2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Je boom gezond laten floreren doe je zo

Je boom gezond laten floreren doe je zo

[Gastbijdrage] Een boom in de tuin biedt heerlijke schaduw in de zomer. Daarnaast zorgen fruit- en notenbomen ervoor dat je ook nog eens een flinke voorraad van lekkere snacks kunt verzamelen. Een mooie boom in de tuin heeft dus veel voordelen. Als je wilt dat deze voordelen niet overschaduwd worden door mogelijke problemen, dan is het belangrijk dat je investeert in goede boomverzorging. Weet je niet hoe dit moet? Geen probleem! In dit artikel leer je alles wat je kunt doen om jouw boom gezond en daarmee in topconditie te houden.

Boom gezond checkup Boom gezond? Neem eerst een grondig kijkje

Allereerst is het verstandig om je boom eens grondig te onderzoeken. Door op bepaalde onderdelen te letten, begrijp je de beginsituatie van jouw boom beter en kun je de boom gerichter onderhouden. Het is belangrijk om te letten op de volgende aspecten van je boom:

Let op: Als je hoog in de boom wilt controleren, vraag dan altijd of iemand de ladder wilt vasthouden die je tegen de boom zet. Draag voor de zekerheid ook altijd een helm.

plant van aanpak boom Een plan van aanpak maken

Wanneer je de hele boom onderzocht hebt, is het tijd om een plan van aanpak te maken. Ziet jouw boom er nog tiptop uit? Dan ben je snel klaar. Heeft jouw boom echter met problemen te kampen, dan zul je het nodige moeten investeren om grotere problemen te voorkomen.

gezond boomplan Het plan voor een gezonde boom

Wanneer jouw boom gezond is, kun je informatie opzoeken over het type boom dat je in je tuin hebt staan. De meeste bomen worden gesnoeid aan het einde van het najaar, omdat de boom dan de meeste bladeren hebben losgelaten en het een stuk gemakkelijker is om wild groeiende takken te snoeien. Wanneer je onderzoek hebt gedaan, zou je dit zelf kunnen doen. Toch is het bij een grote boom altijd verstandig om een professioneel bedrijf in te huren. Op die manier weet je zeker dat het snoeien van jouw grote boom veilig gebeurt. Ook blijft alles dat in de omgeving staat of ligt, zoals auto’s of daken van schuren, beschermd, omdat een professionele boomverzorger precies weet hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zware takken niet zomaar naar beneden storten.

boomverzorging

wortels groei Het plan wanneer wortels omhoog groeien

Als de wortels van jouw boom omhoog groeien, dan kan dit helaas reden zijn om jouw boom te laten rooien. Een boom rooien betekent dat deze kort wordt gezaagd, van boven naar beneden, en dat de boomstronk vervolgens verwijderd wordt. De grond wordt hiervoor opengehaald. Vervolgens kun je de grond vullen met grond óf een nieuwe, jonge boom waarvan je de wortels kunt geleiden. Er zijn namelijk mogelijkheden om de wortels van de boom laag te houden, hoewel het nog niet bewezen is dat dit na decennia nog altijd blijft werken.

Om de wortels van een jonge boom laag te houden, wordt de boom in een soort enorme plantenbak in de grond geplaatst. Deze plantenbak heeft geen bodem, maar wel zware en dikke randen. De wortels van de boom groeien onder deze bak, waardoor ze naar beneden worden gedrukt en dus meer energie moeten steken om naar boven te groeien dan wanneer ze naar beneden zouden groeien. Wil je jouw boom niet kwijt? Dan is het mogelijk om de wortels te laten bedekken met mulch. Laat een ervaren boomverzorger dit voor je doen, zodat de mulch met zekerheid genoeg voeding geeft aan de grond én de grond niet te hard wordt aangedrukt, zodat zuurstof en water er doorheen kunnen. Dit is echter geen goede oplossing wanneer de bestrating omhoog komt, de wortels op grond van de gemeente omhoog komen of op grond van je buren.

plaag of boomziekte Het plan voor een boom met een plaag of ziekte

De bestrijding van een plaag kun je het beste uit handen geven. Een professionele boomverzorger weet precies wat er nodig is om je boom zo goed mogelijk te verdedigen tegen de plaag en beschermen tegen een nieuwe plaag. Een plaag hoeft voor de boom niet een doodvonnis te betekenen, wanneer je het op tijd signaleert en zo snel mogelijk ingrijpt. Een plaag kan niet alleen voor de boom ongezond zijn, maar ook voor jou en alle andere mensen en dieren die met de plaag in aanraking komen. Neem dus direct contact op met een boomverzorger wanneer je iets signaleert. Ook wanneer je niet zeker weet of het al een probleem genoeg is, kun je het best iemand laten langskomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

goede takgroei Het plan voor een boom met gebroken en vreemd groeiende takken

Wanneer de boom lage takken groeit of lage takken gebroken zijn, kun je deze hoogstwaarschijnlijk zelf snoeien. Let wel goed op wanneer je dit doet! Onderzoek welke boomsoort je hebt, zodat je de boom snoeit op het beste moment. Sommige bomen gaan namelijk bloeden wanneer je ze op een verkeerd moment snoeit. Hoewel dit op lange termijn niet schadelijk hoeft te zijn voor de boom, kan het wel zijn dat de boom hierdoor verzwakt en meer vatbaar is voor plagen en ziektes. Wanneer de probleemtakken zijn weggehaald, kun je jouw boom onderhouden zoals beschreven onder het kopje ‘Het plan voor een gezonde boom’.

prachtige boom Jarenlang genieten van jouw prachtige boom

Wanneer je zeker weet dat jouw boom er weer goed bij staat, kun je jarenlang genieten van je boom in je droomtuin. Controleer je boom regelmatig, minimaal één keer bij elke seizoenswisseling. Zorg dat je mogelijke problemen altijd in de kiem smoort door je te verdiepen in snoeitechnieken voor de tuin voor bomen en door advies te vragen bij je vertrouwde boomverzorger. Het is altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen, al helemaal wanneer je een grote boom hebt. Dan hoeven jij en je buren zich geen zorgen te maken om de enorme boom die in jouw tuin staat te pronken.

Meer gezonde tuinkeuzes >>

[ Gastauteur Boom gezond en foto boomverzorging :] Groentechniek Klomp | [ Sfeerfoto boom gezond :] door Ryan Hafey op Unsplash.


Kies voor de groene nieuwsbrief

 

 

11-08-2023

Tags: Tuin Bomen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl