2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Psycholoog kiezen: hier moet je op letten

Psycholoog kiezen: hier moet je op letten

[Gastbijdrage] Ieder mens is anders. Je zult dan ook merken dat het met de ene persoon meer klikt dan de ander. Dat geldt ook zeker voor professionals. Stel, je hebt een psycholoog nodig. Dan wil je wel dat het klikt. Het is van essentieel belang dat je het gevoel hebt goed met deze persoon te kunnen praten. Dat er een vertrouwensband kan ontstaan. Dat die klik er niet is, wil niet zeggen dat het een slechte psycholoog is. Psychologen verschillen onderling net zo veel als hun cliënten. Met de één klinkt het nou eenmaal beter dan met de ander. Dit heeft te maken met karakter, maar ook met de behandelingsmethode.

Wil jij een psycholoog kiezen? Maar heb je geen idee waar je op moet letten? Lees dan snel verder en ontdek de belangrijkste aandachtspunten. 

Psycholoog kiezen klik Is er een persoonlijke klik?

De meeste psychologen vertellen van tevoren wel iets over hun leven of plaatsen hierover iets op hun website. Hoe oud is de psycholoog? Hoe ziet zijn of haar leven eruit? Zijn er raakvlakken? Mensen kunnen van nature beter overweg met mensen waar zij gelijkenissen in zien. Hierdoor ontstaat sneller een fijne klik omdat je je beter begrepen voelt.

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon vooral een kwestie van karakter. Dat is echter lastig te beoordelen van afstand. Daarom is het slim om vrijblijvend een gesprek aan te vragen. Bij de meeste psychologen kun je wel terecht voor een zogenaamde intake. Tijdens deze intake vertel jij meer over je hulpvraag, maar leer je ook de psycholoog beter kennen. Hij kan ook alvast vertellen welke mogelijke behandelingen er gebruikt kunnen worden. Zo krijg je duidelijk inzicht in zijn methode van werken en wie hij is als persoon. Je ontdekt dan al snel of er een klik is. Heel belangrijk, want het is overduidelijk dat er dan betere (en snellere) resultaten worden geboekt.

Psycholoog gesprekken Hoe vinden de gesprekken plaats?

Het kan ook goed zijn om naar zijn manier van werken te kijken. Hoe vinden de gesprekken bijvoorbeeld plaats? Zijn deze altijd op locatie of is het ook mogelijk om dit via videobellen te doen of misschien zelfs tijdens de gesprekken even een wandeling te maken? Het is prettig om van tevoren te weten waar je aan toe bent, zodat je kunt beoordelen of deze manier van werken en praten bij je past. Bij sommige psychologen is het zelfs mogelijk om het contact zo veel mogelijk per chat of mail te laten verlopen. Dit is prettig voor mensen die het lastig vinden om gesprekken te voeren.

de juiste psycholoog Zo weet je of je de juiste psycholoog gekozen hebt 

Je hebt al het voorbereidende werk gedaan en weet precies waar je moet zijn. Althans, dat denk je. Nu moeten de gesprekken nog van start gaan. Maar hoe weet je zeker of je de juiste psycholoog gekozen hebt? Dit merk je waarschijnlijk vanzelf. Als je je vrij genoeg voelt om open over je problemen te praten, hij goed weet samen te vatten wat je probleem is en je je veilig voelt tijdens de gesprekken, dan geeft dit voldoende indicatie om te zeggen dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Meer keuzes voor een goede gezondheid >>

[ Gastauteur Psycholoog kiezen :] GORTcoaching | [ Foto Psycholoog kiezen :] Cottonbro studio via Pexels.


Kies voor de persoonlijke nieuwsbrief

 

 

05-09-2023

Tags: Gezondheid Geest Psycholoog

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl