2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Welk bordspel kies je voor welke leeftijd?

Welk bordspel kies je voor welke leeftijd?

Als je op zoek bent naar een leuk en uitdagend bordspel voor jouw kinderen, kan het lastig zijn om te weten welk spel het meest geschikt is voor hun leeftijd. Bordspellen zijn er namelijk in alle soorten en maten, met verschillende thema's en spelregels. In dit artikel vertellen we je welk bordspel het beste past bij welke leeftijdscategorie, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw kinderen.

kinderen 3 tot 5 jaar Voor kinderen van 3 tot 5 jaar: memoryspelletjes en lotto

Voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar oud zijn memory spelletjes en lotto's zeer geschikt. Deze spellen zijn eenvoudig van opzet en helpen kinderen bij het ontwikkelen van hun geheugen en concentratie. Bij een memory spel moet je bijvoorbeeld de juiste kaartjes bij elkaar zoeken, terwijl je bij een lotto spel de juiste plaatjes bij elkaar moet leggen. Beide spellen zijn leuk voor kinderen en kunnen zowel alleen als met anderen gespeeld worden.

welk bordspel 6 tot 8 jaar Voor kinderen van 6 tot 8 jaar: strategische spellen en quizzen

carcassonne bordspelKinderen tussen de 6 en 8 jaar oud zijn vaak al wat meer gevorderd in hun denk- en taalvermogen. Voor hen zijn strategische spellen en quizzen dan ook zeer geschikt. Strategische spellen als Carcassonne en Ticket to Ride zijn uitdagende bordspellen waarbij je op een slimme manier punten moet scoren.

Quizzen als Triviant en Qwizzed Junior zijn juist leuk voor kinderen die graag feitenkennis opdoen en hun algemene kennis willen testen.

bordspel kiezen Voor kinderen van 9 tot 12 jaar: complexe spellen en rollenspellen

Kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud zijn al wat meer ervaren in het spelen van bordspellen. Voor hen zijn complexe spellen als Catan en Pandemic zeer geschikt. Bij deze spellen moet je niet alleen tactisch denken, maar ook samenwerken met de andere spelers om te winnen.

Rollenspellen als Dungeons & Dragons zijn juist leuk voor kinderen die graag in een fantasiewereld duiken en zich willen verplaatsen in een karakter.

tieners en bordspellen Voor tieners en volwassenen: uitdagende en competitieve spellen

axis allies bordspellenTieners en volwassenen zijn vaak op zoek naar meer uitdagende en competitieve spellen. Spellen als Risk en Axis & Allies zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor spelers die graag tactisch denken en hun tegenstanders willen verslaan. Ook spellen als Ticket to Ride, Mahjong Solitaire en Catan zijn leuk voor deze doelgroep, omdat deze spellen wat meer diepgang hebben dan de spellen voor kinderen.

ZoKiesJe.nl-tip: let op de spelregels én de duur van het spel

Bij het kiezen van een bordspel is het belangrijk om niet alleen naar de leeftijd van de spelers te kijken, maar ook naar de spelregels en de duur van het spel. Sommige spellen zijn bijvoorbeeld heel complex en duren lang, terwijl andere spellen juist kort en eenvoudig zijn. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het aantal spelers dat nodig is om het spel te spelen. Sommige spellen zijn namelijk alleen geschikt voor twee spelers, terwijl andere spellen juist met een grotere groep gespeeld kunnen worden.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de interesses en vaardigheden van de spelers. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in digitale spelletjes of in dieren dan in geschiedenis, terwijl andere kinderen juist meer interesse hebben in wetenschap. Kies daarom een spel dat past bij de interesses van de spelers en bij hun vaardigheden.

Welk bordspel is jouw keuze?

Bordspellen zijn meer dan een leuke en uitdagende manier om tijd door te brengen:

"Spellen kunnen oplossingen bieden bij complexe problemen" | Faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM), TU Delft.Het kiezen van het juiste spel kan echter lastig zijn, vooral als je niet bekend bent met de verschillende spellen en leeftijdscategorieën. Door rekening te houden met de leeftijd van de spelers, de spelregels en de duur van het spel, en de interesses en vaardigheden van de spelers, kun je echter een weloverwogen keuze maken voor het beste bordspel voor jouw kinderen. Hopelijk heb je met dit artikel een beter idee gekregen van welk bordspel het beste past bij welke leeftijdscategorie. Veel speelplezier!

Meer apps & games >>

[Foto welke bordspel door Nicola Barts via Pexels | Artikel welk bordspel in samenwerking met Spellenhuis]


Ja, stuur mij updates zoals over welk bordspel spelen via de speelse nieuwsbrief 

24-04-2023

Tags: Apps & Games Hobby Spellen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl