algemene stemmenhulpen of ga de diepte in met onderstaande kieswijzers voor speciale doelgroepen en voorkeuren. Dat kan ook met deze stemwijzers voor een bepaald thema. Stem je mening in ieder geval goed af door naast deze specifieke doelgroepen stemwijzers ook een of meerdere algemene te doen. Besef ook dat een uitkomst niet bindend is...

Serieus gekozen

Onderstaande lijst beperkt zich tot die stemwijzers waar je aan de hand van vragen over jouw opvattingen rond een bepaalde doelgroepen stemadvies krijgt. Thematische kieswijzers laten we hier buiten beschouwing, net als komisch bedoelde kieswijzers. In onderstaand overzicht staan de doelgroepen stemwijzers verder onderverdeeld. Het is al een hele lijst maar laat het weten als je een serieuze mist!

stemwijzer bepaalde leeftijd Doelgroepen stemwijzers voor kinderen, jongeren en studenten

Doelgroepen stemwijzersKieswijzer voor Kinderen >>

Voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Ook als je nog niet mag stemmen, is het leuk om te zien welke partij bij je past. Hoe denken kinderen over onder andere het klimaat, zorg en economie? Daarnaast geeft deze kieswijzer stellingen over thema's als pesten, school en jawel... sociale media! Kinderen geven per stelling aan: Eens, Oneens, Neutraal of Weet ik niet. Door Samsam en Kidsweek.  

jongeren kieswijzerJongeren-kieswijzer >>

De kieswijzer voor en door jongeren, ook voor de jongeren, ja ze bestaan echt, die geen directe affiniteit hebben met de politiek. Met verschillende aansprekende thema’s en 15 stellingen die direct invloed hebben op jongeren. Deze wijzer is van Kantar TNS Nederland - TNS NIPO.

 

StemNogWijzer Doelgroepen stemwijzersJongeren StemNogWijzer >>

Deze jongeren kieswijzer is er een voor en door jongeren om te ontdekken welke partij het beste past! Het is een initiatief van maar liefst acht politieke jongerenorganisaties (PJO). Zo'n PJO is een vereniging voor jongeren die verbonden is aan een bepaalde politieke partij oftewel de moederpartij. Door JD, JOVD, OPPOSITIE, CDJA, PINK!, JS, PerspectieF en DWARS.

young voice stemwijzer

YoungVoice >>

Voor jongeren om hen meer inzicht te geven waar de verkiezingen over gaan, uit welke partijen ze kunnen kiezen en waar die partijen voor staan. De YoungVoice-kieswijzer laat je, nadat je minimaal vier onderwerpen gewicht geeft, 20 stellingen 'swipen'. Bij elke stelling toont deze doelgroepen stemwijzer een kort filmpje. Van Stichting ProDemos − Huis voor democratie en rechtsstaat ("ProDemos").

Represent stemmenRepresent Kieswijzer >>

Deze lijkt een beetje op Young Voice dus swipe ook hier maar raak. De kieswijzer bezigt alleen straattaal. Leuke insteek: 'Wie 'represent' jouw stem bij de Tweede Kamerverkiezingen op 23 november?'
Je ontdekt er waar je voor staat en welke politieke partijen met jouw ideeën matchen. Ook van PromDemos.

 

studenten kieswijzerStudentikeus >>

Kieswijzer voor studenten met aandacht voor de 14 (!) hobbels en beslissingen tijdens je studietijd. Helpt om de invloed van je stem op je studententijd te ontdekken. Bronnen zijn de verkiezingsprogramma's maar informatie is ook actief opgehaald bij de politieke partijen. Initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

kiesmannenShows van De Kiesmannen >>

Een bijzonder creatieve eend in de bijt om je als jongere te verdiepen in de politiek zijn De Kiesmannen. Zij bieden als denktank grote interactieve performances over actuele maatschappelijke thema’s en verkiezingen. Naast bezoek aan deze shows kan je ook hun podcasts beluisteren. Kijk dat is nog eens een manier om slimmer te kiezen en warm te lopen voor de politiek! Een initiatief van Dylan Ahern, Jochem Jordaan en Floris Rijssenbeek. 
 

doelgroepen stemwijzer Stemwijzers voor specifiek(e) rol, functie of geloof

 

kieswijzer voor oudersKieswijs Ouders >>

Gericht op ouders met opgroeiende kinderen. Een trits van 20 stellingen voor ouders geeft inzicht in de politieke voorkeur. Welke van de 29 politieke partijen past het beste bij je gezin? Door Ouders & Onderwijs en Voor Werkende Ouders.

 

kieswijzer zzp flexwerkKieswijzer voor Modern Werkenden >>

Deze is voor flexwerkers en zzp’ers die niet meer weg te denken zijn op onze arbeidsmarkt. De kieswijzer geeft over zes favoriete onderwerpen van 'modern' werkenden inzicht hoe partijen daar over denken. Ook met een analyse van de partijprogramma’s. Door Werkvereniging.

 

moslim Doelgroepen stemwijzersMoslim Stemhulp >>

Geïnteresseerd in het islamitisch perspectief van politieke partijen deze Tweede Kamer verkiezingen 2023? Test dan je politieke voorkeur vanuit  islamitisch perspectief. In totaal krijg je maar liefst 30 stellingen voorgelegd waarvan partijen hun eigen toelichting of standpunt mochten aanleveren. MoslimStemhulp is een productie van Monitor Politieke Ontwikkelingen (MPO), dit is een een afdeling van de islamitische koepelorganisatie SPIOR.

hoe werkt stemmen websiteHoewerktstemmen.nl >>

Stemhulp voor mensen met een verstandelijke beperking oftewel voor mensen die een zetje kunnen gebruiken. Op de website én in onderstaande banner legt Steffie alles uit over stemmen. Zij legt uit hoe verkiezingen werken en ook wat de Tweede Kamer doet. Help je Steffie ook om te stemmen? Succes! Door Leer Zelf Online (LZO).

 

hoe werkt stemmen

doelgroep stemmen uit buitenland Stemwijzer voor Nederlanders in het buitenland

 

stemmen vanuit buitenlandStemwijzer voor Nederlanders in het buitenland >>

Een beetje vreemde eend in de bijt is deze stemwijzer. Als je minimaal 18 jaar bent op de dag van de verkiezing en dan als Nederlander in het buitenland bent, mag je stemmen. De site biedt naast informatie een beknopte stemwijzer. Doel is zo objectief mogelijk te informeren over wat de Nederlandse politieke partijen willen voor de Nederlanders in het buitenland. Ook met informatie over wat zij eerder echt hebben gedaan. De stemwijzer is beperkt tot vier relevante onderwerpen. Door Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN). 

Wijzer met doelgroepen stemwijzers?

Bijzonder toch al deze speciale stemwijzers? Ze maken je in ieder geval bewust van de vele politieke- en beleidsonderwerpen. Vergeet niet ook een of meerdere van deze algemene stemwijzers te doen voor een breder perspectief. Als je nog een andere doelgroepen stemwijzers weet, laat het dan snel weten dan plaatsen we direct een update.

Meer over onze maatschappij >>


Stem ook voor de gratis nieuwsbrief

 

17-11-2023

Tags: stemwijzers stemmen verkiezingen maatschappij

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl