2010-dane-deaner-284390-unsplash Zo Kies Je
Thuislader voor elektrische voertuigen kiezen

Thuislader voor elektrische voertuigen kiezen

Hoe kies je een thuislader voor je elektrische voertuig? Je elektrische voertuig (EV) thuis opladen is handig en maakt elektrisch rijden gemakkelijker dan ooit. Met een snelle lader haal je het het meeste uit je EV en rijd je meer lokale én langeafstandsritten elektrisch. De thuislader heet ook wel een mobiele lader. Deze bevestig je niet op een vast punt in huis en kan je dus ook meenemen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste keuzefactoren om je te helpen zo'n geschikte lader te vinden.

7 Keuzefactoren voor de thuislader voor elektrische voertuigen

 

Snelheid laden 1. Snelheid

Hoe snel wil je opladen? De laadsnelheid verschilt namelijk afhankelijk van de stroomsterkte van de lader. Je behoefte aan snelheid zal variëren op basis van het bereik van je elektrische vervoermiddel, je woon-werkverkeer en je rijstijl. De meeste EV's kunnen ongeveer 32 ampère opnemen, wat ongeveer 40 km bereik per uur opladen toevoegt, dus een 32 ampère laadstation is een goede keuze voor veel voertuigen. Met een snellere 50-amp lader bouw je een bereik op van bijna 60 km in een uur.

Stroom 2. Stroom

Je moet een lader kiezen met een stroomsterkte die past bij je voertuig en de beschikbare elektrische capaciteit van je huis. Controleer de meterkast om erachter te komen hoeveel ampère je huis beschikbaar heeft voor het opladen. Beter nog: vraag het direct aan de elektricien want dit gaat al snel boven je pet!

Locatie 3. Locatie

Waar wil je je lader plaatsen? Installeer je thuislader zo mogelijk in de buurt van de toevoer. Je elektricien moet namelijk misschien kabels leggen van je meterkast naar de plaats waar je gaat opladen, en veel kabels kunnen duur zijn. Het installeren van je lader dicht bij bijvoorbeeld je garagedeur of oprit kan het gemakkelijker maken om meerdere auto's op te laden. Een weersbestendige lader voor buitengebruik geeft je de flexibiliteit om binnen of buiten te installeren, afhankelijk van waar je wilt parkeren. Informeer ook altijd eerst naar de lokale plannen voor meer openbare laadpalen.

Veiligheid thuislader 4. Veiligheid en betrouwbaarheid

Hoe belangrijk zijn veiligheid en betrouwbaarheid voor jou? Vertrouw op een erkende, gecertificeerde lader om er zeker van te zijn dat hij veilig is voor gebruik thuis en met je EV. Een draagbare lader lijkt misschien aantrekkelijk voor op reis, maar het wordt snel vervelend om met kabels en connectoren op de grond te werken als je bijna dagelijks oplaadt. Het is ook niet erg veilig, vooral als er kleintjes of huisdieren rondlopen. Overweeg daarom een wandstation aan te schaffen met een veilige plek om de oplaadkabel en connector op te hangen als ze niet zijn aangesloten. Kijk goed naar de garantie en ondersteuning van de lader die je wilt kopen en naar de reputatie van het bedrijf erachter. Tot slot komt  24/7 telefonische ondersteuning goed van pas als je moet opladen maar ergens niet uitkomt.

Besparingen EV 5. Besparingen

Er zijn energiebedrijven met speciale tarieven voor het opladen van EV's die je geld besparen als je oplaadt buiten de piekuren (meestal 's nachts). Je kunt hen vragen of zo'n plan beschikbaar is, en een lader aanschaffen met ingebouwde planning, zodat je niet tot middernacht hoeft op te blijven om de stekker in het stopcontact te steken. Je energieleverancier biedt mogelijk ook subsidies en kortingen voor thuis opladen met wel mogelijk specifieke eisen voor je thuislader.

Slimme functies 6. Slimme functies

Wat kan de lader nog meer? De juiste lader vinden is één ding. Hem daadwerkelijk gebruiken is iets anders. Sommige 'slimme' laders met WiFi maken verbinding met een app om het opladen te beheren, een schema in te stellen en handige notificaties te krijgen om op te laden. Als je geïnteresseerd bent om precies te weten hoeveel je uitgeeft aan opladen, kan een app je ook helpen om de oplaadkosten en gereden kilometers op één plek makkelijk bij te houden. Slimme laders worden ook nog eens automatisch bijgewerkt met nieuwe functies.

Kosten thuislader 7. Kosten thuislader voor elektrische voertuigen

Zoals met alles, krijg je waar je voor betaalt. Vergelijk je investering ook met wat laadpalen kosten. Je zult je huislader waarschijnlijk vele jaren houden en hem meenemen en (indien mogelijk) de stroomsterkte aanpassen voor je volgende auto. Het is de moeite waard om de investering in je EV te beschermen met een slimme lader die veiligheidstests heeft doorstaan en een garantie heeft. Goedkopere laders zijn mogelijk niet op veiligheid getest en missen nuttige functies, zoals de mogelijkheid om herinneringen in te stellen en het opladen te plannen. Kies een lader die niet alleen je elektrische voertuig en je huis veilig houdt, maar je ook helpt geld te besparen op het opladen met geplande oplaadbeurten en mogelijke kortingen. Weet tenslotte dat de prijs van een thuislader zelf exclusief installatiekosten is. Het kan duur zijn om een thuislader te installeren als je de capaciteit van je meterkast moet upgraden.

Thuislader, laadpaal of combinatie?

Ga je voor en mobiele thuislader of voel je toch meer voor een vaste laadpaal thuis? Gebruik dan deze handige checklist laadpalen en lees ook meer over een laadpaal laten installeren.

[ Beelden thuislader voor elektrische voertuigen :] EV via Pexels door dcbel


Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

 

 

25-09-2022

Tags: Thuislader voor elektrische voertuigen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl