2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Waarom je beter eerlijke chocolade kan kiezen

Waarom je beter eerlijke chocolade kan kiezen

[Gastbijdrage] Chocolade is heerlijk! Dankzij nieuwe ontwikkelingen kan echt iedereen ondertussen genieten van chocolade, met de komst van vegan en glutenvrije chocolade. Helaas wordt het steeds duidelijker hoe slecht de cacao-industrie is. Op websites als https://www.chocoladebezorgd.nl/ kun je gelukkig gecertificeerde, eerlijke chocolade kopen. Maar waarom is het zo belangrijk om op te letten of jouw chocolade eerlijk geproduceerd is? En waar kun je op letten? In dit artikel leer je wat de negatieve impact is van oneerlijke chocolade op de wereld.

Schenden mensenrechten Schenden van mensenrechten

Een belangrijke reden waarom de cacao-industrie zo slecht is, is vanwege het schenden van mensenrechten. Zo is er het probleem dat sommige cacaoplantages kinderen laten werken, maar ook dat de boeren nauwelijks betaald worden voor hun werk. Dit komt onder andere door de uitbuiting van grote coöperaties, die zoveel mogelijk geld willen verdienen en dus zo min mogelijk kwijt willen zijn aan kosten. Dit is ook een belangrijke reden waarom kinderarbeid nog wordt toegepast, want kinderen hoef je niet of nog veel minder te betalen dan een volwassene. Uit onderzoek van Fairtrade en Tony’s Chocolonely is ook nog eens gebleken dat er zelfs minimaal 30.000 slaven op cacaoplantages in Afrika werken. De kans is enorm dat dit getal nog veel hoger ligt.

Door dit wangedrag tegenover boeren, blijven ze flink onder de armoedegrens leven. Aangezien de plantages in landen zijn waar sowieso nog veel armoede heerst, is het zonde dat je met het kopen van chocolade er nauwelijks iets bij de arme boeren terechtkomt. Doordat de armoede in stand wordt gehouden, blijven grote coöperaties veel macht behouden. Als je niks anders hebt, dan krijg je immers liever weinig betaalt dan helemaal niks. Wil jij ervoor zorgen dat jouw chocolade de boer eerlijk betaalt? Kies dan voor biologische chocolade mét een fairtrade certificering.

Eerlijke chocola fairtrade Eerlijke chocola - Waarom biologisch én fairtrade?

Hoewel Fairtrade al decennialang een betrouwbaar certificaat is, blijkt dat uiteindelijk maar een kwart van wat cacaoboeren verkopen daadwerkelijk naar Fairtrade gaan. Dit komt, doordat er simpelweg niet genoeg vraag is naar Fairtrade chocolade. Dit betekent dat een cacaoboer slechts een kwart van de cacao voor een eerlijke prijs kan verkopen, terwijl de andere driekwart van de productie voor bijna niks naar andere handelaren gaat. Er is meer vraag naar biologische Fairtrade chocolade, dus als je deze koopt, zorg je ervoor dat boeren die biologische cacao produceren meer geld verdienen.

Uiteindelijk is het belangrijk voor mens en milieu om dus enkel biologische, Fairtrade chocolade te kopen, zodat de vraag naar oneerlijke chocolade in de wereld afneemt. Hierdoor worden handelaren gedwongen om meer te betalen aan de cacaoboer, omdat deze de cacao anders simpelweg kan verkopen aan een handelaar voor eerlijke chocolade.

druk op milieu Een flinke druk op het milieu

Cacao groeit aan bomen. En bomen hebben helaas veel ruimte nodig. Dit betekent dat er enorme stukken land vergaard moeten worden, om ervoor te zorgen dat er genoeg bomen op kunnen groeien die de boeren voorzien van een productieve hoeveelheid cacao. Dit betekent dat veel cacaoproducenten flinke delen oerwoud en andere bebossing hebben gekapt. Dit is niet alleen verschrikkelijk voor de dieren die hier leefden, die nu hoogstwaarschijnlijk een nomadisch leven moeten leiden of dood zijn gegaan door dit proces, maar ook voor de biodiversiteit in de regio. Biodiversiteit is essentieel voor de gezondheid van de aarde. De teelt van oneerlijke cacao zorgt dus voor een flinke druk op het milieu.

Naast deze grote invloed op de aarde, heeft oneerlijke cacaoproductie nog meer negatieve gevolgen voor de aarde. Niet-biologische cacao wordt namelijk geteeld met behulp van veel pesticiden en kunstmatige toevoegingen. Deze zijn allemaal erg slecht voor de natuur en de dieren in de omgeving, sommigen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de mensen die hiermee direct in contact komen. Om ervoor te zorgen dat de schade aan de aarde voor jouw chocolade beperkt blijft, koop je het beste biologische chocolade. Deze herken je aan het ‘Bio’ of ‘Eco’ certificaat.

genieten eerlijke chocolade Zonder schuldgevoel genieten van heerlijke, eerlijke chocolade

Chocolade is een echte genot traktatie. Dat je nu weet wat er allemaal schuilgaat achter oneerlijke chocolade, en dit is waarschijnlijk nog niet eens alles wat er achter de schermen gebeurt, betekent niet dat je niet meer van chocolade kunt genieten. Sterker nog, door te kiezen voor (h)eerlijke chocolade, geniet je nog veel meer van je lekkere momentje. Dankzij ondernemingen zoals Chocoladebezorgd, wordt eerlijke chocolade steeds gemakkelijker te verkrijgen. Geniet dus zonder schuldgevoel van je chocolade, met de kennis dat je aan de andere kant van de wereld mensen helpt een fijner leven te leiden en dat de aarde minder snel kapot gaat.

Meer over onze maatschappij >>

[ Gastauteur Eerlijke chocolade :] Chocoladebezorgd | [ Foto Eerlijke chocolade :] door Denny Müller op Unsplash.


Kies voor de eerlijke nieuwsbrief

 

 

14-08-2023

Tags: Eten & Drinken Maatschappij

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl