2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Waar zijn bloemencorso's? Kies de mooiste uit!

Waar zijn bloemencorso's? Kies de mooiste uit!

Bloemencorso's zijn een van de meest spectaculaire en kleurrijke evenementen ter wereld. Ze zijn beroemd om hun prachtige bloemen, indrukwekkende praalwagens en uitbundige feesten. Er zijn honderden bloemencorso's over de hele wereld, dus het kan moeilijk zijn om te kiezen welke je moet bezoeken. Gelukkig zijn er een aantal factoren die je kunt overwegen bij het kiezen van de mooiste bloemencorso's. ZoKiesJe.nl geeft je hier een overzicht van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden en een lijst van 10 toppers van bloemencorso's in Nederland. Dat zijn ze allemaal!

Locatie en seizoen Locatie en seizoen

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een bloemencorso is de locatie en het seizoen waarin het plaatsvindt. Sommige bloemencorso's worden gehouden in de lente, terwijl andere in de zomer of zelfs in de herfst plaatsvinden. De meeste bloemencorso's worden gehouden in Europa, maar er zijn ook evenementen in andere delen van de wereld, zoals Zuid-Afrika, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Bedenk waar en wanneer je wilt reizen en zoek vervolgens naar bloemencorso's die in die periode en regio worden gehouden.

Thema en ontwerp Thema en ontwerp

Elke bloemencorso heeft een eigen thema en ontwerp. Sommige corso's hebben historische thema's, terwijl andere een hedendaagse stijl hebben. Het is belangrijk om te kijken naar het thema en ontwerp van een bloemencorso om te zien of het je aanspreekt. Misschien ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in een bloemencorso met een romantisch thema, of juist een met een futuristisch ontwerp. Kies een corso dat past bij jouw interesses en voorkeuren.

flower parade lentefeest

Kosten en bereikbaarheid bloemencorso's Kosten en bereikbaarheid

De kosten en bereikbaarheid van een bloemencorso zijn ook belangrijke factoren om te overwegen. Sommige bloemencorso's zijn gratis toegankelijk, terwijl andere een toegangsprijs hebben. Daarnaast zijn er ook kosten verbonden aan reizen, accommodatie en eten en drinken. Het is belangrijk om een budget op te stellen en te kijken welke bloemencorso's binnen je budget vallen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de bereikbaarheid van een bloemencorso. Is het makkelijk te bereiken met de auto, trein of bus? En is er voldoende accommodatie in de buurt?

Duur en grootte corso's Duur en grootte

De duur en grootte van een bloemencorso kunnen ook van invloed zijn op je keuze. Sommige bloemencorso's duren slechts een dag, terwijl andere meerdere dagen duren. Het is belangrijk om te kijken naar de duur van een corso om te zien of het past in je reisplanning. Daarnaast is de grootte van een corso ook belangrijk. Sommige corso's zijn klein en intiem, terwijl andere enorme evenementen zijn met honderden praalwagens en duizenden bezoekers. Kies een corso dat past bij jouw voorkeuren en wat je aankan.

Tradities en festiviteiten Tradities en festiviteiten

Bloemencorso's gaan niet alleen over praalwagens en bloemen, maar ook over tradities en festiviteiten. Veel bloemencorso's hebben bijvoorbeeld optochten met folkloristische klederdracht, muzikale optredens en vuurwerkshows. Het is belangrijk om te kijken naar de tradities en festiviteiten van een bloemencorso om te zien of het past bij jouw interesses en wat je wilt meemaken tijdens je reis.

Milieu en duurzaamheid Milieu en duurzaamheid

Als je geeft om het milieu en duurzaamheid, is het belangrijk om te kijken naar de inspanningen van een bloemencorso op dit gebied. Sommige bloemencorso's maken gebruik van duurzame materialen en verminderen hun ecologische voetafdruk, terwijl andere nog steeds veel afval produceren en schade toebrengen aan het milieu. Kijk naar de milieuvriendelijke inspanningen van een corso om te zien of het past bij jouw waarden en principes.

De mooiste bloemcorso's in Nederland De mooiste bloemcorso's in Nederland

praalwagen in noordwijk

Als je van bloemen houdt, dan mag je de prachtige bloemcorso's in Nederland zeker niet missen! Elk jaar worden er verschillende bloemencorso's georganiseerd in verschillende regio's van het land. Deze 10 kleurrijke en creatieve festivals trekken duizenden bezoekers van over de hele wereld aan:

1. Bloemencorso Bollenstreek

bloemencorso bollenstreekBloemencorso Bollenstreek is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland, dat plaatsvindt in de lente. Het hoogtepunt van deze week is de kleurrijke parade van praalwagens, versierd met prachtige bloemen, die van Noordwijk naar Haarlem rijdt langs een route van maar liefst 42 kilometer! Het is een fantastisch spektakel dat duizenden mensen trekt om te genieten van de kleurrijke optocht. Elk jaar worden er zo'n twintig wagens versierd met bloemen, die allemaal een eigen thema hebben. Het evenement is een viering van de lente en de bloemenindustrie van de Bollenstreek, die wereldwijd bekend is. Het Bloemencorso Bollenstreek is een must-see evenement voor iedereen die van kleur en bloemen houdt!

2. Bloemencorso Zundert

corso zundertBloemencorso Zundert is het grootste bloemencorso van Nederland en wordt elk jaar gehouden op de eerste zondag van september. Het is een uniek evenement waarbij twintig buurtschappen uit de regio Zundert strijden om de beste bloemenwagen.

Elke wagen is gemaakt van duizenden dahlia's en elk jaar is er een ander thema. Het corso trekt meer dan 50.000 bezoekers en is een geweldige ervaring voor het hele gezin.

3. Bloemencorso Lichtenvoorde

bloemencorso lichtenvoordeBloemencorso Lichtenvoorde is een van de oudste bloemencorso's van Nederland en wordt al meer dan 80 jaar gehouden. Het evenement vindt plaats op de tweede zondag van september en trekt elk jaar meer dan 50.000 bezoekers. Tijdens het corso rijden er tientallen prachtige wagens door de straten van Lichtenvoorde, versierd met meer dan een miljoen dahlia's. Naast de bloemenwagens zijn er ook muzikale optredens en een braderie.

4. Bloemencorso Valkenswaard

mooiste bloemencorso valkenswaardBloemencorso Valkenswaard wordt gehouden op de tweede zondag van september en is een van de grootste evenementen van de regio. Tijdens het corso rijden er prachtige wagens door de straten van Valkenswaard, versierd met meer dan een miljoen dahlia's. Het evenement trekt meer dan 30.000 bezoekers en er zijn ook andere activiteiten zoals muziekoptredens en straattheater.

Extra bijzonder is dat dit bloemncorso net als veel andere corso's sinds eind 2021 ook echt onderdeel is van onze landelijke corsocultuur. Bloemcorso Valkenswaard staat namelijk officieel op de internationale Unesco lijst. Voluit heetydeze lijst de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.

5. Bloemencorso Eelde

bloemencorso eeldeBloemencorso Eelde vindt plaats op de eerste zondag van september en is een van de grootste evenementen van het Noorden van Nederland. Tijdens het corso rijden er prachtige wagens door de straten van Eelde, versierd met duizenden dahlia's. Naast de bloemenwagens zijn er ook muziekoptredens en andere activiteiten. Het evenement trekt elk jaar meer dan 25.000 bezoekers.

Het Bloemencorso Eelde onderscheidt zich van andere corso's in Nederland vanwege de unieke creatieve ontwerpen van onze ontwerpersgroep, en de combinatie van dahlia's met snijbloemen en andere natuurlijke materialen. De uitbeelding wordt versterkt door passend geklede en geschminkte figuranten. Dit corso gaat verder dan alleen een tentoonstelling van bloemen, met muziek op zowel de corsowagens als in de stoet, theater en diverse andere vormen van amusement die een mix creëren die het corso zo bijzonder maakt.

6. Bloemencorso Leersum

bloemencorso leersum logoBloemencorso Leersum is een kleinschaliger evenement, maar niet minder indrukwekkend. Het corso vindt plaats al tientallen jaren plaats op de derde zaterdag van augustus en trekt elk jaar duizenden bezoekers. Tijdens het corso rijden er prachtige wagens door de straten van Leersum, versierd met duizenden bloemen. Naast de bloemenwagens zijn er ook muziekoptredens en andere activiteiten.

Wat begon als een stoet van versierde fietsen ter ere van de verjaardag van Koningin Wilhelmina ongeveer 70 jaar geleden, is van generatie op generatie doorgegeven en uitgegroeid tot het grootste evenement van de gemeente Utrechtse Heuvelrug: het bloemencorso in Leersum. De praalwagens, vol met dahlia's, worden allemaal gebouwd in en rondom Leersum. Bouwgroepen, bestaande uit gezinnen die samen kleine wagens bouwen tot grote groepen vrienden, buren en verenigingen die grote wagens bouwen, zijn maanden bezig met lassen en bouwen. Iedereen die dat wil kan een wagen bouwen.

7. Flower Parade Rijnsburg

logo rijnsburgscorsoDit bloemencorso in Rijnsburg met de naam Flower Parade Rijnsburg is een van de oudste bloemencorso's van Nederland en wordt elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van augustus. Het evenement trekt duizenden bezoekers en bestaat uit prachtige bloemenwagens die door de straten van Rijnsburg rijden. De wagens zijn gemaakt van verschillende soorten bloemen en hebben vaak een thema. Naast het corso zijn er ook andere activiteiten zoals een braderie en live muziek.

Het evenement wordt ook wel een rijdend bloementheater genoemd, omdat het bestaat uit praalwagens, muziekwagens, met bloemen versierde personenauto's en muziekkorpsen. Bovendien worden de thema's op de praalwagens ondersteund en uitgebeeld door meer dan 100 figuranten.

8. Bloemencorso Vollenhove

bloemcorso vollenhove logoBloemencorso Vollenhove vindt plaats op de tweede zaterdag van augustus en is een van de grootste bloemencorso's van Nederland. Tijdens het corso rijden er prachtige bloemenwagens door de straten van Vollenhove, versierd met duizenden bloemen. Elk jaar is er een ander thema en de wagens worden gemaakt door verschillende buurtschappen uit de regio.

In de straten van Vollenhove rijden diverse huizenhoge voertuigen, wat zorgt voor een spectaculaire optocht! Verschillende topkorpsen en fanfares uit binnen- en buitenland begeleiden de parade met muziek. Naast het corso zijn er ook andere activiteiten zoals een braderie en live muziek.

9. Bloemencorso Sint Jansklooster

corso kloosterBloemencorso Sint Jansklooster vindt plaats op de vierde vrijdag van augustus en is een van de meest unieke bloemencorso's van Nederland. Tijdens het corso rijden er prachtige wagens door de straten van Sint Jansklooster, versierd met duizenden bloemen. Wat dit corso zo bijzonder maakt, is dat de wagens niet alleen van bloemen zijn gemaakt, maar ook van groenten en fruit. Het corso trekt elk jaar duizenden bezoekers en is een geweldige ervaring voor het hele gezin.

10. Bloemencorso Loenhout (België)

logo bloemencorso loenhout Hoewel dit geen Nederlands bloemencorso is, willen we het toch benoemen omdat het net over de grens in België plaatsvindt en zeer de moeite waard is om te bezoeken. Bloemencorso Loenhout wordt elk jaar gehouden op de laatste zondag van augustus en is een van de grootste bloemencorso's van België. Tijdens het corso rijden er prachtige wagens door de straten van Loenhout, versierd met duizenden bloemen. Het corso trekt elk jaar duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

Waar zijn bloemencorso's? Hier dus en zo kies je!

Het kiezen van de mooiste bloemencorso's kan een uitdagende taak zijn, maar door rekening te houden met bovengenoemde factoren kun je een weloverwogen beslissing maken. Locatie, seizoen, thema, ontwerp, kosten, bereikbaarheid, duur, grootte, tradities, festiviteiten, milieu en duurzaamheid zijn allemaal belangrijke zaken om te overwegen bij het kiezen van een bloemencorso. Zorg ervoor dat je een corso kiest dat past bij jouw interesses, voorkeuren en budget, en geniet van een spectaculaire ervaring vol prachtige bloemen, indrukwekkende praalwagens en feestelijke tradities.

Of je nu van bloemen houdt of gewoon een geweldige dag uit wilt hebben, een bloemencorso is dus zeker de moeite waard om te bezoeken. Elk corso is uniek en biedt een prachtig spektakel van kleuren en geuren. Dus waar wacht je nog op? Plan je bezoek aan een van de mooiste bloemencorso's van Nederland (of net over de grens in België) en geniet van deze kleurrijke traditie!

Ben je toch niet in de gelegenheid om de mooiste bloemencorso's te beklijken? Omroep MAX zendt meestal de hoogtepunten van bekende bloemencorso's uit. Of bekijk gewoon de fotogalerijen op de websites van de mooiste bloemencorso's.

Meer feestelijkheden in onze maatschappij >>

[ Foto's in dit redactieartikel Waar zijn bloemencorso's :] Bloemencorso Bollenstreek: © MAX Bloemencorso Bollenstreek | Praalwagen lentefeest van Paul Vis via Pixabay onder de contentlicentie | Praalwagen gezicht in Noordwijk via Pixabay onder de contentlicentie.

26-08-2023

Tags: Maatschappij Eropuit Festiviteiten

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl