2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Moestuin beginnen? Drie makkelijke kweektips

Moestuin beginnen? Drie makkelijke kweektips

Steeds meer mensen hebben een moestuintje. Sommigen gebruiken een stukje van hun eigen tuin en anderen huren een stuk grond op een moestuincomplex in de buurt. Zo'n moestuinplek vind je ook op de website van de AVVN. Uit onderzoek blijkt dat je gezonder blijft met een moestuintje. ZoKiesJe.nl legt het uit en helpt je graag op weg met de eerste drie makkelijke kweektips.

Moestuin beginnen gezond

Zo toont onderzoek van de Universiteit Wageningen aan dat oudere volkstuinbezitters gezonder zijn dan hun leeftijdsgenoten zonder tuin. Dat komt onder andere omdat ze meer bewegen, actief plannen maken en minder eenzaam zijn. Bovendien is de groente zelf natuurlijk heel gezond. Wil je nu ook een moestuin beginnen? Ook als je nog een stukje grond over hebt, ga je zo aan de slag en creëer je jouw eigen groentetuintje. Voor een makkelijke start geven we hieronder drie tips voor een gezonde oogst.

Drie makkelijke tips voor het kweken

 

makkelijke sla 1. Allerlei soorten sla

moestuin beginnenEr zijn veel verschillende soorten sla te koop als zaaigoed, oftewel je kunt ook voor sla gewoon zaden kopen. Zaai niet alle sla tegelijk, maar om de week een rijtje, zodat je ook elke week kunt oogsten. Sla kan in de volle grond worden gezaaid van half april tot en met begin september.

Maak een geultje in de grond van 3 tot 5 centimeter diep op een afstand van 25 centimeter van elkaar. Zaai om elke 4 centimeter een zaadje. Maak het gleufje dicht en besproei de aarde voorzichtig met water. Houd de grond vochtig tot de eerste blaadjes verschijnen na ongeveer acht dagen.

Na ongeveer drie weken hebben de plantjes meerdere blaadjes. Nu moeten de plantjes verplant worden. De kropjes sla moeten op ongeveer 25 centimeter van elkaar komen te staan. Als de krop mooi groot is kunt u de volledige krop er met wortel en al uithalen, dan blijft de sla lang goed. Was de sla goed, want zand en slakjes smaken minder lekker!

makkelijke bietjes 2. Rode bietjes, heerlijk zoet

moestuin beginnen bietjesRode bietjes zijn makkelijk om te kweken en lang houdbaar. Jawel, ook bietjes kweek je op uit zaadjes en je kunt heel gemakkelijk online zulke en andere groentezaden kopen. In de volle grond kunnen zaadjes vanaf begin april tot zeker eind juni gezaaid worden.

Zaai in op een afstand van ongeveer 10 cm uit elkaar in rijen van ongeveer 15 cm uit elkaar. Het zaad kiemt niet onder de 7 graden, dus er is een beetje lekker weer voor nodig. Een zonnige open plek is belangrijk. Rode bieten hoeven niet verplaats te worden. Wel moet het onkruid goed weg gehouden worden en als het erg droog is, moet er wat water bij gegeven worden.

Vanaf juni kunnen de rode bieten geoogst worden. Het makkelijkste gaat dat, door met een schop of greep de grond iets op te lichten, waarna de biet er makkelijk uit te pakken is. Je ziet, een moestuin beginnen levert zo een mooie oogst!

moestuin beginnen 3. Aardappels, ook lekker voor verse frietjes!

Moestuin beginnen piepersOok het telen van aardappels is niet zo moeilijk. Aardappelen groeien goed op verschillende grondsoorten. Ze hebben alleen flink wat mest nodig. Je start met het zogenaamde pootgoed, dat zijn aardappels die je gaat planten. Meestal worden aardappels van 28 - 35 mm gebruikt.

Voor je je pootgoed plant, moet je het eerst laten voorkiemen. Dit doe je door het pootgoed drie tot vier weken voor het planten op een lichte plaats met een temperatuur van ongeveer 9 tot 12 graden te leggen. Er komen dan scheuten uit de aardappel. Als die twee tot drie centimeter groot zijn, kunnen ze geplant worden. Aardappels kun je het best planten tussen april en mei, maar iets later kan ook nog wel.

Graaf gaten van ongeveer 5 tot 10 cm diep en leg de aardappels erin. Houd de grond goed vochtig. Als de planten ongeveer 30 centimeter hoog zijn, dan kun je ze 'aanaarden’. Dat wil zeggen dat je alle planten met aarde bedekt, tot alleen de bovenste blaadjes nog zichtbaar zijn. Je plant gaat dan meer knolletjes ontwikkelen, waardoor er een grotere oogst ontstaat.

Afhankelijk van je planttijd kun je aardappels ongeveer tussen augustus en oktober oogsten. In die periode zullen zich bloemen beginnen te ontwikkelen. Als die zijn uitgebloeid en het loof begint te verdorren, dan zijn de aardappels klaar om geoogst te worden.

Zet een riek op de grond tegen de stengels en woel daar de plant mee omver. Zorg ervoor dat je alle aardappels oogst, zodat de grond weer helemaal schoon is voor het volgende seizoen. Per plantje haal je ongeveer 600 gram aardappels op. Als je ze koel en droog bewaart, kan je er nog lang van genieten en er ook heerlijke frietjes van bakken.

Ga je nu een moestuin beginnen?

Met deze moestuintips maak je hopelijk een snelle en gezonde start. Of begin je eerst liever met in het klein pesto kweken? Overweeg anders ook een compacte kweekkas om meer uit de seizoenen te halen. Alles voor je moestuin vind je ook online. Lees je goed in met een van deze moestuinboeken.

Wil je een moestuin beginnen maar ook je moestuinpassie sociaal inzetten? Gebruik dan de inspiratie van De Vitale Moestuin en start je moestuin bij en met een zorginstelling.

Meer tips voor je (moes)tuin vind je hier >>

 

Schrijf je ook in voor de handige nieuwsbrief

 

19-03-2023

Tags: Tuin Moestuin Gezondheid

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl