2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je een thuisbatterij voor zonnepanelen

Zo kies je een thuisbatterij voor zonnepanelen

Met de salderingsregeling kun je stroom die je zelf met zonnepanelen hebt opgewekt, terugleveren aan het elektriciteitsnet en krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. De verwachting is dat energieleveranciers terugleverkosten gaan doorberekenen nu het  wetsvoorstel om deze salderingsregeling af te bouwen is gestand in de senaat. Reden genoeg om nu alvast te bekijken of een thuisbatterij voor zonnepanelen kan zorgen voor een zonduurzaam rendement op de bij jou thuis opgewekte zonne-energie. ZoKiesJe.nl helpt je hier verder.

Een thuisbatterij voor zonnepanelen kopen Is een thuisbatterij nuttig?

Tot nu toe heeft de salderingsregel voor je zonnepanelen op je eigen dak het voordeel dat je geld kunt verdienen door elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Salderen is een proces waarbij het vermogen dat je thuis produceert met zonne-energie op het elektriciteitsnet wordt gezet. Hierdoor kun je je energierekening verlagen en je krijgt ook nog eens geld terug. Je kunt het beste eerst hier heel makkelijk je zonnepanelen opbrengst berekenen via Zonduurzaam.nl. Dat geeft je een beter inzicht hoe interessant het voor je is om zelf energie op te slaan voor later gebruik. In Nederland is het momenteel niet voordelig voor consumenten om een thuisbatterij aan hun zonnepanelen te koppelen, omdat bovenstaande salderingsregeling nog geldt. Dit maakt het financieel dus nog niet rendabel maar die situatie gaat naar verwachting veranderen zodra terugleverkosten worden doorberekend aan de consument door energieleveranciers.

De belangrijkste reden om met het oog op de toekomst een thuisbatterij voor zonnepanelen te installeren is dus om zonne-energie op te slaan. Zonne-energie is een duurzame energiebron en steeds meer mensen maken gebruik van zonne-energie om hun elektriciteitsverbruik te verminderen. Een thuisbatterij is een manier om deze energie op te slaan voor later gebruik. Daarnaast is een thuisbatterij ook een goede optie als je in een gebied woont waar de stroom vaak uitvalt of geen stroomvoorziening aanwezig is. Als je een thuisbatterij hebt, kun je toch nog elektriciteit gebruiken zonder afhankelijk te zijn van de stroomvoorziening. Tot slot kan het voorkomen dat je nu al onvoldoende opgewekte zonne-energie kunt terugleveren waardoor thuisopslag interessant is voor gebruik op een ander moment.

de juiste thuisbatterij Hoe kies je de juiste thuisbatterij?

Als je op zoek bent naar een thuisbatterij, is het belangrijk om een paar dingen in overweging te nemen.

Eisen

Allereerst moet je erachter komen wat je eisen zijn. Bepaal hoeveel energie je nodig hebt om te voorzien in je thuisverbruik en hoeveel je kunt investeren in de aanschaf van de batterij.

Soorten

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat voor soort batterij je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar, waaronder:

Deep-cycle AGM (Absorbed Glass Mat) loodaccu’s zijn de meest populaire accu's voor zonne-energiesystemen. Ze zijn speciaal ontworpen voor vele malen intensief ontladen en opladen, waardoor ze optimaal geschikt zijn voor cyclisch gebruik.

Levensduur

De levensduur van de accu's wordt bepaald door de diepte van ontlading en de omgevingsfactoren. Loodaccu's moeten met zorg worden behandeld om de levensduur te verlengen; ze mogen niet te diep ontladen worden en moeten tijdig weer opgeladen worden. De omgevingstemperatuur is ook van invloed op de levensduur van de accu. AGM accu's zijn onderhoudsvrij, maar natte accu's moeten af en toe bijgevuld worden met gedestilleerd water. Ook heb je vaak een laadregelaar nodig om de juiste laadstroom voor de accu's te garanderen. Zonnepanelen gekoppeld aan een accu kunnen een duurzame bron van elektriciteit vormen op plekken zonder elektriciteitsnet.

Diverse merken

Als je op zoek bent naar een thuisaccu, dan heb je een ruime keuze uit verschillende merken. Tesla is met de Powerwall misschien het meest bekende, maar ook Enphase, Fronius, Growatt, BYD, LG Chem, Huawei, SolarWatt, Varta, SMA, Mercedes en BMW bieden thuisbatterijen aan. In België is er zelfs een Ikea die thuisbatterijen verkoopt.

Gebruik voor een nieuwe thuisbatterij deze handige offerte tool:

Omvormer

Sommige thuisaccu's hebben een geïntegreerde omvormer, maar andere kunnen aangesloten worden op de al aanwezige omvormer. Het is belangrijk dat deze twee goed met elkaar gesynchroniseerd zijn, dus het is aan te raden om altijd een deskundige installateur in te schakelen.

Behoeften

Kijk welke batterij het beste bij je behoeften past. Tot slot moet je ook rekening houden met de levensduur van de batterij. Bepaal hoe lang je de batterij wilt gebruiken voordat je hem moet vervangen. Kijk ook naar de garantie en service die het bedrijf biedt.

Registratie

En goed om te weten: als je een thuisbatterij aanschaft met een vermogen vanaf 0,8 kilowatt die aangesloten is op het stroomnet, is het verplicht* om deze te registreren op Energieleveren.nl. Dit doen de netbeheerders om ervoor te zorgen dat het energienetwerk stabiel blijft. Lees hier meer over deze nieuwe registratieplicht.

* Netcode 2.1.5.1: de aangeslotene stelt de netbeheerder tijdig op de hoogte van zijn voornemen tot invoeding, opdat de netbeheerder eventueel noodzakelijke wijzigingen in het net kan doorvoeren.’
* Netcode 2.4.1.4: t/m een aansluiting van 3 x 16 ampère mag de aanmelding van de installatie door consumenten achteraf plaatsvinden.

Subsidie

Men verwacht dat er op de thuisbatterij in Nederland de ISDE-subsidieregeling van toepassing wordt, naar verwachting in de loop van 2023 of 2024. In Vlaanderen stopt de premie voot thuisbatterij-installaties met een AREI-keuringsattest helaas al weer eind maart 2023.

Montage

Kijk waar je de thuisaccu goed kunt plaatsen. Je kunt een accu aan een muur hangen, of je geeft deze een vaste plek geven onder een overkapping buiten, in je schuur of in de kelder. De afmetingen van de accu zijn meestal vergelijkbaar met die van een cv-ketel, maar het gewicht kan veel hoger zijn.

belang thuisaccu Hoe belangrijk is zo'n thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een waardevol hulpmiddel als je zonne-energie wilt gebruiken.

Het biedt je de mogelijkheid om je energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd geld te verdienen door elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Het is ook belangrijk als je in een gebied woont waar de stroom vaak uitvalt of je gewoonweg geen stroom kunt afnemen. Een thuisbatterij biedt je dan de mogelijkheid om toch nog gebruik te maken van elektriciteit, zelfs als er geen stroom is. Tot slot is een thuisbatterij ook een goede optie als je nu of in de toekomst niet of niet voldoende kunt salderen. Als je een thuisbatterij hebt, kun je de elektriciteit die je overdag hebt opgewekt ’s avonds gebruiken, waardoor je geen elektriciteit meer hoeft te salderen of je kunt doorberekening van de terugleverkosten voorkomen. Dit kan je helpen om je energierekening te verlagen.

Een thuisbatterij voor zonnepanelen iets voor jou?

Een thuisbatterij kan dus met het oog op de toekomst een waardevol hulpmiddel zijn als je zonne-energie wilt gebruiken. Het biedt je de mogelijkheid om je elektriciteitsverbruik te verminderen en ook geld te verdienen door elektriciteit efficiënter terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Als je in een gebied woont waar de stroom vaak uitvalt, of als je niet of niet voldoende kunt salderen, kan een thuisbatterij je helpen om je energierekening te verlagen. Kies de batterij die het beste bij je behoeften past, zodat je de meeste voordelen kunt behalen.

Als je een vraag of extra tip hebt over de keuze van een thuisbatterij voor je zonnepanelen kan je dat laten weten via onze contactpagina.

Lees meer energieke tips voor thuis >>

[Visual Een thuisbatterij voor zonnepanelen :] door Jitendra Kumarvia Pexels.


Kies ook voor de zonnige nieuwsbrief 

13-02-2024

Tags: Huis Energie Zonnepanelen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl