Een goede zwemplek kiezen om veilig te zwemmen
Waarom is het toch zo belangrijk om een goede zwemplek te kiezen? Het kiezen van een goede zwemplek is belangrijk omdat je ervoor wilt zorgen dat je veilig en gezond blijft tijdens het zwemmen. Het is dan ook belangrijk om een zwemplek met goed zwemwater te kiezen, zodat je weet dat je veilig en gezond kunt zwemmen. Het is ook belangrijk om op te letten dat het water schoon en veilig is. Er kunnen bacteriën, chemicaliën of andere stoffen in het water aanwezig zijn die je gezondheid kunnen schaden. Daarom is het belangrijk om een zwemplek met goed zwemwater te kiezen. ZoKiesJe.nl maakt je hier in een paar slagen wegwijs.
Hoe kies je een goede zwemplek?
Als je graag wil zwemmen in oppervlaktewater in plaats van een van deze zwembaden, is het van groot belang om alleen te zwemmen op officiële zwemwaterlocaties. De overheid controleert hier de waterkwaliteit en fysieke veiligheid. Er zijn echter verschillende bedreigingen waar je in aanraking mee kunt komen, zoals fysieke risico's en biologische risico's. Vooral bij warm weer kunnen er biologische risico's zijn zoals algenbloei die gezondheidsklachten kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van de risico's en op eigen risico zwemt. Kies daarom altijd voor officiële, gecontroleerde zwemwaterlocaties om veilig te kunnen zwemmen.
Een goede zwemplek kiezen in vijf stappen
Het kiezen van een goede zwemplek is een relatief eenvoudig proces, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.
1. Onderhoud en waterkwaliteit
Ten eerste moet je er zeker van zijn dat de zwemplek een goede staat van onderhoud heeft. Kijk of het water schoon en helder is en of er geen vuil of andere stoffen in het water aanwezig zijn. Ook moet je controleren of er geen chemische stoffen in het water aanwezig zijn. Dat kan ook heel gemakkelijk online met de website Zwemwater.nl. Op de homepage kan je een goede zwemplek vinden en kiezen op een kaart. Verder lees je er via een duidelijk menu over:
- Veilig zwemmen in zee, rivieren, kanalen en stilstaande wateren
- Troebel water
- De gevaren van kramp en onderkoeling
- Rekenschap met onweer.
Maar je vind er ook gezonde informatie over de gezondheidsrisico's van blauwalgen, zwemmersjeuk, maag- en darmstoornissen, oorontsteking, de ziekte van Weill, kwallenbeten, Japanse oesters en botulisme.
Zwemwaterapp
Extra handig is de zwemwaterapp voor op je smartphone of tablet met eveneens dit overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties in de buurt: Download daarvoor de app Zwemwater:
• Download in de App Store (iOS)
• Download in de Google Play Store (Android)
Daarnaast geeft ook de website van de NSWZ voor water en zwemveiligheid veel nuttige informatie maar hier ontbreekt wel de waterkwaliteit... Naast de (locaties van) verschillende soorten zwembaden en diverse zwemlessen kan je er zoeken op open zwemwaterplekken zoals:
- Recreatieplassen
- Stranden
- Meren
- Hondenstranden en
- Naaktstranden.
2. Waterdiepte
Ten tweede is het belangrijk om te kijken of het water diep genoeg is. Zwemmen in water dat te ondiep is, kan gevaarlijk zijn. Kijk dus of er een gemarkeerde dieptemeter aanwezig is of beoordeel andere zwemmers en overleg ter plaatse. Maak zo nodig gebruik van zwemhulpmiddelen en reddingsvesten (link naar Consumentenbond). En zwem je het hele jaar sportief door? Dan is een zwemboei (ook wel safeswimmer) echt een vereiste!
3. Bewaking en vlaggen
Ten derde is het belangrijk om te controleren of er voldoende bewaking is. Controleer of er een badmeester voor toezicht is en/of een reddingsdienst zoals de KNRM aanwezig is en of er frequente controles worden uitgevoerd. Hou ook de strandvlaggen van de Reddingsbrigade in de gaten en respecteer de badregels daarvan. Controleer zo nodig ook of de zwemplek afgezet is. Kijk of er een hek of een ander beveiligingssysteem aanwezig is om te voorkomen dat je last krijgt van ongenode 'gasten'. Helaas is diefstal van je onbewaakte spullen ook dan nog altijd mogelijk.
4. Zwemruimte
Check ook of er wel genoeg ruimte is om te zwemmen, zeker als je niet alleen wil waden en afkoelen. Kijk daarom of er genoeg ruimte is om vrij te bewegen en of er geen obstakels aanwezig zijn.
5. Watertemperatuur
Vooral als je graag buiten het zomerseizoen door blijft zwemmen in open water is kennis van de watertemperatuur een vereiste. De Rijkswaterstaat biedt online een kaart met de watertemperatuur van diverse meet- en zwemlocaties. Je kunt er zo je zwemoutfit op aanpassen en het zwemsuit in (steeds) de juiste dikte aantrekken geschikt voor elke situatie. Of ben je liever een iceman? Lees dan eerst meer over de Wim Hofman Methode.
Zwemveiligheid
Het is tijd voor het vergroten van de zwemveiligheid! Je bent zwemveilig als je in staat bent om in en om het water te overleven en op een veilige manier te bewegen en te recreëren in de
Nederlandse watercultuur. Daar maakt de Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid zich hard voor. Veilig zwemmen en recreëren hangt af van wie je bent, waar je bent en wat je aan het doen bent in en om het water. Bekijk het in deze video:
Veel zwemplezier op een goede zwemplek
Het kiezen van een goede zwemplek met goed zwemwater is dus echt belangrijk om ervoor te zorgen dat je veilig en gezond blijft tijdens het zwemmen in je mooiste badkleding. We hebben je erop gewezen dat je beter op een aantal dingen kunt letten als je een zwemplek kiest, zoals het controleren of de zwemplek afgezet is, of er genoeg ruimte is om te zwemmen, of het water schoon en veilig is en of het water diep genoeg is. Door deze tips in acht te nemen, kun je er zeker van zijn dat je de juiste zwemplek kiest. Welke weersvoorspelling je aanspreekt is ook jouw keuze....
[Foto's Een goede zwemplek via Pexels] Groep in water van Archie Binamira | Meisje in branding van Ashley K Bowen.
Meer recreatieve tips om er op uit te gaan >>
Schrijf je ook in voor de recreatieve nieuwsbrief
07-07-2023 Deel