2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Kies een zorgmoestuin als gezondheidsproject

Kies een zorgmoestuin als gezondheidsproject

[Gastbijdrage] Graag besteden we aandacht aan de gezonde werking van een moestuin bij een zorginstelling voor de cliënten.

zorgmoestuin de vitale moestuin Zorgmoestuin De Vitale Moestuin

De Vitale Moestuin is hét gezondheidsproject voor zorginstellingen gebleken. Het is een duurzaam project waarmee je een complete, laagdrempelige moestuin incl. ondersteuning realiseert bij de (ver)zorginstelling. Als onderdeel van de dagactiviteiten. Met moestuin- en kookworkshops verbetert zo'n vitale moestuin de mobiliteit van en het eten voor de bewoners bij de instelling, direct voor de deur! De moestuin is afgestemd op de fysieke mogelijkheden van de bewoners door naar keuze verhoogde, rolstoelvriendelijke moestuinbakken, een goed toegankelijke kas en aardbeiplukpalen.

doelgroep zorgmoestuin De doelgroepen

Alle ouderen van de zorginstelling die actief of passief willen deelnemen aan het moestuinieren en aanverwante kookclub in afstemming met de keuken. Ook bezoekers mogen meedoen tijdens bezoek. Dit zal bezoek stimuleren.

zorgmoestuin buurt

belang zorgmoestuin Het maatschappelijk belang

Laagdrempelig activeren, vitaliseren en socialiseren van de ouderen bij de zorginstelling met als een doel kwaliteit van de zorg en daarmee het welzijn te verhogen door een beter en duurzamer leefmilieu en gezondere levensstijl. Onderzoek wijst uit dan volkstuinders langer leven. Gezondere bewoners en extra activiteiten zullen de zorgdruk en -lasten verlagen.

zorgmoestuin gemeente

aanpak zorgmoestuin De aanpak voor een zorgmoestuin

De Vitale Moestuin is mogelijk vanuit een intensieve coördinatie en inzet van partners op het kruisvlak van (ouderen)zorg & welzijn, duurzaamheid en re-integratie. Het zorgteeltplan is maatwerk o.b.v. beschikbare m², schoongrondverklaring, support, activiteitenruimte, smaak en wensen van de bewoners, instelling en de keuken.

De reguliere dagbesteding betrekt de bewoners van de zorginstelling bij De Vitale Moestuin. Het activiteitenprogramma wordt afgestemd op mensen, middelen, (zorg)behoeften en seizoenen. Ter ondersteuning is er documentatie-, instructie- en lesmateriaal (ook als workshop) beschikbaar. Je kunt natuurlijk ook zelf alvast een verhoogde moestuinbak maken en de nodige (gebruikte) tuinbouwmaterialen aanschaffen, ook voor een kas. Of integreer de moestuin in een van deze mooie tuinstijlen.

workshop zorgmoestuin Workshop zorgmoestuin aanvragen

Eerder kozen zorginstellingen Amsta (2 locaties) en Inovum al voor een Vitale Moestuin. De Vitale Moestuin werkt dan ook graag samen met partners naar een betere zorg! Vraag een workshop aan om de mogelijkheden te verkennen. Ook voor inspiratie!

 

Schrijf je in voor de, ook groene, gratis nieuwsbrief

 

 

15-01-2021

Tags: Tuin Hobby Maatschappij Moestuin

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl