2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je met stemhulpen jouw partij. Stem!

Zo kies je met stemhulpen jouw partij. Stem!

De verkiezingen staan weer voor de deur en wel op 22 november 2023. Dan zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Weet jij al wat je gaat kiezen? En weet je zeker dat het nieuwe verkiezingsprogramma het beste klopt met jouw maatschappelijke wensen? Controleren kan in ieder geval nooit kwaad. Vergelijk de uitkomst op een kieswijzer met jouw bekende politieke voorkeur. Of beter nog: probeer er meerdere en vergelijk de uitkomsten! Door rekening te houden met alle punten uit alle verkiezingsprogramma's vul je straks met vol vertrouwen het juiste hokje rood. Daarom zetten we hier de verschillende, handige stemhulpen voor je op een rij.

Alle stemhulpen voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2023 op een rij

Wat de beste stemwijzer is? Oordeel zelf... Zo kun je de partij vinden wiens gedrag je vertrouwt én volgens jou de juiste visie heeft voor de toekomst. Het verschilt wel per kieswijzer wanneer deze actief is voor de komende verkiezingen. In onderstaand overzicht laten we deze doelgroepstemwijzers buiten beschouwing en raadpleeg de diverse stemhulpjes en stemwijzers hier over specifieke onderwerpen. Opmerkelijk is dat de verschillende stem- en kieswijzers het uitbrengen van een blanco stem niet benoemen...

Inhoud:

burgeragenda stemhulp Stemnogwijzer.nl

stem nog wijzerKies nu slimmer met deze stemhulpen. In plaats van simpelweg eens of oneens te kiezen, selecteer je bij elk onderwerp uit 5 verschillende oplossingen en ontvang je advies per onderwerp. Dit geeft je een genuanceerder beeld van welke partij het beste bij jou past. Welke partij verdient jouw stem? Deze gratis stemadviezen worden je aangeboden door Rudy van Belkom in samenwerking met Het Nieuwe Kiezen.

Probeer stemhulpen van Stemnogwijzer >>

slim kiezen stemhulpen Slimmer-kiezen.nl

Slimmer kiezen stemhulp

Deze stemkeuzehulp is een project van de studenten van Fontys Eindhoven (de Minor Data Driven Business Solutions) met technische ondersteuning van EyeOnText en onder begeleiding van Flooid. Slimmer kiezen doe je heel toepasselijk per motie. Dat doen de partijen immers ook in de kamer. Het doel van de tool is dat je jouw stemgedrag kunt vergelijken, met het stemgedrag van de partijen uit de Tweede Kamer. Je matcht met deze interactieve kieswijzers zo aan de hand van overeenkomend stemgedrag.

Probeer Slimmer-kiezen.nl >>

stemwijzer stemhulpen StemWijzer.nl

stemhulpen

Dit is een heel bekende interactieve kieswijzer van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat met veel aandacht van de media. De StemWijzer helpt je logischerwijze de partij te kiezen die het beste bij je past. In de vergelijking neemt de stemwijzer ook de kleine(re) partijen mee.

Probeer stemwijzer.nl >>

kieskompas stemhulp Kieskompas.nl 

stemkeuze partij gedrag

Hier maak je een uitgebreidere analyse van alle keuzemogelijkheden. Kieskompas is onafhankelijk, heeft wetenschappelijke roots en is ingebed in de academische gemeenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam. De visie van Kieskompas is dat jouw beste keuze er volkomen helder moet zijn maar ook waarop je deze baseert. Kiezen is nu nog makkelijker met avatar Steffie van Leer Zelf Online. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Zij kan je ook helpen om je Kieskompas in te vullen. Zo kan iedereen een doordachte politieke keuze maken deze verkiezingen.

Probeer Kieskompas.nl >>

Partijgedrag stemkeuzehulp Partijgedrag.nlpartijgedrag stemkeuzehulp 

Dit is geen interactieve kieswijzer maar toont schematisch de diverse partijstandpunten. Zo heb je een heel breed overzicht waarbij je ook de diepte in kunt gaan op een bepaald politiek onderwerp. Bijzonder is dat je op partijgedrag.nl, de naam zegt het al, kunt zien hoe partijen zich daadwerkelijk hebben gedragen. Je leest er ook partijprogramma's. Partijgedrag is onafhankelijk en van Solveware.

Probeer Partijgedrag.nl >>

stemmentracker stemmen keuzehulp Stemmentracker.nlstemhulpen stemmentracker

De Stemmen­Tracker, net als de Stemwijzer ook van ProDemos, werkt ook anders. Deze 'omgekeerde StemWijzer' gaat niet over wat partijen beloven in verkiezingstijd maar over wat partijen hebben gestemd in de Tweede Kamer. Je vergelijkt er het stemgedrag van politieke partijen met je eigen mening. Zo zie je met welke partij je de meeste overeenkomsten hebt. Doen de fracties in de Tweede Kamer wat je van hen verwacht?

Probeer Stemmentracker.nl >>

kieswijzer politieke partijen stemhulpen Kieswijzer Welkepartijpastbijmij.nlkieswijzer stemkeuze

Op deze Kieswijzer krijg je verschillende vragen voorgelegd over politieke issues. Zo kom je er achter welke politieke partij bij jou past voor de komende verkiezingen. Op de site staat erg beperkte informatie over dit initiatief, alleen een linkje naar de drie initiatiefnemers. Welke partij past bij jou?

Probeer de Kieswijzer >>

kieswijzer nu.nl Kieswijzer NU.nlkieswijzer nu.nl proberen

Met de eigen kieswijzer van en op nu.nl kan je bekijken welke partij het best bij jouw mening past. Met deze kieswijzer geef je bij 30 stellingen met een slider aan in welke mate je het ergens mee eens bent. Deze kieswijzer is een initiatief van DPG Media Nederland samen met onderzoeksbureau iVOX. en is ook gecheckt door de politieke redacties van NU.nl en het AD. Ook jouw data worden anoniem verwerkt.

Probeer de NU.nl Kieswijzer >>

standpunten stemgids De Stemgids

de stemgidsBen je nog onzeker over je keuze voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen? De Correspondent heeft de meningen van negen deskundige correspondenten verzameld, die hun inzichten delen over de cruciale onderwerpen die een rol spelen in deze verkiezingen. Daarnaast hebben zij grondig onderzoek gedaan naar de partijprogramma's. Met behulp van De Stemgids van Simon van Teutem, columnist, kun je je weg vinden in de standpunten van de verschillende partijen omtrent de meest essentiële kwesties van onze tijd.

Partijstandpunten per thema >>

Keezer’s Quest stemwijzer Keezer’s Quest

zondag met lubach questDeze ludieke stemwijzer in gamevorm is een creatieve vondst van Arjen Lubach van het VPRO-programma 'Zondag met Lubach' op NPO2. Keezer’s Quest kun je het beste spelen op je computer maar met uitleg ook op een iPhone. Het oogt met de weinige pixels als die bekende eerste 8-bits games. Je loopt met je hondje door een woud en maakt keuzes in dilemma's. Grappig zijn de kwinkslagen naar de Tweede Kamer zoals Henk Trol, het Gilde voor de Vrijheid en ook een voor de Dieren. Met jouw antwoorden op de stellingen in de verschillende levels krijg je toch een serieus stemadvies. Het spel is ook elke keer anders met andere dilemma's. Welke vlag wordt er voor jou gehesen? 

Probeer de Keezer’s Quest >>

Het KiesHart stemwijzer Het KiesHart

kieshartWil je graag ontdekken welke Tweede Kamerleden overeenkomsten vertonen met jouw standpunten en interesses? Deze vergelijking is geen aanbeveling om op te stemmen, maar het benadrukt dat parlementariërs, als individuen, soms gelijkenissen met ons kunnen vertonen. Belangrijk om te vermelden is dat er geen deelnemende kandidaten zijn van de partijen ChristenUnie (CU), Nederlandse Sociaal-Culturele beweging (NSC), Partij voor de Vrijheid (PVV), en DENK in deze vergelijking. Deze stemwijzer Kieshart is een initiatief van Hart van Nederland (Talpa Network) en KiesKompas.

Wie lijkt op jou? >>

Peilingen verkiezingen meewegen?

Natuurlijk is het ook leuk en nuttig om de actuele verkiezingen in de gaten te houden. Zo herken je bijvoorbeeld de invloed op het kiezersgedrag van politieke gebeurtenissen. Misschien wil je zelfs wel strategisch kiezen met het oog op een bepaalde coalitie. Handig daarvoor zijn de peilingwijzers die Nederland rijk zijn zoals bijvoorbeeld de Peilingwijzer van Tom Louwerse van de Universiteit Leiden. De wijzer combineert de peilingen van de verkiezingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar. Je kunt er de volgende zaken bekijken:

Blanco stem uitbrengen?

Als kiezer heb je tot slot ook de mogelijkheid om blanco te stemmen, wat inhoudt dat je geen enkel vakje op het stembiljet aankruist. Het uitbrengen van een blanco stem, vergelijkbaar met het niet uitbrengen van een stem, heeft echter geen impact op de zetelverdeling. Bij het bepalen van de uitslag en de kiesdeler worden alleen stemmen op individuele kandidaten meegeteld. Weet dat een blanco stem niet automatisch naar de grootste partij gaat. Blanco en ongeldige stemmen worden echter wel meegeteld bij het vaststellen van de opkomst, oftewel het aantal mensen dat heeft gestemd. Het aantal blanco en ongeldige stemmen wordt apart vermeld in het verslag van de verkiezingsdag.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen blanco te stemmen bij verkiezingen. Enkele mogelijke redenen zijn:

Overzicht van de stemhulpen compleet?

Veel plezier bij het volgen van de politiek, de verkiezingsstrijd en het maken voor een voor jou beste stemkeuze al dan niet met de voor jou beste stemwijzer. Wil je ook nog het naadje van de kous weten over de werking van de verkiezingen? Lees dan meer op Parlament.com.

Weet je nog een andere algemene stemhulp of heb je een andere tip of leuke ervaring met een stemkeuzewijzer? Laat het dan weten.

Meer over onze maatschappij >>


Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

 

22-11-2023

Tags: verkiezingen politiek maatschappij stemmen stemhulpen verkiezingen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl