Een soloreis overleef je met deze 16 reistips
De gedachte aan alleen reizen kan je misschien direct al ontmoedigen omdat je met single reizen buiten je comfortzone treedt. Want wat gebeurt er als dingen niet gaan zoals gepland? Wat als je strandt? Is het veilig om 's nachts alleen op stap te gaan? Al deze vragen en nog veel meer (wat moet ik doen als mijn bagage zoekraakt? Wat als mijn auto vast komt te zitten in een greppel? Zal ik worden aangevallen door criminelen?) plagen reizigers vaak voordat ze hun eerste soloreis maken. Om die angsten weg te nemen, lees je hier de beste tips om een soloreis te 'overleven'.
1. Ken je sterke punten
Het spreekt voor zich dat je angsten voor het solo reizen afhangen van wat je van je reis verwacht en wat voor persoon je bent. Vind je het heerlijk om buiten je comfortzone te zijn, of vervult de gedachte je eerder met angst dan met opwinding? Ben je een gezelligheidsmens die overal bij wil zijn? Zo ja, dan zou je wel eens gek kunnen worden als je niet kunt communiceren, dus ga ergens heen waar je de taal spreekt. Omgekeerd, als je alleen reist en meer introvert bent, vergeet dan de taalbarrière. En weet dat je ook eerst gewoon eens een georganiseerde solo- of singlereis kunt maken.
2. Doe je huiswerk
Hiermee overleef je zeker je soloreis! Neem de tijd om na te denken over wat je wilt van je reis, en waar je de meeste kans om het te krijgen. Ter inspiratie, en om je te helpen focussen op wat je wilt, en hoe je het kunt krijgen, lees je online en in reisgidsen de beste plaatsen om alleen te reizen.
3. Overnachten
Probeer een gastgezin of zoek een kamer te huur in een appartement - dit geeft je automatisch een band met bewoners als je alleen op reis bent. Als soloreiziger heb je veel opties om uit te kiezen. Zelfs als je huisbaas je niet mee de stad in neemt, kun je in ieder geval een paar lokale tips opdoen. Hostels zijn ook ideaal voor soloreizigers, maar houd er rekening mee dat je misschien meer tijd doorbrengt met andere toeristen dan met de lokale bevolking.
4. Omarm jezelf
Alleen zijn kan ontmoedigend werken maar ga er gewoon mee om. Misschien leer je onderweg wel van je eigen gezelschap te houden. Of, als je je sociaal voelt, kun je altijd proberen om nieuwe vrienden te maken. Bied bijvoorbeeld aan om een foto van een gezin te maken bij een grote bezienswaardigheid of ga in een bar bij een praatgrage groep zitten.
5. Zeg gewoon nee
Soms kan de aandacht die je krijgt als je solo reist een beetje intens zijn. Leer "nee, dank u" te zeggen in de lokale taal, evenals "absoluut niet" - plus het lokale non-verbale gebaar voor "nee", dat vaak effectiever is dan beide. Zorg ook dat je lokale hulpnummers, zoals de toeristenpolitie, in je telefoon hebt opgeslagen. Je zult ze waarschijnlijk nooit nodig hebben, maar alleen al de wetenschap dat je ze hebt, kan je het vertrouwen geven om met lastige situaties om te gaan. Ongeacht of je nu op een Zuid-Amerikaanse soloreis gaat, backpackend door Australië, of op roadtrip door Europa!
6. Maak foto's van je solo reis
Van fotografie een missie maken, al is het maar het vastleggen van kleine details die je opvallen op een plek, geeft structuur aan je dag. Je vrienden thuis zullen je perspectief en de verhalen achter de foto's waarderen. Het is ook een geweldige manier om herinneringen op te halen na je solo reisavontuur en te onthouden wat je hebt bereikt.
7. Hou een dagboek of reisblog bij
Door dagelijks of in ieder geval regelmatig je ervaringen en indrukken op te schrijven hou je je hoofd fris. Dat kan je ook combineren met je foto's van de vorige tip. Bovendien is het een leuke manier om het thuisfront bij je reis te betrekken en op de hoogte te houden. Je kijkt er na je reis vast ook vaak op terug en oude herinneringen blijven zo levend.
8. Eet uitgebreid
Hoewel de gedachte om als soloreiziger een restaurant te bezoeken je misschien met angst vervult (en je misschien in de verleiding komt om op fastfood te leven om lastige situaties te vermijden), zet je die angst beter opzij. Chique etablissementen zijn fantastische plekken om alleen te dineren. Obers zijn blij om sologasten te helpen die glimlachen en zeggen: "Ik heb een speciale reis gemaakt alleen om hier te eten. Wat raadt u aan?" Sociale mensen willen misschien aan de bar eten, maar het is geen schande om een tafel voor twee te nemen.
Als je echt van eten houdt en tegelijkertijd van chic gezelschap, zoek dan lokale proeverijen op. Sommige gaan dieper in op lokale delicatessen, zoals kaas- en wijnproeven, terwijl andere cultuur en cuisine mixen, zoals een home-cooking ervaring.
9. Begin vroeg
Als je niet zo'n kroegtijger bent, sta dan gewoon vroeg op engeniet van een ontspannen ontbijt (als al het lekkers nog beschikbaar is op het hotelbuffet). Ga vervolgens op pad naar parken, musea en andere dagactiviteiten. Als je je dag vol genoeg stopt, ben je tegen 21 uur lekker vroeg je bed weer in.
10. Vind je vrienden
Gebruik Facebook en Twitter om contacten te leggen op de plek waar je reist. Gebruik je hobby om in contact te komen. Haal je gitaar uit je gitaartas en speel! Bied aan om vrienden van vrienden mee uit eten te nemen, en het zal je verbazen hoeveel mensen daar op ingaan - iedereen vindt het leuk om een avondje als gids op te treden. Zoek ook naar je interesses in je bestemming. Je reist dan wel solo, maar je hoeft geen kluizenaar te zijn. Daarom kun je, waar ter wereld je ook bent, tours bekijken die aansluiten bij je interesses en de specialiteiten van je bestemming. Als je doet wat je leuk vindt, ben je bijna zeker in het gezelschap van gelijkgestemden. Een win-win situatie!
11. Geniet gewoon van je soloreis
Verlies zelfs als je je eenzaam voelt niet uit het oog wat je allemaal kunt doen als je alleen reist. Sommige van die voordelen zijn piepklein - of dat nu betekent dat je je chips dubbel in de guacamole moet dopen of dat je elk uur van gedachten moet veranderen, zonder je zorgen te maken dat je iemand gek maakt. Maar de echte bonus van alleen reizen is veel groter: pure vrijheid. Je de exacte reis maken die je wilt en zelfs als je nog niet helemaal zeker wat dat zou kunnen zijn, zal je een geweldige tijd hebben om het alleen al uit te zoeken.
12. Omarm technologie
Vergeet niet dat het oké is om af en toe een avondje tv te kijken in je guesthouse. Thuis zou je niet elke avond op stap gaan - dat zou vermoeiend zijn - dus waarom zou je het een paar maanden in het buitenland wel proberen?
Een smartphone of tablet is een must nu er bijna overal gratis wifi is. Technologie bij de hand hebben, betekent dat je kunt controleren wat je moet weten voor je naar je volgende reisstop reist. Het betekent onder andere dat je je accommodatie van tevoren kunt boeken en ervoor kunt zorgen dat je veilig wordt opgehaald op je bestemming. En als je je eenzaam voelt, kan je contact hebben met thuis, het nieuws lezen en naar podcasts luisteren - perfect om de tijd te doden op lange reizen, en een gegarandeerde manier om in interessant gezelschap naar je bestemming te reizen.
13. Verstop je niet
Het is makkelijk om bang te zijn om alleen te reizen, en je terug te trekken in een goede roman kan voelen als de perfecte manier om te ontsnappen aan nieuwsgierige blikken in het openbaar vervoer of in restaurants. Maar alleen reizen betekent dat je de kans hebt om je omgeving echt in je op te nemen, en onderweg zowel de plaatselijke bevolking als reizigers te ontmoeten. Wees tevreden om alleen te zijn, maar zelfverzekerd genoeg om jezelf aan mensen voor te stellen als je het gezellig wilt hebben.
14. Leer de lokale taal
Het is zeker de moeite waard om een paar woorden en zinnen te leren voordat je je soloreis maakt. Gewoon weten hoe je jezelf voorstelt, een basisgesprek begint, een biertje bestelt en telt van 1 tot 10 maakt al het verschil. Mensen vinden het fijn om te weten dat je het probeert, hoe roestig je ook bent. Het leren van lokale taal is hoe dan ook een geweldige manier om deuren naar meer contact te openen.
15. Regel back-ups
Het spreekt voor zich dat reizen vereist dat je de juiste documenten hebt, en dat je ze veilig bewaart. Voor soloreizigers is dat zelfs nog belangrijker - niemand wil alleen achterblijven en zonder visum. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld je paspoort- en visumgegevens ergens veilig hebt opgeborgen. E-mail jezelf bijvoorbeeld foto's van je belangrijke documenten.
Het is ook vrij essentieel om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent. Het hebben van een back-up op een harde schijf en ook van je verzekeringen is een trefzekere manier om met minder zorgen naar je bestemming te reizen.
16. Wees bewust van veiligheid
Een soloreis kan zowel veilig als lonend zijn, maar houd rekening met de veiligheid, net zoals je zou doen als je met z'n tweeën of in een groep reist. Wees voorzichtig in grote steden 's nachts, let op je drankjes, wees je bewust van eventuele lokale oplichters en houd een oogje op je waardevolle spullen.
Durf je nu te soloreizen?
Hoewel het zeker een uitdaging is, is het moeilijkste aan een soloreis dat je de sprong waagt. Lees anders eerst eens ons artikel over de beste keuzes maken. Daarna is alles wat je nodig hebt een beetje know-how, een gretigheid om te verkennen, en deze beproefde en geteste tips over hoe je je soloreis maakt. Een ongelooflijk lonende ervaring staat je te wachten!
Meer reistips lees je via deze overzichtspagina Reizen >>
Hou ook contact met de nieuwsbrief
[Foto's solo reis via Pexels] Hoofdbeeld stadsgezicht door Palu Malerba | Blogger door Andrea Piacquadio
08-08-2022 Deel