2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
5 Tips voor het plaatsen van een pergola

5 Tips voor het plaatsen van een pergola

[Gastbijdrage] Met een pergola kun je schaduw creëren in de tuin, maar kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als een mooie, stijlvolle toevoeging aan de tuin. Het maken van een pergola kost een beetje tijd, maar is niet erg lastig. De basis van een pergola bestaat uit houten balken en pergola verbindingsstukken. Daarnaast kun je kiezen voor een open dak met balken of het gebruik van een schaduwdoek. De pergola plaatsen kan je in vijf stappen, namelijk: 

Pergola uitmeten Stap 1: Uitmeten en de grond voorbereiden

Voordat je begint met het plaatsen van de pergola, is het belangrijk dat je een duidelijk ontwerp hebt en de pergola goed hebt uitgemeten. Wanneer alles goed is uitgemeten, kun je de gaten voor de palen uitgraven met behulp van een grondboor. Zorg ervoor dat de palen minimaal 60 cm de grond in kunnen, voor een stevige constructie. 

Pergola palen Stap 2: Bescherming van de palen

Zorg ervoor dat de palen beschermd zijn tegen houtrot voordat je ze in de grond plaatst. Dit kun je doen met een houtbeschermingsmiddel. Het gedeelte dat in de grond geplaatst wordt dient behandeld te worden. Zorg ervoor dat het goed is opgedroogd voordat je de palen in de bodem plaatst. 

verankeren pergola Stap 3: Veranker de palen

Wanneer het houtbeschermingsmiddel is opgedroogd, kun je de palen in de grond plaatsen. De hoogte van de pergola is geheel aan jou. Wij raden aan om een hoogte van ongeveer 240 cm aan te houden. Houd minimaal één meter en maximaal twee meter afstand tussen de palen voor een stevige fundering. Giet de gaten vol met snelcement, zodat de palen stevig in de grond staan. Het snelcement hardt snel in, dus zorg dat je palen direct recht en waterpas staan. Hierna kun je het namelijk niet meer veranderen. 

pergola maken

Bovenwerk van pergola Stap 4: Bovenwerk van pergola plaatsen

Monteer het bovenwerk met behulp van pergola verbindingsstukken. Het makkelijkst is om het bovenwerk eerst op de grond te maken, en vervolgens op de palen te plaatsen. Dit kun je het beste doen met minimaal twee mensen. Schroef het bovenframe vast aan de tuinpalen. Om je pergola extra goed te verstevigen, kun je schuine balken in de hoeken van je pergola plaatsen. 

afwerking pergola Stap 5: De afwerking van de pergola

In principe heb je nu het skelet van je pergola klaar. Je kunt er voor kiezen om houten balken boven op te plaatsen, maar een schaduwdoek is ook een goede optie. Met een schaduwdoek creëer je namelijk een verkoelende plek waar je in de zomer heerlijk kunt genieten. Wil je tijdens een zomerse regenbui ook blijven zitten? Bevestig dan een waterdicht schaduwdoek in de pergola. 

tuin pergola

Om je pergola extra mooi af te werken, kun je onderaan de palen een paar klimplanten plaatsen. Deze zullen naarmate ze groeien rondom de palen van de pergola omhoog klimmen. Na verloop van tijd heb je dus een prachtige pergola bedekt met groen! Onder je pergola kun je een heerlijke loungeset of een tuintafel plaatsen, zodat je kunt relaxen of gezellige etentjes in de buitenlucht kunt hebben. Om je pergola extra gezellig te maken is een slinger met lampjes een aanrader. Deze kun je aan de balken van de pergola hangen en 's avonds, wanneer het donker wordt, aanklikken. 

Meer tuinkeuzes >>

[ Gastauteur en productfoto's Pergola plaatsen :] Wovar | [ Sfeerfoto Pergola plaatsen :] door Randy Fath via Unsplash.


Kies voor de sfeervolle nieuwsbrief

 

 

25-07-2023

Tags: Tuin Pergola

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl