2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Project De Vitale Moestuin groeit en bloeit

Project De Vitale Moestuin groeit en bloeit

[Gastbijdrage] Al in 2014 startte het gezondheidsproject ‘De Vitale Moestuin’ op 2 woonzorglocaties van Amsta in Amsterdam. Het idee won direct de 2e prijs van de Nationale Eenzaamheid Prijs. Daarna volgde al snel ook een moestuin bij Inovum in Wijdemeren. Het doel is de kwaliteit van de zorg en daarmee het welzijn van de bewoners te verhogen. De Vitale Moestuin doet dat in nauwe samenwerking met de reguliere dagbesteding en ergotherapie door de bewoners laagdrempelig te activeren, vitaliseren en socialiseren. De thematiek van de moestuin leent zich uitstekend voor een scala aan activiteiten gericht op een gezondere levensstijl.

De Vitale Moestuin laagdrempelig De Vitale Moestuin is laagdrempelig

De Vitale Moestuin is een duurzaam project dat een complete, laagdrempelige moestuin met ondersteuning realiseert voor zorginstellingen. Als onderdeel van de dagactiviteiten, binnen én buiten! Met moestuinactiviteiten verbetert De Vitale Moestuin de mobiliteit van en het eten voor de bewoners. Het Kenniscentrum Sport bevestigd het belang van bewegen in De Vitale Moestuin in haar kennisbank (pag. 4) na een bezoek ter plaatse.

De moestuin is afgestemd op de fysieke mogelijkheden van de bewoners met kweekkasjes op de vensterbank, verhoogde, rolstoelvriendelijke moestuintafels, groentepotten, een tomatenkasje en aardbeiplukpalen. De Vitale Moestuin is er voor alle ouderen en bewoners die actief of passief willen deelnemen aan het moestuinieren en aanverwante activiteiten. Ook het bezoek mag natuurlijk meedoen.

Zorglocaties De Vitale Moestuin Elke locatie is weer anders


nl doet de vitale moestuinDe ene locatie is (inmiddels gesloten) verpleeghuis Wittenberg waar de bewoners met lichamelijke en psychogeriatrische klachten (dementie) van de afdeling Goudsbloem op de binnenplaats aan het moestuinieren sloegen. Dat was in het laatste jaar voordat deze locatie werd afgestoten en de moestuin werd verplaatst naar het Dr. Sarphatihuis. Tijdens de NLdoet-dag heeft de Lionsclub Amsterdam ’t IJ geweldig meegeholpen met de montage van de moestuintafels. Op de kleinschalige woonvoorziening De Beusemaecker wordt gewerkt in en aan een dakmoestuin door bewoners met vroegtijdige dementie. De geldprijs van de Nationale Eenzaamheidsprijs werd hier geschonken in de vorm van een grote toegankelijke kas. De Vitale Moestuin is er ook in Wijdemeren bij Inovum (zie artikel in magazine Zorgpost), in de binnentuin van Veenstaete te Kortenhoef. Hier wordt op basis van een toegekende subsidie van het Roelsefonds en met vrijwilligers uit de buurt de verbinding gemaakt tussen (geheel) zelfstandige en dementerende bewoners.

Vitaliteit ouderen moestuin Vitaliteit op maat

de vitale moestuin

De Vitale Moestuin is afhankelijk van de situatie mogelijk vanuit coördinatie en inzet van partners op het kruisvlak van (ouderen)zorg, welzijn, duurzaamheid, re-integratie en uiteraard vrijwilligers. Het zorgteeltplan is maatwerk op basis van de beschikbare ruimte, smaak en wensen van de bewoners, de zorginstelling en de keuken. Het activiteitenprogramma wordt afgestemd op mensen, middelen, (zorg)behoeften en seizoenen.

Meer informatie over De Vitale Moestuin

is te vinden op Facebook De Vitale Moestuin en volgen kan ook op Twitter De Vitale Moestuin (@vitalemoestuin). Daar is ook een workshop aan te vragen als startpunt voor je eigen project De Vitale Moestuin. Op de VPRO-site van het nieuwe moestuinprogramma Maartensmoestuin van schrijver Maarten ’t Hart staat dit videoverslag van dit vitale moestuinproject:

 


Schrijf je in voor de vitale nieuwsbrief

 

23-01-2021

Tags: tuin moestuin gezondheid de vitale moestuin

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl