2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Wat doen met Koningsnacht? Alle activiteiten!

Wat doen met Koningsnacht? Alle activiteiten!

Koningsnacht is een feestelijke avond die elk jaar plaatsvindt op de avond voor Koningsdag. In heel Nederland worden er verschillende activiteiten georganiseerd om deze avond te vieren. In dit artikel vind je een toelichting over deze speciale avond en nacht maar vooral een praktisch overzicht van de leukste activiteiten die je kunt doen tijdens Koningsnacht 2024, ook in de grote steden!

uitleg Koningsnacht Koningsnacht 2024 hoezo?

Koningsnacht is dus de avond voor Koningsdag, een nationale feestdag in Nederland ter ere van de verjaardag van onze koning. Koningsnacht begint op vrijdag 26 april en gaat door tot in de vroege uren van 27 april. Tijdens deze nacht vinden er door het hele land verschillende festiviteiten plaats, zoals concerten, straatfeesten, en vrijmarkten. Veel steden en dorpen organiseren speciale evenementen zoals Koningsnacht markten en pub crawls. De sfeer tijdens Koningsnacht is uitbundig en feestelijk, het liefst in oranje natuurlijk. Zo feesten we tot de vroege ochtend. Kortom, Koningsnacht is een belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse feesttraditie en een gelegenheid om gezellig en ongedwongen samen te komen en te genieten van de festiviteiten ter ere van de koning.

Koning Willem-Alexander

Koningsnacht festivals 2023 Koningsnacht festivals 2024

Tijdens Koningsnacht worden er in verschillende steden festivals georganiseerd. Deze festivals hebben vaak een line-up van bekende artiesten en dj's en bieden de mogelijkheid om te dansen en te feesten tot in de late uurtjes. Een trits bekende festivals zijn:

Koningsnacht markten Koningsnacht markten in 2024

Een andere leuke activiteit om te doen tijdens Koningsnacht is het bezoeken van een markt. Op veel plaatsen worden er markten georganiseerd waar je kunt genieten van lokale delicatessen, souvenirs kunt kopen of gewoon kunt rondkijken. De meest bekende markt is de Vrijmarkt die op Koningsdag wordt gehouden, maar ook op Koningsnacht zijn er al verschillende markten te vinden.

Koningsnacht optochten

In sommige steden worden er optochten georganiseerd tijdens Koningsnacht. Deze optochten zijn kleurrijk en feestelijk en worden meestal georganiseerd door lokale verenigingen of clubs. De optochten zijn een leuke manier om de feestvreugde te verhogen en om te genieten van de creativiteit van de deelnemers.

Koningsnacht pub crawls Koningsnacht pub crawls

pubcrawl koningsnacht 2023

Een pub crawl is een activiteit waarbij je met een groep mensen verschillende kroegen en bars bezoekt. Tijdens Koningsnacht worden er in sommige steden speciale pub crawls georganiseerd, waarbij je met andere feestvierders door de stad trekt en verschillende bars bezoekt. Het is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van de feestelijke sfeer in de stad.

Koningsnacht vuurwerk Koningsnacht vuurwerkshows

vuurwerkshow Koningsnacht

Als afsluiting van Koningsnacht worden er op sommige plaatsen vuurwerkshows georganiseerd. Deze shows zijn spectaculair en trekken vaak veel bezoekers. Het is een mooie manier om de avond af te sluiten en te genieten van een laatste knallend moment voordat Koningsdag begint.

Koningsnacht 2023 steden Wat doen met Koningsnacht 2024 in de grote steden

Natuurlijk zijn er in veel steden in Nederland leuke activiteiten te doen tijdens Koningsnacht 2024. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de grootste steden in Nederland en welke activiteiten er in deze steden worden georganiseerd:

Koningsnacht 2024 in Amsterdam

In Amsterdam worden er verschillende festivals georganiseerd zoals Happy Feelings Koningsnacht, Het Koningsparadijs en PIV Warehouse edition. Ook zijn er veel optochten en pub crawls te vinden veel leuke events in de horeca. Daarna is de vrijmarkt al vroeg op Koningsdag natuurlijk een must-visit.

Koningsnacht 2024 in Rotterdam

De Koninklijke familie vierde vorig jaar nog Koningsdag in Rotterdam maar ook in 2024 is Koningsnacht in 010 heel feestelijk. In Rotterdam worden er jaarlijks grote Koningsnacht festivals georganiseerd: TIKTAK Kingsnight, Eatbrain Indoor Festival en Helden van Oranje Rotterdam. Ook zijn er veel feesten in de verschillende bars en clubs te vinden.

'Koningsnach' 2024 in Den Haag

The Life I Live in Den Haag is volgens traditie hét feest tijdens de avond voor onze Koningdag. Dit jaar is het alweer de 12e editie van 'THE LIFE I LIVE'. Het is de opvolger van de enige echte 'Koningsnach'. In Den Haag kun je verder genieten van leuke optochten en er worden ook hier verschillende feesten en pub crawls georganiseerd. Ook is er een grote vrijmarkt te vinden.

Koningsnacht 2024 in Utrecht

In Utrecht is er een groot festival genaamd het BEAT-RIX Kings­day en zijn er verschillende feesten en optochten te vinden. Ook is er een grote vrijmarkt in het centrum van de stad.

Koningsnacht 2024 in Groningen

In Groningen worden er verschillende festivals en feesten georganiseerd, zoals De Helden van Oranje, Happy Feelings Koningsnacht en A Paradigm of Excellence: King's Night. Ook kun je genieten van de gezelligheid op de Grote Markt.

Naast deze steden zijn er natuurlijk nog veel meer steden en dorpen waar leuke activiteiten worden georganiseerd tijdens Koningsnacht. Check daarom altijd even de lokale Oranjeverenigingen van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en hun evenementenkalender om te zien wat er bij jou in de buurt te doen is.

Voor iedereen wel wat te doen

Er zijn dus echt tal van leuke activiteiten om te doen tijdens Koningsnacht '24. Of je nu van festivals houdt, graag over de markt slentert, wilt dansen tot in de late uurtjes of gewoon wilt genieten van een spectaculaire vuurwerkshow, er is voor iedereen wat te doen. Kies maar uit, vergeet niet om je veilig te gedragen en te genieten van de feestelijke sfeer. Fijne Koningsnacht en kijk hier wat je de volgende dag kunt doen tijdens Koningsdag 2024!

Jouw Koningsnacht-tip

Mis je iets en heb je een uitgaanstip voor Koningsnacht in 2024? Laat het weten via onze contactpagina.

Meer over onze feestdagen >>

[Foto's Wat doen met Koningsnacht 2024 via Pexels: Optreden van Wendy Wei | Koning Willem-Alexander, beeld: © RVD | Pub crawl van Yaroslav Shuraev | Vuurwerkshow van Marc Schulte]

26-04-2024

Tags: Maatschappij Feestdagen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl