2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je uit online website builders in 2021

Zo kies je uit online website builders in 2021

Als je op een verjaardag laat vallen dat je een site nodig hebt dan heeft iedereen wel een mening of een mannetje. Dat is niet zo vreemd want Nederland telt ruim 2 miljoen websites. Voor bedrijven met producten, diensten of projecten, maar ook voor jezelf. Bijvoorbeeld met een site over je hobby, als blogger of om je online te profileren op de arbeidsmarkt. De mogelijkheden om een website te realiseren zijn ook nog eens legio. Dus hoe maak je de webbouwkeuze die bij je past? Voor nu en voor straks? Met deze website builders ben je zo online!

online website builders Online website builders beoordeeld in 2021

In dit artikel maken we je graag wegwijs in het land van de webbouw waaronder de online website builders. Welke zijn er, wat kan je ermee en past het bij je voor nu én voor straks? Deze zakelijke vergelijking van acht online websitemakers (excl. webshops) geeft daarom ook inzicht in de kosten en de flexibiliteit. Ons onderzoek is gebaseerd op de weergave op de genoemde sitemakers in oktober 2021 en er zijn geen rechten aan te ontlenen.

zelf online website maken Website maken: van uitbesteden tot zelf doen

Je hebt de keuze om de productie van je site geheel uit te besteden of alleen de basis als maatwerk te laten maken. In het laatste geval beheer je de inhoud zelf met een Content Management Systeem (CMS). Daarvan zijn er ook vele smaken op de markt. Een grote speler is Wordpress, waarbij toch vaak externe hulp nodig blijkt tijdens het beheer. Inmiddels is er technisch echter veel meer mogelijk en spelen verschillende sitebouwers in op de grote 'doe-het-zelf-trend'.

website dhz Site doe-het-zelven meer in trek

Er is steeds meer behoefte aan eenvoudige mogelijkheden om een site te bouwen. Dit komt voor een deel voort uit de groeiende doe-het-zelf-markt. Zo waren er in 2020 zelfs 65.555 starters in Nederland. Maar ook de meer projectmatige benadering van (bedrijfs)activiteiten en de toenemende vrije tijd voor hobby’s leidt tot meer aparte, snel te maken websites. Dat zelf sites maken wint aan populariteit, blijkt wel uit de doorontwikkeling van Content Management Systemen (CMS). Toch zijn er wereldwijd nog steeds zeker één op de drie van alle websites zonder CMS stelt W3Techs. Een echt volledig CMS maakt veelal ook nog steeds geen deel uit van een simpele sitemaker. Het is maar net wat je sitebouwskills zijn...

beste website builders De beste keuze in ‘easy website sitebuilders’

Het is erg lastig om te weten wat je nodig hebt en nog lastiger om de keuze voor de perfecte webdienst te maken. Bekijk sowieso goed wat er wel en niet in het voorgeschotelde abonnement zit en reken de totale kosten op jaarbasis door. Nog beter; vergelijk verstandig en reken de maandelijkse kosten om naar twee of drie gebruiksjaren. Zo calculeer je ook mogelijke eenmalige kosten mee!

kosten online website builders Onduidelijkheid in kosten

Let op verborgen kosten zoals voor een eenmalige set-up, niet inbegrepen domeinregistratie, domeinkosten na het eerste jaar of e-mailaccounts. De laatste trend is een samenwerking met Google Workspace voor een zakelijker e-mailadres maar daarvoor betaal je wel apart aan Google!

Pas ook op voor extra kosten voor beeldopslag en het dataverkeer, veroorzaakt door al het verkeer van en naar je website en e-mailaccount. Een andere instinker is de helaas al snel noodzakelijke upgrade voor meer (normale) mogelijkheden. Gratis bestaat, maar dan zijn de keuzes snel te beperkt, heb je géén domeinnaam en wel advertenties van derden. Vergelijk tot slot geen appels met peren; kijk goed of de tarieven in- of exclusief BTW zijn weergegeven.

online website builders vergelijken Vergelijk je rijk voor de beste koop

Baseer je keuze niet alleen op de laagste kosten maar weeg ook de kwaliteit van het aanbod mee… Let bij je keuze om makkelijk je site te maken in ieder geval op de volgende specificaties:

overzicht site builders Overzicht alle easy sitebuilders 2021

In onderstaande tabel of staan de resultaten van ons feitenonderzoek in willekeurige volgorde. We hebben ons beperkt tot de aanbieders waar je in eenvoudige stappen zonder kennis je site kunt samen stellen en kunt onderhouden. Een aantal aanbieders hebben meerdere pakketten waarbij we binnen een bepaalde kostenrange een vergelijkbare keuze hebben gemaakt. E-mail met je domeinnaam is meegenomen in de kostenvergelijking, ook als dit extern moet worden ingekocht. De snelheid die je website heeft bij de hostingpartijen laten we buiten beschouwing.

website builders overzicht

Grote verschillen

In de weergegeven kosten (momentopname eind september 2021) zijn de aangevinkte opties inbegrepen. Opvalt dat er grote verschillen in functionaliteiten zijn. Het achterhalen van alle kosten en mogelijkheden vergt nogal wat graafwerk. De transparantie is vaak ver te zoeken. De prijsrange op jaarbasis is ook enorm: van afgerond € 81 voor een sober startpakket bij MijnDomein tot € 342 per jaar bij Pagecloud!

Maatwerk en demo's

Ga je voor flexibiliteit en een goede investering, dan is een volledig CMS en mogelijk maatwerk erg belangrijk. Bij bijna alle sitebuilders kan je pas aan de slag als je een account aanmaakt en je je vastlegt. Aanmelden is vaak makkelijker dan opzeggen. Alleen Websitemachine.nl biedt een kosteloze live demo zónder account waarbij je direct je eigen ontwerp kunt zien én bewaren voor later. Als enige maak je daar ook je eigen site door met drie elementen te spelen en te kiezen: thema, layout en lettertypesets.

Bij YourHosting kies je eerst een template welke je daarna na toch wel enige studie kan afstemmen op je smaak. Deze demo is helaas niet te bewaren en is daardoor voor wel heel snelle beslissers. Andere aanbieders werken met vaste templates waar alle stijlelementen al in zitten of hebben een sleep-drop menu met allerlei elementen. Bijzonder bij Jimdo is de gratis logomaker, handig voor starters met een kleine beurs. Kortom, wees kritisch en kies op basis van je wensenpakket en portemonnee. Kijk ook voorbij de op zich mooie slogans:

website builder websitemachine.nl

Deel je ervaring met website builders en blijf op de hoogte

Ken je meer webbouwsystemen, signaleer je een wijziging of heb je een fijne ervaring met een bepaald CMS? Laat maar horen! En als je hebt gekozen, maak dan je nieuwe site snel vindbaar!.

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

 

 

15-11-2021

Tags: website builders marketing website ondernemen cms online website builders

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl