2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Tips voor het kiezen van jouw ideale boom!

Tips voor het kiezen van jouw ideale boom!

[Gastbijdrage] Je tuin kan een compleet ander aanzicht krijgen door het plaatsen van één of meerdere bomen. Ja, we zijn van lieverlee aan het terugkrabbelen van de volledig betegelde tuin. Deze mogen dan wel onderhoudsarm en functioneel zijn, maar de woonomgeving verarmd zichtbaar bij gebrek aan groots groen. Kijk maar eens naar menig nieuwbouwwijk; het ontbreken van grote bomen maakt het geheel arm. Wie daarentegen een prachtige laan binnenrijdt met monumentale Platanen, krijgt het gevoel een chique residentie te benaderen. Echt, het contrast kan haast niet groter zijn. Mag jouw woning ook een chiquer, groener en duurzamer aanzicht krijgen? Ontdek hoe je de meest geschikte boom uitkiest.

Tips voor het uitkiezen van een geschikte boom

Voor het plaatsen van een boom of bomen in een grotendeels betegelde tuin of een tuin met een vlonder is eigenlijk altijd plaats. Je boom heeft meestal niet meer ruimte nodig vanaf de oppervlakte dan een halve vierkante meter, dat wil zeggen: de stam. Maar een boom wordt natuurlijk breder en hoger, waardoor specifiek aandachtspunten gelden.

boomgrootte Hoe groot mag jouw boom worden?

Bij de grootte van een boom kijken we naar de uiteindelijke breedte en hoogte bij volwassenheid om te bepalen of deze geschikt is voor de tuin. Het is lang niet altijd makkelijk om je vooraf een voorstelling te maken van de uiteindelijke grootte; hoe zou dat ogen bij jou in de tuin? En is er dan ruimte voor één boom of meerdere bomen? Bekijk dus vooraf goed wat de daadwerkelijke afmetingen zullen worden.

leeftijd ideale boom Wordt het een jong boompje of volwassen exemplaar?

Jonge bomen zijn natuurlijk voordeliger in aanschaf, dat is het voordeel. Verder bestaan er eigenlijk geen voordelen bij de koop van een jonge boom, want soms kunnen er vele decennia overheen gaan voordat de boom tot volwassen groei is gekomen en dat is onwenselijk. Je hebt er dan simpelweg te weinig plezier van en de groenbeleving rondom je woning wordt hiermee teniet gedaan. Wie opziet tegen de aankoop van een volwassen boom kan terecht bij de landelijk actieve boomleverancier Bomendael. Door heel Nederland leveren zij volwassen bomen aan huis én wordt de boom desgewenst geplant. Zo zie je, de mogelijkheid tot het planten van een volwassen boom is gewoon mogelijk. Met de graafmachine en takelwagen is de klus snel en vakkundig geklaard.

functie boom Wat wordt de functie?

Bomen kennen vaak een meervoudige functie: allereerst is hij er voor de sier en om de woonomgeving duurzamer, statiger en groener te maken. Daarnaast kan hij dienen om inkijk tegen te gaan, een kale muur te flankeren, of zelfs vruchten te geven, zoals in het geval van een kersenboom of appelboom e.d. Je weet zelf vast al welke functie jouw boom moet krijgen, zorg dat de boom van jouw keuze hierbij aansluit.

bladval Mag jouw boom rommel maken?

De ene boom is de andere niet op gebied van neervallende blaadjes, bloesem of katjes. Heb jij buren om rekening mee te houden, of vind je zelf de neerval ook vervelend? Dit is absoluut een aandachtspunt om aan te denken. Naaldbomen verliezen vaak tijdens de zomer naalden en dennenappels, en vele bomen krijgen bloesem. Ga na voor jezelf wat je acceptabel vindt voor jezelf en de omgeving!

Maak meer beste keuzes voor een fijne tuin >>

[ Gastauteur Ideale boom :] Kwekerij Bomendael in Opheusden.
[ Foto ideale boom :] Foto door Elina Fairytale via Pexels. 


Krijg jij de groene nieuwsbrief al?

 

 

21-11-2022

Tags: Ideale boom Tuin Huis

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl