2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Zo kies je een traplift voor ouderen

Zo kies je een traplift voor ouderen

Naarmate men ouder wordt, kan het steeds moeilijker worden om de trap op en af te lopen. Ouderen kunnen last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid of zelfs pijn. Helaas vallen elk jaar miljoenen mensen van 65 jaar en ouder. Maar de meeste ouderen willen toch niet verhuizen en zo lang mogelijk in hun huis blijven wonen. Er zijn gelukkig veel dingen die gedaan kunnen worden om de veiligheid in huis te vergroten. De installatie van een traplift is een kosteneffectieve manier om de onafhankelijkheid van ouderen te vergroten door hun huis toegankelijker en veiliger te maken. ZoKiesje.nl legt hier uit hoe je een traplift voor ouderen het beste kiest. 

mobiliteitsfuncties 1. Overweeg de mobiliteitsfuncties

Trapliften worden geleverd met een verscheidenheid aan optionele functies die de veiligheid, het comfort en het gebruiksgemak kunnen verhogen.

Een elektrisch inklapbare voetsteun kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn als er een rollator wordt gebruikt, zodat je dan rechtstreeks op de stoel kunt gaan zitten zonder de hinder van een voetsteun. Het kan ook het gaan zitten en opstaan uit de lift vergemakkelijken, omdat je niet om de voetsteun heen hoeft te stappen. Bij sommige toestellen kan je zelfs kiezen voor een oversized voetsteun als de benen moeilijker buigen. Met deze speciale voetsteunen kunnen de benen verder uitstrekken.

Verder kan een intrekbare rail voorkomen dat men aan de voet van de trap struikelt en het looppad bij de onderste overloop vrijmaken. Een elektrische zwenking vereenvoudigt de bediening van de traplift en maakt het gebruik ervan echt veel gemakkelijker. Bij gebruikers met beperkte hand- of beenkracht is het vaak nodig om de stoel op de bovenste overloop handmatig te draaien. Als men dan bij de bovenste overloop aankomt, draait de stoel automatisch naar een positie waar veilig uit de lift is te stappen.

Voor personen met extreem beperkte mobiliteit of voor degenen die niet in een zittende positie kunnen blijven, kan een veiligheidsharnas en/of enkelband de gebruikers veilig op de stoel vastzetten. Gewoon zonder stoel een traplift kiezen is zelfs ook een optie tegenwoordig! Dat kan een plateaulift of een zogenaamde zweeflift zijn.

type traplift 2. Kies het juiste type traplift voor ouderen

Welk type traplift je kiest, hangt af van de trap in huis. Beide hieronder beschreven typen trapliften worden rechtstreeks aan de traptreden bevestigd en vereisen dus geen constructie. Trapliften verbruiken ook weinig stroom, en de stoelen kunnen worden ingeklapt als ze niet worden gebruikt.

Uiteindelijk hangt het type traplift dat je kiest gewoon af van het ontwerp van het huis.

budget traplift ouderen 3. Bepaal het budget

Hoewel trapliften de meest kosteneffectieve optie zijn om mobiliteitsproblemen aan te pakken, is het nog steeds belangrijk om een realistisch budget op te stellen. Wat kost een traplift? Trapliftprijzen zijn meestal afhankelijk van het type traplift dat je kiest. Rechte trapliften kosten over het algemeen tussen € 2.500 en € 6.000, terwijl gebogen units meestal rond de € 10.000 beginnen omdat ze op maat worden ontworpen om in de trap te passen. Als je een meer kosteneffectief alternatief wenst, kan een gereviseerde traplift een goede optie zijn. Deze liften zijn licht gebruikt en gereviseerd om opnieuw te worden geïnstalleerd in huizen.

gewicht en grootte traplift 4. Hou rekening met het maximale gewicht en de grootte van de zitting

Vervolgens moet je wellicht nog rekening houden met de gewichtslimiet van de traplift. Veel trapliften hebben een gewicht van 150 kg. Sommige trapliften kunnen echter tot wel 200 kg wegen, waarbij rechte trapliften over het algemeen meer gewicht kunnen dragen dan gebogen trapliften.

De gewichtslimiet is echter niet het enige waarmee rekening moet worden gehouden. De breedte van de zitting en de afstand tussen de armleuningen zijn andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Als je meer zitruimte wenst, praat dan zeker met een trapliftadviseur in de regio, zodat je een comfortabele stoel en traplift voor ouderen kunt vinden die perfect is voor de situatie.

trapliftbedrijf 5. Kies een trapliftbedrijf dat helpt met installatie en service

Trapliften zijn constructievrij, maar ze moeten nog steeds veilig en goed op de trap worden geïnstalleerd. Let er op dat niet alle online dealers van trapliften installatie- en onderhoudsdiensten aanbieden. Het juiste trapliftbedrijf biedt de diensten die nodig zijn om de traplift die je koopt professioneel te installeren en te onderhouden. Controleer of het bedrijf beschikt over in de fabriek opgeleide monteurs en zich houdt aan vergunnings- en licentie-eisen.

Traplift voor ouderen en langer thuis

Met deze criteria kan je nu vast veel beter een passende traplift voor ouderen selecteren. Veel succes met deze belangrijke keuze voor langer thuis wonen.

Meer huiselijke tips en wooninspiratie is te vinden via de Categorie Huis >>

[Foto Traplift voor ouderen :] door Kampus Production via Pexels.


Kies ook voor de mobiele nieuwsbrief19-10-2022

Tags: Traplift voor ouderen Huis

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl