2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Stemhulp waterschapsverkiezingen 2023. Kies!

Stemhulp waterschapsverkiezingen 2023. Kies!

Wil je alles weten over de waterschapsverkiezingen in 2023? Zoals het belang van deze verkiezing, waarvoor je eigenlijk kiest en hoe je kunt stemmen? Lees dan snel verder in deze stemhulp waterschapsverkiezingen 2023 voor alle uitleg over de aankomende verkiezingen en maak onderbouwd je keuze op 15 maart 2023!

democratisch recht Waterschapsverkiezingen democratisch recht

De waterschapsverkiezingen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse democratie en vinden elke vier jaar plaats. Op 15 maart 2023 staat de volgende waterschapsverkiezing op de agenda en er zal dan een nieuwe waterschapsraad worden gekozen. De verkiezing vindt gelijktijdig plaats met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

uitleg waterschap Dit is en doet een waterschap

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat een waterschap is. Een waterschap is een bestuurlijke organisatie die belast is met het beheer van het watersysteem en andere watersysteemgerelateerde zaken. Waterschappen hebben ook de taak om deze taken uit te voeren in het belang van de omgeving. Concreter: de waterschappen zijn belast met het onderhoud aan onze dijken en sluizen. Zij zorgen bovendien voor de zuivering van het afvalwater en een juiste waterstand. Inwoners dragen hieraan bij betalen door het betalen van waterschapsbelasting.

BoekenBoeken

Nederland telt maar liefst 21 waterschappen maar het aantal loopt wel langzaam terug door fusies. Je kunt op de website van de Unie van Waterschappen opzoeken in welk waterschap je woont en waar je dus je stem voor mag uitbrengen. Elk van deze waterschappen heeft een gekozen algemeen bestuur en verder een dagelijks bestuur en een voorzitter die ook wel dijkgraaf of soms watergraaf wordt genoemd. Het grootste deel van de leden van het algemeen bestuur kiezen de inwoners van de regio van het desbetreffende waterschap. Daarnaast zijn er nog zetels voor de boeren, het bedrijfsleven en natuurbelangen waarvoor we niet kunnen stemmen.

kiezen natuurbeheer

Meer over de organisatie, taken en de financiering van het waterschap lees je in het actuele online webdossier over het waterschap van ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. 

uitleg Waterschapsverkiezingen Hier kies je voor

waterschappen boekAls kiezer is het belangrijk om te weten dat je kiest voor een waterschapsbestuur, wat bestaat uit een aantal gekozen leden. Deze leden worden gekozen door middel van een verkiezing. Elke kiezer heeft het recht om een stem uit te brengen voor een partij of een kandidaat. Dat is wel zo belangrijk want er zijn allerlei belangen op het gebied van recreatie, natuur, gezond- en veiligheid, landbouw en niet in de laatste plaats ruimtelijke ordening. Met jouw stem beslis je dus echt mee over het waterbeheer in jouw regio!

Leestip: Het mooie boek 'Waterschappen – Democratie in een onbekend bestuur' gaat over de invloed van onze stem op het beleid van de waterschappen. 

Op de mooie website Hoewerktstemmen.nl lees je trouwens net nog wat makkelijker hoe stemmen werkt en kan je zelfs even oefenen met stemmen.

Deze video legt ook goed uit waarom stemmen zo belangrijk is:

waterschapsverkiezingen 2023 Zo kies je bij de waterschapsverkiezingen 2023

Bij de verkiezingen zijn er twee belangrijke zaken waar je als kiezer rekening mee moet houden:

1. Allereerst is het belangrijk om de partijen te kiezen die het beste bij jouw persoonlijke waarden en overtuigingen passen. Kies bijvoorbeeld een partij die milieubescherming hoog in het vaandel heeft staan. Of vind je dat er best wat bezuinigd kan worden op dijkonderhoud?

2. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kandidaten die gekozen worden. Kijk naar hun ervaring en hun standpunten ten aanzien van de verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw omgeving. Eenmaal gekozen, zullen de leden van het waterschapsbestuur verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van hun taken. Ze hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de besluiten die ze nemen, in het belang van de omgeving zijn.

kieswijzer Kieswijzer en Stemhulp Waterschapsverkiezingen 2023

stem 15 maart 2023Voorafgaand aan de verkiezingen brengen de (lokale) politieke partijen meestal via campagnes hun beleid voor het voetlicht. In februari zijn de online stemwijzers beschikbaar voor de waterschapsverkiezingen 2023. Deze staan hieronder vermeld. Staat jouw regio er nog niet bij? Deze komt vast ook weer snel beschikbaar dus kom hier nog eens terug. Zo werkte het Kieskompas Waterschapsverkiezingen vorige verkiezing met 36 vragen om je stemvoorkeur te bepalen. Het is te hopen dat dit initiatief van de Unie van Waterschappen samen met Kieskompas en de VU Amsterdam weer gestalte krijgt.

Om een goed besluit te kunnen nemen bij de waterschapsverkiezingen in 2023, is het dus belangrijk om zelf goed na te denken over welke partij of kandidaat je kiest. Wist je trouwens dat maar 27% van de Algemeen Bestuurders van het Waterschap een vrouw is? Lees op Stemopeenvrouw.nl hoe je dit percentage met een strategische stem hoger kunt maken.

Doe je onderzoek en leer zoals hier in onze alternatieve stemmenhulp Waterschapsverkiezingen 2023 hoe het waterschapsbestuur werkt. Dan kun je ervoor zorgen dat je een goede keuze maakt in 2023 voor de komende vier jaren. Elke stem telt daarvoor! Hou je brievenbus dus in de gaten voor je stempas en de kandidatenlijst voor het allerlaatste huiswerk.

toekomst water Stem voor de toekomst van ons water

 

elke stem telt

Lees meer in een van deze boeken over de waterschappen of nuttige informatie over en voor onze maatschappij >>

[ Beeldmateriaal stemmen waterschapsverkiezingen 2023 :] Beschikbaar gesteld door Rijksoverheid #ElkeStemTelt | Boek Waterschappen via Bol.com.


Krijg jij de maatschappelijke nieuwsbrief al?

 

 

14-03-2023

Tags: Stemhulp Waterschapsverkiezingen 2023 maatschappij

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl