2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Rugpijn? Zo kun je het beter tegengaan!

Rugpijn? Zo kun je het beter tegengaan!

[Gastbijdrage] Rugpijn komt veelvuldig voor. Vrijwel iedereen heeft wel eens last van zo’n storende pijn in de (onder)rug. Al verdwijnt dergelijke pijn vaak weer na enkele dagen, voorkomen blijft beter dan genezen. In dit artikel lees je hoe je rugpijn tegen kunt gaan.

zithouding en rugpijn Let op je zithouding

Eén van de meest voorkomende oorzaken van rugklachten is een verkeerde zithouding. Met name bij een kantoorbaan ligt een ongezonde zithouding op de loer. Als je langdurig zittend werkt, is het immers verleidelijk om onderuit te zakken, een been op te trekken of voorover gebogen aan het werk te gaan. Door zo’n scheve zithouding, kan een vervelende spierspanning in de (onder)rug ontstaan.

Oplossing: Zorg voor een comfortabele, maar gezonde zithouding. Stel je bureaustoel, bureau en beeldscherm op de juiste hoogte af.

Blijf in beweging Blijf in beweging

Hoe gezond je zithouding ook is, uiteindelijk is de truc om af te wisselen. Als de rug zich voor langere tijd in één houding bevindt, zal er namelijk vrijwel altijd verkramping ontstaan. Met mogelijk irritante rugpijn ter gevolg.

Oplossing: Probeer met regelmaat van houding te wisselen, bij voorkeur iedere twee uur. Wissel zitten, staan en bewegen gedurende de dag met elkaar af. Veel werkgevers maken gebruik van 'pauzesoftware' om werknemers tijdens deze pauzes te stimuleren in beweging te komen.

voldoende rust Zorg voor voldoende rust

Weinig slaap en teveel spanning is funest voor onze gezondheid. Spieren hebben onze slaaptijd nodig om van inspanning te herstellen. Bij weinig slaap, zullen onze spieren onvoldoende kunnen herstellen.

Oplossing: Het is simpel: zorg voor een goede nachtrust. Het is belangrijk om voldoende te slapen, in een ergonomische houding op een goed matras en een comfortabel hoofdkussen.

slimme hulpmiddelen tegen rugpijn Gebruik slimme hulpmiddelen tegen rugpijn

Als je onverhoopt last hebt van rugpijn, kun je wel wat extra 'hulp' gebruiken. Tegenwoordig zijn er talloze hulpmiddelen te verkrijgen die spierspanning in de (onder)rug kunnen verlichten. Voorbeelden van deze slimme hulpmiddelen zijn een rugbrace van Medipreventie.nl, skippy- of yogabal of zadelkruk. Deze hulpmiddelen kunnen tevens preventief worden ingezet, aangezien ze dusdanig de lichaamshouding stimuleren dat rugklachten voorkomen kunnen worden.

Meer gezonde keuzes >>

[ Foto Rugpijn via Pexels van :] Kindel Media
[Gastauteur :] MediPreventie


Ontvang de gezonde nieuwsbrief

 

 

10-03-2023

Tags: Gezondheid

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl