2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Geen pensioen? Zet deze stappen voor later!

Geen pensioen? Zet deze stappen voor later!

[Gastbijdrage] Veel mensen hebben het geluk dat hun werkgever bijdraagt aan hun pensioen. Zij bouwen via hun werkgever pensioen op en zijn ervan verzekerd dat ze na hun pensioenleeftijd een vast inkomen hebben. Sommige organisaties kiezen er echter voor om geen pensioenregeling aan te bieden aan hun werknemers. Als je geen pensioen via je werkgever opbouwt, is het belangrijk om zelf actie te ondernemen om je financiële toekomst veilig te stellen. Hieronder geven we je een aantal tips om zelf pensioen op te bouwen.

vroeg pensioenopbouwen Begin zo vroeg mogelijk

Hoe eerder je begint met het opbouwen van pensioen, hoe meer tijd je hebt om te sparen en beleggen. Zelfs kleine bedragen kunnen op de lange termijn flink groeien. Begin daarom zo vroeg mogelijk met zelf je pensioen regelen.

pensioenrekening Open een pensioenrekening

Je kunt zelf een pensioenrekening openen en hier maandelijks geld op storten. Een voorbeeld hiervan is een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Bij deze rekeningen profiteer je van fiscale voordelen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Beleggen voor pensioen Beleggen voor pensioen

Beleggen voor pensioen kan ook een interessante optie zijn. Door te beleggen kun je mogelijk een hoger rendement behalen dan met sparen. Echter, beleggen brengt ook meer risico met zich mee. Zorg daarom dat je je goed laat informeren voordat je begint met beleggen.

fiscale voordelen Maak gebruik van fiscale voordelen

Als je zelf pensioen opbouwt, kun je gebruikmaken van verschillende fiscale voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij sparen voor je pensioen. Ook zijn de premies die je betaalt voor een lijfrenteverzekering aftrekbaar van je belastbaar inkomen.

pensioenhoogte Wees realistisch

Het is belangrijk om realistisch te zijn over de hoogte van je pensioen. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van wat je kunt verwachten na je pensioenleeftijd. Zo kun je op tijd actie ondernemen als blijkt dat je pensioen niet voldoende is om van te leven.

Meer financiële keuzes >>

[Gastauteur: BrightPensioen | Foto geen pensioen van: Yaroslav Shuraev via Pexels]


Schrijf je in voor de toekomstige nieuwsbrief

 

 

04-04-2023

Tags: Pensioen Financiën Maatschappij

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl